Jeszcze do niedawna udział kobiet przy powstawaniu wina sprowadzał się przeważnie do prac fizycznych – głównie podczas winobrania.

dzien kobiet blog

W ciągu ostatnich 25-30 lat rola kobiet w świecie winiarskim bardzo się zmieniła i coraz częściej, odwiedzając liczne winnice, spotykamy kobiety, które są ich właścicielkami. Dzięki większemu udziałowi niewiast w procesie produkcji powstaje wiele fantastycznych win, docenianych przez specjalistów z branży, jak np. wina Bodegas Coloma – przez Jancis Robinson czy wina z polskiej Winnicy L’Opera – przez Decanter.

Cieszmy się zatem wysublimowaną twórczością płci pięknej, która i w tej dziedzinie dostarcza smakowitych bodźców naszym zmysłom.

Winnica l’Opera – Irmina Szpak

irmina lopera

Irmina Szpak – współwłaścicielka Winnicy L’Opera

Dorastała na północy Polski, niedaleko Torunia – miasta rozsławionego przez Kopernika, jednak mającego niewiele wspólnego z uprawą winorośli. Od dziecka tak bardzo interesowały Ją kulinaria, podróże, kontakt z ludźmi i przyrodą, że już w wieku 14 lat postanowiła studiować w szkole hotelarskiej w Toruniu i z tą branżą związać swoją przyszłość. Podczas nauki odbyła staż we Włoszech, w których od razu się zakochała. Jej zafascynowanie tym krajem było tak wielkie, że zdecydowała się rozpocząć tam studia. Wybrała najpiękniejszy Jej zdaniem region, Toskanię – przez sześć lat mieszkała i studiowała we Florencji. Pokochała miasto i jego najcenniejszy atut: wino! Pracując w cateringu, zamarzyła o wyprodukowaniu własnego wina i pomyślała: dlaczego nie zrealizować tego zamiaru w Polsce? Zwróciła się do kilku enologów poznanych we Florencji i wraz z nimi zaczęła realizować swoje plany. W Polsce pracowała – i do dzisiaj pracuje – w kilku międzynarodowych firmach, ale na pierwszym miejscu jest Jej winnica. W Trzebnicy znalazła nie tylko odpowiedni klimat i glebę do uprawy winorośli, ale także miłość. Partner Irminy, mający doświadczenie w produkcji wina, również entuzjastycznie podchodzi do projektu i razem urzeczywistniają marzenie nazwane „Winnica L’Opera”.

Villadoria – Paola Lanzavecchia

Daniele Senior zajął się winiarstwem w 1887 roku, przekazując swoim następcom szacunek do pracy i tradycji. Najpełniej jego zasady oddaje hasło „Życie, pasja, mała ojczyzna ” (wł. Vite, Amore, Langa). Paola Lanzavecchia, jako czwarte pokolenie, odziedziczyła niewielką rodzinną winiarnię w Piemoncie, z dwudziestoma hektarami winnic ulokowanych na wzgórzach wokół Serralunga d’Alba. To znany od wieków region win barolo, więc Villadoria koncentruje się na uprawie winogron nebbiolo, niezbędnych do jego produkcji. Dodatkowo uprawiane są inne szczepy lokalne, głównie barbera, dolcetto i moscato. Dla poszerzenia oferty od wielu lat dokupywane są także wyselekcjonowane owoce od okolicznych rolników.

Winiarnia, wraz z gospodarstwem agroturystycznym, mieści się na terenie zabytkowej farmy Cappallotto. Można tu spróbować specjałów lokalnej kuchni, degustując barolo, barbaresco lub prostsze wina piemonckie.

Birgit Eichinger

birgit i gloria

To jedna z najbardziej rozpoznawalnych producentek wina w Austrii. Jest członkinią znanej grupy 11 kobiet–winiarek, które zachęcają się wzajemnie do nieszablonowego myślenia, wyznaczając najnowocześniejsze standardy w winifikacji i pozostając przy tym świetnymi przyjaciółkami. Należy ona również do znamienitego grona Österreichische Traditionsweingüter (ÖTW) – związku najlepszych austriackich winnic, w ramach którego stworzono niezwykle precyzyjną i rozbudowaną klasyfikację jakościową.

Od momentu powstania winiarni w 1992 roku areał uprawy stale się powiększa i dziś jest to 15 ha winnic usytuowanych w najlepszych częściach Kamptal – jednej z siedemnastu (2021) apelacji posiadających prestiżowy tytuł DAC (Districtus Austriae Controllatus). Istotną cechą tamtejszego mikroklimatu jest znaczna dobowa amplituda temperatur, co wpływa na kwasowość owoców i wina. Podobnie jak jego południowi sąsiedzi z Wachau i Kremstal, Kamptal korzysta klimatycznie zarówno z ciepłej Niziny Panońskiej na wschodzie, jak i chłodnych lasów Waldviertel na zachodzie. Najważniejszym szczepem jest tu grüner veltliner, z którego powstają bogate, pełne i pieprzne wina. Drugim bardzo istotnym jest riesling, dający wina niezwykle eleganckie i mineralne. W ofercie producenta znajdują się również – w niewielkich ilościach – chardonnay i roter veltliner.

Wina produkowane przez Birgit Eichinger to ucieleśnienie elegancji i mocnego charakteru, bliskie umysłowi i sercu właścicielki, która opowiada się za postępem i indywidualizmem w miejsce mainstreamu. Jej wina systematycznie zdobywają fantastyczne oceny znanych krytyków winiarskich oraz na krajowych i międzynarodowych panelach degustacyjnych, często osiągając wynik powyżej 95 punktów na 100 możliwych.

Bodegas Coloma – Amelia i Helena Coloma

Rodzinna bodega znajduje się w Ribera del Guadiana, regionie budzącym się właśnie z głębokiego letargu do życia na mapie winiarskiej Hiszpanii, pośrodku odludnej Extremadury.

Amelia Coloma, pełna energii właścicielka z drugiego pokolenia miejscowych winiarzy, jest jej duszą i ciałem. Kobieta-imienniczka winnicy i winiarni jest całkowicie oddana swojej pasji i pracy. Posiada dyplom enologiczny i winogrodniczy z Jerez, praktykowała w Chile, Australii i Kastylii, zasiada w radzie apelacji DO Ribera del Guadiana. Jej siostra Helena zajmuje się komercyjną stroną przedsięwzięcia. Ten dynamiczny duet prowadzi winiarnię pewną, kobiecą ręką, a uprawa winorośli ma charakter zrównoważony, z poszanowaniem środowiska naturalnego. Amelia tworzy wina w oparciu o hiszpańskie i międzynarodowe odmiany winorośli: merlot, cabernet, muscatgarnacha
viura, nie pomijając też restytucji lokalnych szczepów, jak cayetana blanca.

Tina Pfaffmann

Winnica Tina Pfaffmann - wina niemieckie z Palatynatu

Winnice należące do Tiny Pfaffmann liczą 15 hektarów. Znajdują się w miejscowości Frankweiler, w samym sercu Palatynatu – historycznej krainy pamiętającej czasy starożytnego Rzymu. Dziś region ten stanowi o sile niemieckiego winiarstwa i zajmuje drugie miejsce pod względem powierzchni upraw, wynoszącej ok. 23,5 tys. hektarów. Tina już jako dziecko marzyła o zajęciu się uprawą winorośli i produkcją wina. Marzenie to spełniło się w pełni w roku 2000, kiedy przejęła rodzinną winnicę uprawianą przez trzy  poprzednie pokolenia. Wina przez Nią produkowane powstają z wielu odmian winorośli, a ich znakiem szczególnym jest nieprzewidywalność, różnorodność i bezwzględnie wysoka jakość. Wśród nich nie zabrakło rieslinga, a pozostałe szczepy używane do produkcji, to: pinot blanc, pinot gris, gewürztraminer, scheurebe, grüner silvaner, dornfelder, sankt laurent pinot noir. Mogłoby się wydawać, że to sporo jak na 15 ha, ale Tiny Pfaffmann nie interesuje masowy produkt, dlatego nie planuje ekspansji i zwiększenia areału uprawy. Zamiast tego, dzięki pasji i pozytywnym emocjom, chce nadać produkowanym przez siebie winom wyjątkowy charakter. A emocje właścicielki widać dosłownie gołym okiem, np. na zbiornikach, na których znajdują się Jej życzenia, notatki i złote myśli.

Marta Macedo – Quinta do Filoco

Marta Macedo odziedziczyła winnice Quinta do Filoco po swoim dziadku, Jeremiaszu. Dla niego, właściciela firmy budowlanej i konstruktora dróg, zakup winnicy w Douro był inwestycją i hobby – dla niej to pasja i codzienna, ciężka praca. Marta unowocześniła produkcję i estetykę win, nie zapominając o ich związkach z doskonałym siedliskiem. A tworzy je ponad 130 hektarów różnych parcel, rozciągniętych w poprzek wzgórz, na wysokościach od kilkudziesięciu do pięciuset metrów. Gwarantuje to różnorodność mikroklimatów i miejsc adekwatnych dla poszczególnych odmian winogron. Króluje tu lokalna klasyka: touriga nacional, touriga franca, tinta roriz, oraz malvasia, rabigatoviosinho. Na ich bazie powstają typowe dla apelacji Douro wyraziste wina czerwone, białe i różowe; w planach jest też powrót do wielkiej tradycji szlachetnej słodyczy porto. Cała odpowiedzialność za produkcję, winiarnię i jej funkcjonowanie spoczywa na barkach jednej  energicznej kobiety.