To był iście toskański wieczór z wyjątkowym winem, wspaniałym jedzeniem, nowościami, a nade wszystko opowieściami o winie i jego tworzeniu.

Iacopo Beccherini na nasze zaproszenie przyjechał do Polski, żeby opowiedzieć o tym, jak jego rodzina tworzy wina na południu Toskanii. Winnica Chimera d’Albegna znajduje się w regionie Maremma, którego niepowtarzalny klimat, wyjątkowa gleba i bliskość morza rodzą grona, i wina, nietuzinkowe.

Spotkanie prowadziła Małgorzata Sułek i (skutecznie!) dopytywała Iacopo o tajniki produkcji win w regionie tak wyjątkowym. Goście, wsłuchując się w toskańskie historie, mieli też okazję spróbować 6 win producenta, do których szef kuchni warszawskiego BARaWINO Jacek Kuźmicki, skomponował 6 wykwintnych potraw.

Ważnym punktem wieczoru była premiera nowego wina Oriente nagrodzonego m.in. srebrnym medalem Dacanter Wine World Award. To wino, dzisiaj dostępne już w naszych sklepach i na stronie internetowej, nasi Goście mieli okazję skosztować, jako pierwsi w Polsce.

W ramach wspomnień, i inspiracji dla tych, których z nami być nie mogło, przestawiamy pairing potraw i win producenta z kolacji degustacyjnej:

1. Krokiety ze sztokfisza

oraz

Wino Chimera Pasha Toscana IGT 2020

2. Tatar wołowy

oraz

Wino Chimera Suley Toscana IGT 2020

3. Vitello tonnato

oraz

Wino Chimera Rosato Maremma Toscana DOC 2020

4. Trippa alla Romana

oraz

Wino Chimera Leonardo Cabernet Maremma Toscana DOC 2018

5. Pappardelle z ragout z dzika

oraz

NOWOŚĆ Chimera d’Albegna Oriente Syrah DOC Maremma Toscana

6. Policzki wołowe

oraz

Wino Chimera Caletra Maremma Toscana DOC 2017

Zapraszamy również na kolejne wydarzenie w BARaWINO Warszawa, tym razem z przedstawicielami winnicy Henriot z Szampanii. Spotkanie odbędzie się 28.02.2022. Szczegóły wkrótce.