W miejscowości Olivares de Duero, w sercu słynnego na cały świat regionu winiarskiego Ribera del Duero znajdują się winnice należące do producenta LaVeguilla – rodzinnej wytwórni, która od bez mała trzech dekad dzieli się pasją i oddaniem winu i ziemi, która je rodzi.
Gmina położona jest w tzw. „Złotej Mili” – miejscu, które swoją nazwę zawdzięcza niezwykle prestiżowym winom i najwybitniejszym producentom tam działającym. Wina powstają niemal wyłącznie ze szczepu tempranillo, który jest absolutną i niepodważalną gwiazdą regionu. W celu zapewnienia optymalnej dojrzałości i koncentracji owocu, przeprowadza się tzw. zielone zbiory, a wydajność z hektara to maksymalnie 3,5 tony.
Winnice otaczające winiarnię dzielą się na 5 oddzielnych parceli różniących się od siebie podłożem i ekspozycją na działanie promieni słonecznych. Po fermentacji wina dojrzewają w amerykańskich i francuskich beczkach, a enolog określa dokładny czas starzenia, w granicach określonych przez apelację. Gdy osiągnięty zostanie idealny punkt dojrzewania, wino jest rozlewane do butelek, w których czeka dopóki się nie zaokrągli i nie osiągnie szczytu ekspresji. Ekstremalny klimat i osobliwość geologiczna odcisnęły swoje piętno na charakterze tutejszych win, jakże zrównoważonych, ustrukturyzowanych i długotrwałych
Sprawdź ofertę win od producenta LaVeguilla >
Przemysław Jurycki
Jego pasją są wszystkie rzeczy, które nabierają wartości wraz z upływem czasu. W towarzystwie epokowych bibelotów komunikuje się z magicznym światem wina. Absolwent Stosunków Międzynarodowych, oraz wieloletni specjalista sektora e-commerce. W wolnym czasie przenosi się w mechaniczny świat czasomierzy.