Muri – Gries to winiarnia przyklasztorna, położona w stolicy Górnej Adygi, Bolzano. Można sobie pomyśleć, że wina powstają za grubymi murami, bo muri po włosku oznaczają ściany, ale historia nazwy jest inna.
Na marginesie, w tym dwujęzycznym regionie częściej słyszy się język niemiecki, w ciepłej, tyrolskiej wersji. W roku 1845 benedyktyni ze szwajcarskiego Muri przenieśli się tu, do klasztoru po-augustiańskiego Gries, gdzie gospodarzą do dziś. Mnisi już od XV wieku kultywowali w tym miejscu sztukę uprawy winorośli. Chociaż w tle klasztoru widać majestatyczne skały Dolomitów, winnice wokół mają ciepłe, nasłonecznione siedliska o wapiennym podłożu. Dlatego w uprawach zakonników dominują ciemne odmiany, zajmujące aż 85% powierzchni! Jest to w sumie 35 własnych hektarów, i jeszcze 20 zakontraktowanych od rolników. Największą lokalną specjalnością jest ciemna odmiana lagrein, historycznie związana z opactwem. Na dalszy plan schodzą, choć też bywają bardzo udane: merlot i pinot noir. Wszystkie wina są eleganckie i dopracowane z benedyktyńską precyzją.
Sprawdź ofertę win od producenta Muri Gries >
Przemysław Jurycki
Jego pasją są wszystkie rzeczy, które nabierają wartości wraz z upływem czasu. W towarzystwie epokowych bibelotów komunikuje się z magicznym światem wina. Absolwent Stosunków Międzynarodowych, oraz wieloletni specjalista sektora e-commerce. W wolnym czasie przenosi się w mechaniczny świat czasomierzy.