Niewidzialna Degustacja – nowa odsłona Niewidzialnej Wystawy – to jedyne w Polsce warsztaty, w czasie których można się przekonać, jak działają zmysły, poczuć intensywność doznań, a przez to także lepiej poznać siebie.

niewidzialna degustacja

Niewidzialna Degustacja wystartowała w środę 19 lutego w Warszawie jako element odnoszącej od dwóch lat sukcesy Niewidzialnej Wystawy, która tym razem do współpracy zaprosiła firmę Kondrat Wina Wybrane. Prowadzone w ciemności  warsztaty łączą w sobie elementy degustacji, kursu wiedzy winiarskiej, a także skłaniają do poznawania siebie samego z nowej zmysłowej perspektywy.

Mocniej, w pełni, naprawdę

Niewidzialną Wystawę zwiedza się w ciemnościach, ale zwiedzający pozostają pod opieką doświadczonych przewodników. Dzięki nim bezpiecznie poznają świat niewidomych. Przez godzinę pozbawieni możliwości oglądania świata wytężamy wszystkie zmysły, aby sprostać kolejnym wyzwaniom Wystawy Niewidzialnej. Na końcu czeka to najciekawsze – Niewidzialna Degustacja. Tam zdani jesteśmy tylko na węch i smak, a oba zmysły odkrywamy za pomocą wina.

­– Świat wina to pasjonująca zmysłowa przygoda, zaczynając od miejsca, w którym powstaje, przez ludzi, którzy się nim opiekują, aż po cudowny moment, kiedy możemy nalać go do kieliszka i spróbować – mówi Marek Kondrat – Najtrudniejszym zadaniem, jakie ma przed sobą smakujący, jest rozpoznanie swoich gustów, a więc poznanie siebie. Niewidzialna Degustacja to doskonała okazja do odkrycia swoich zmysłów.

Ciemności uruchamiają wyobraźnię, która wzmocniona doznaniami smakowymi zabiera nas w podróż do najpiękniejszych winnic Europy i Nowego Świata.

W ciemno

– Nie zdajemy sobie sprawy jak dalece wzrok dominuje nad pozostałymi zmysłami. W czasie Niewidzialnej Degustacji pytanie, czy w kieliszku mamy wino czerwone czy białe jest pytaniem naprawdę trudnym.

Około 80% naszej wiedzy o świecie czerpiemy dzięki informacjom, jakie uzyskujemy przez zmysł wzroku. W przypadku oceny wina rola wzroku zaczyna się już na poziomie etykiety, która niekiedy ma decydujący wpływ na nasze zainteresowanie daną butelką (lub jego brak).

Sok wyciśnięty z winogron czerwonych ma taki sam kolor jak sok z białych odmian. Właściwy kolor wino czerwone otrzymuje dopiero w procesie maceracji, czyli w kontakcie ze skórką. Istnieją wina białe produkowane z czerwonych szczepów takie jak królewski szampan, zgodnie z zasadami robiony tylko z trzech odmian winogron, z czego dwie to właśnie odmiany czerwone: pinot noir i pinot meunier. Powstaje z nich szampan typu blanc de noir w odróżnieniu od blanc de blanc, do produkcji którego wykorzystuje się wyłącznie chardonnay.

W procesie maceracji oprócz koloru czerwone wino zyskuje także garbniki, czyli taniny powodujące charakterystyczne uczucie ściągania na języku. Od długości maceracji zależy intensywność tanin w danym winie. Dlatego wina czerwone, które mają krótki kontakt ze skórką – a więc niską taniczność – trudno odróżnić od win białych, jeśli o ich kolorze zawczasu nie uprzedzi nas ocena wzrokowa.

Uzyskawszy informacje wzrokowe o znajdującym się w kieliszku napoju podświadomie przygotowujemy pozostałe zmysły na takie, a nie inne doznania. Pozbawieni nagle tego pierwszego kryterium jesteśmy zdani na wolny od wpływu wzroku osąd węchu i smaku. Nieprzywykły do takiej niezawisłości, dodatkowo wyostrzony przez godzinne przebywanie w ciemności węch bardziej intensywnie odczyta aromaty wina, a zatem również intensywniejsze będą doznania smakowe. Dzięki temu nawet znane nam doskonale wino wypite w całkowitej ciemności odkrywa przed nami zupełnie nowe oblicze.

Niewidzialna Degustacja to doskonała okazja zarówno do rozpoczęcia przygody z winem w towarzystwie ekspertów firmy Kondrat Wina Wybrane, jak i ciekawa odmiana dla doświadczonych degustatorów. Zajęcia będą się odbywały raz w miesiącu w dwóch turach. Wstęp na degustację będzie kosztował 60 zł. Warsztaty mają charakter imprezy zamkniętej.

Dane kontaktowe:

NIEWIDZIALNA WYSTAWA WARSZAWA

Aleje Jerozolimskie 123a, budynek Millenium Plaza, 02-017 Warszawa

Tel.: +48 504 324 444

info@niewidzialna.pl