Prezenty

Polecamy na Prezent

Dostawa Same Day Express i Comfort

Dostawa tego samego dnia w Warszawie. Sprawdź!

Darmowa dostawa

Darmowa dostawa zamówień powyżej 349 zł

Odbiór osobisty FedEx

Odbiór osobisty w blisko 4000 punktów FedEX

Dołącz do WG

Dołącz do WinoGrono i kupuj do 40% taniej

Nagrody za polecenia

Nagrody za polecenia znajomym

Outlet win

Kupuj do 20% taniej w outlecie

Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
Restauracje, kawiarnie, sklepy
Wino i prezenty dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
tel. 668 671 008
sklep@mkondrat.pl
(pon.-pt. w godzinach 9:00-17:00)
Oferta dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
28 listopada 2024

Nowość w naszej ofercie! Alkohole mocne!

Na te produkty czekaliście długo! Alkohole mocne – już w naszej ofercie! Przez słynne porto, vermouth i wina wzmacniane, grappę, bittery, aż po gin i whisky starzoną w beczkach po winie Super Tuscan!

mocne alkohole blog mini

Alkohole mocne to nie tylko wyrafinowane trunki cieszące podniebienie smakoszy, ale także nośniki historii, tradycji oraz kunsztu rzemieślniczego i – zwłaszcza w dawnych czasach – lekarstwa. Destylaty, które dziś znamy jako gin, whisky, brandy czy rum, mają swoje korzenie w odległych czasach, kiedy proces destylacji wcale nie służył produkcji napojów do rekreacyjnego spożycia, a miał medyczne i kosmetyczne zastosowanie.

Sięgając do korzeni

Aby przyjrzeć się początkom powstawania mocnych alkoholi musimy odbyć daleką podróż do przeszłości. Już starożytni Sumerowie eksperymentowali z prymitywnymi technikami odparowywania i kondensacji, aby pozyskiwać aromatyczne substancje z roślin do celów rytualnych lub leczniczych. Prawdopodobnie były to pierwsze kroki w kierunku destylacji. Wiedza Sumerów przez Babilonię mogła trafić do Egiptu, a następnie zostać rozwinięta przez arabskich alchemików, którzy udoskonalili proces destylacji.

Egipcjanie mieli znaczący wpływ na późniejszy rozwój alchemii, która stała się podstawą nauki o destylacji. W swoich badaniach, podobnie jak Sumerowie, poszukiwali sposobów na oczyszczanie i transformację materii, co jest blisko związane z ideą destylacji. Byli też mistrzami w pozyskiwaniu esencji z roślin, głównie do celów religijnych, kosmetycznych i medycznych. Używali prostych aparatów, przypominających prymitywne destylatory, do pozyskiwania aromatycznych olejków z kwiatów, żywic i przypraw. Olejki były wykorzystywane w rytuałach pogrzebowych (np. do balsamowania) oraz w produkcji perfum, takich jak słynne kyphi. Choć nie była to destylacja alkoholu, techniki te stanowiły podstawy rozwoju przyszłych metod. I tak, w IX wieku na naszej scenie pojawił się perski alchemik Jabir ibn Hayyan, który jako pierwszy (prawdopodobnie) użył destylacji do stworzenia alkoholu. Umiejętności i techniki alchemiczne trafiły do Europy za sprawą Maurów i z półwyspu iberyjskiego rozpowszechniły się w całej Europie.

Lecznicze początki

Już w XII wieku, w Salerno, w szpitalu zakonnym klasztoru Monte Cassino, powstała sławna księga medyczna Matthaeusa Plateariusa De medicinis simplicibus, w której znalazła się receptura jak wyprodukować aqua ardens – wodę ognistą, a więc alkohol. W XIII wieku Włoch Taddeo Alderotti rozpoczął destylację wina na Uniwersytecie Medycznym w Bolonii, a niedługo później w jednej ze swych prac opisał, jak za pomocą kilkakrotnej destylacji można uzyskać wysokoprocentowy alkohol.

W dawnych czasach alkohol pełnił nie tylko rolę rozrywkową, ale przede wszystkim leczniczą. „Aqua Vitae” czyli woda życia, wytwarzana na bazie destylatów często zawierała zioła i przyprawy, takie jak anyż, jałowiec, czy koper włoski. Przykładem są nalewki czy wermut na bazie piołunu, w tradycyjnej medycynie używane na dolegliwości trawienno – żołądkowe, czy absynt, używany jako lekarstwo na malarię oraz gin, którego pierwowzorem był jałowcowy destylat stosowany na problemy żołądkowe. Również w Polsce nalewki na bazie spirytusu miały charakter leczniczy – pomagały w trawieniu, zwalczały przeziębienia i działały uspokajająco. Te tradycje do dziś znajdują odbicie w produkcji wysokiej jakości nalewek rzemieślniczych.

W poszukiwaniu ducha wina

Związki mocnego alkoholu z winem istnieją od dawna, w zasadzie odkąd materiałem do destylacji stało się wino. Wino, de facto, było uważane za najlepszy jakościowo materiał wyjściowy do destylacji i produkcji najbardziej czystego i szlachetnego alkoholu. Sławny alchemik, lekarz, a jednocześnie templariusz – Arnaldus de Villanova – w 1285 roku odkrył, jak za pomocą mocnego alkoholu zatrzymać fermentację wina, by uczynić je trwalszym i jednocześnie zachować w nim słodycz, wielce w winie pożądaną. I choć od tego czasu w dziedzinie technologii zmieniło się bardzo wiele, to przy produkcji win wzmacnianych, takich jak porto, sherry czy madera stosuje się to samo założenie, korzystając z alkoholu robionego właśnie na bazie wina.

Mocne alkohole na bazie wina noszą ogólną nazwę brandy. Termin ten wywodzi się z języka holenderskiego, od słowa brandewijn, czyli palonego wina, a w języku polskim spotkać można nazwy winiak lub wypalanka, dobrze oddające charakter tego alkoholu. Najsławniejsze brandy spotkać można we francuskim Cognac i Armagnac. Bazujące na dość neutralnym w smaku białym winie, zyskują dzięki długiemu dojrzewaniu w dębowych beczkach, nabierając złożoności i szlachetności. Drewniana beczka jest kolejnym „pomostem” łączącym świat wina z alkoholami mocnymi. Nawet jeśli, jak w przypadku whisky, bazowym surowcem są słodowane ziarna, to beczki po winie (głównie słodkim sherry czy porto) są idealnym naczyniem do długiego dojrzewania. Destylat przez lata kontaktu „wyciąga” z beczek aromaty pozostawione tam przez wino.

Ciekawym rozwiązaniem jest whisky produkowana przez winiarską rodzinę Chioccioli Altadonna, wytwarzana w Toskanii i dojrzewana w beczkach po supertoskanach i vinsanto. Kolejnym interesującym eksperymentem jest gin wytwarzany na bazie wina, w dwóch wersjach przez Chioccioli Altadonna i innego toskańskiego producenta – Castelli del Grevepesa. Ten ostatni producent wprowadził na rynek bardzo ciekawą grappę – czyli destylat powstały na bazie wytłoków z winogron. Grevepesa Clemente VII Grappa Riserva Da Vinacce Di Chianti Classico jest wytwarzana z wytłoków winogron pochodzących z obszaru Chianti Classico i dojrzewana przez dwa lata w dębowych beczkach.

Z kolei hiszpańska bodega Toro Albala oferuje wzmacniane amontilladopalo cortado (wina w charakterze bardzo zbliżone do sherry, ale pochodzące z apelacji Montilla Moriles, na północ od Jerez), w których dodatek mocnego alkoholu utrwala charakter i jakość wina pozwalając przetrwać mu długie dziesięciolecia dojrzewania. Najstarsze egzemplarze sięgają roczników 1951 i 1952, a więc czasów pamiętających koronację Elżbiety II czy wybór Eisenhowera na prezydenta USA.

Mocne alkohole to więcej niż tylko napoje – to przeplatająca się w kieliszku historia medycyny, kultury i religii, ukazująca dawne początki destylacji, medyczne eksperymenty alchemików i współczesną sztukę tworzenia alkoholi. Każdy destylat ma swoje unikatowe korzenie, opowiada historię ludzi i regionów, z których pochodzi. Warto eksplorować świat alkoholi mocnych dojrzewanych w beczkach po winach, ale też win wzmacnianych, aby docenić finezję i kreatywność, które towarzyszą ich powstawaniu.

O autorze

Marcin Witek

Marcin Witek

Światem winiarskim zafascynował się w deszczowej Irlandii, gdzie kształcił się pod okiem Master of Wines z akademii Wine & Spirit Education Trust. Fascynują go wina nietuzinkowe, a także wszelkiej maści wina i jedzenie „bio” i „eko”. Regiony winiarskie najchętniej poznaje podróżując motocyklem.

Artykuły autora

Polecamy akcesoria

Grevepesa Gin Dry Castelgreve
Dostępnośćduże ilości
195,00 zł
Grevepesa Grappa Riserva Da Vinacce Di Chianti Classico
Dostępnośćduże ilości
225,00 zł
Chioccioli Altadonna Tuscan Vodka
Dostępnośćduże ilości
195,00 zł
Wino Toro Albala Polo Cortado Rama 25 Anos Poley 20%
Dostępnośćkilkadziesiąt sztuk
209,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Katowice:niedostępny
Kraków:niedostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Poznań:niedostępny
Warszawa:niedostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Wrocław:niedostępny

Zestawy

Polecamy zestaw

Fantastyczna szóstka
Dostępnośćduże ilości
391,00 zł
351,00 zł
Najniższa cena z 30 dni sprzed obniżki: 391,00 zł
-10%