Toskania to region rozpalający zmysły miłośników podróży, jedzenia i oczywiście wina. W żadnym innym miejscu na Ziemi romans między kuchnią i winem nie jest tak silny. Poznajcie ulubione połączenia winno-kulinarne Toskańczyków.

Toskania

 

Risotto z truflami i Vernaccia di San Gimignano

Swoją międzynarodową sławę Toskania zawdzięcza bez wątpienia winom czerwonym, które stanowią tu blisko 90% ogólnej produkcji. Jednak ku naszemu zaskoczeniu na uwagę zasługują również wina białe. Wokół San Gimignano, malowniczego miasteczka zwanego ”Manhattanem średniowiecza”, rozpościerają się winnice będące podstawą do produkcji najsłynniejszego wina białego Toskanii. Mowa tu o Vernacci di San Gimignano, która jako pierwsze włoskie białe wino otrzymała status DOC. Za młodu wino kusi prostotą, aromatami brzoskwini i białych kwiatów, co czyni go idealnym kompanem lekkich przystawek na bazie ryb i owoców morza. Z kolei z wiekiem nabiera głębi i charakteru, co sprawa, że potrafi zmierzyć się z cięższymi daniami, na przykład z dodatkiem złota Toskanii – czyli aromatycznych trufli. Risotto al tartufo w akompaniamencie kieliszka vernacci to idealny wstęp do winno-kulinarnych uniesień.

Toskańskie dania

 

Ribollita i kieliszek południowo toskańskiej czerwieni

Toskania to nie tylko pagórkowate krajobrazy Val d’Orcia, czy zachwycająca architekturą Florencja, ale również mniej znane południe. Apelacja Maremma Toscana DOC usytuowana jest pomiędzy prowincjami Livorno i Grosseto, na południe od Sieny. Cieplejszy klimat sprzyja tu bardziej owocowym i przystępnym winom. Taniny nie atakują aż tak silnie naszego podniebienia, a kwasowość nie pobudza przesadnie naszych ślinianek. Specyfika win doskonale współgra z ribollitą – toskańską zupą, której nazwa oznacza „ugotowana na nowo”. Zupa wywodzi się z biednej, chłopskiej kuchni a jej sekret tkwi w tym, że była gotowana z resztek sezonowych warzyw i chleba. Podawana przez włoską mammę w towarzystwie toskańskiej czerwieni, najlepiej z widokiem na winnicę, to uosobienie włoskiego la dolce vita!

Krwisty stek i Chianti Classico

Chianti to legendarne wino, znane nawet winiarskim ignorantom. Jest to jedna z najstarszych apelacji na świecie (ponad 300 lat tradycji) rozciągająca się historycznie między Florencją i Sieną. Obecnie ten obszar zarezerwowany jest dla bardziej prestiżowej apelacji Chianti Classico DOCG. Wino oparte o szczep sangiovese, niekwestionowanego króla szczepów czerwonych nie tylko Toskanii, ale również całych Włoch. W charakterze zadziorne, cierpkie z wysoką kwasowością, nutami czerwonych owoców i ziół. A jak o tanicznym winie mowa, na ratunek naszej sfatygowanej garbnikami jamie ustnej przychodzi bogaty w białko, przerośnięty tłuszczem stek z kością, bistecca alla fiorentina, będący kwintesencją toskańskiej kuchni. W bardziej rodzimym wydaniu Chianti doskonale sprawdzi się ze stekiem z polskiej wołowiny podanym w towarzystwie sosu pieprzowego, który genialnie podkreśli charakterne wina.

Fot. Joanna Matyjek

Chrupiące cantuccini i Vin Santo

Zwieńczeniem posiłku każdego szanującego się Włocha jest deser. Ten w toskańskim stylu nie może obyć się bez Vin Santo (tłum. święte wino). Słodycz wino zawdzięcza metodzie appassimento czyli podsuszania gron na bambusowych matach, która wykorzystywana jest również przy produkcji słynnego Amarone della Valpolicella. Wino uderzające aromatami orzechów, przypraw, skórki pomarańczowej tradycyjnie pite jest w towarzystwie cantuccini – migdałowych ciasteczek, które nierzadko maczane są w kieliszku z tym niezwykłym winem. A gdyby tak migdały zastąpić orzechami i dodać do tego płynną czekoladę? Fani kulinarnych wariacji będą wniebowzięci, a Vin Santo nie będzie miało nam tego za złe.

Wina z Toskanii

Fot. Joanna Matyjek

Podane przykłady nie wyczerpują bogactwa toskańskiej kuchni, która ma do zaoferowania o wiele więcej. Zatem podróżujmy, gotujmy, smakujmy, pijmy dobre wina i nie przestawajmy odkrywać kolejnych winno-kulinarnych połączeń!

Pobierz rozdział ebooka winno-kulinarnego „Z ziemi włoskiej do polskiej” poświęcony Toskanii, w którym znajdziesz przepis na krwistego steka w sosie pieprzowym oraz orzechowe cantuccini.

E-BOOK WINNO-KULINARNY TOSKANIA

Małgorzata Sułek