Darmowa dostawa zamówień powyżej 300 zł
18 i 19 stycznia 2013 roku odbyła się druga już edycja Kursu Podstawowej Wiedzy Winiarskiej. Z uczestnikami spotkaliśmy się w sali degustacyjnej sklepu przy ulicy Wierzbowej 3 oraz drugiego dnia w Tapas Barze Carmona. Właśnie tam, przy ulicy Chodkiewicza 3 łączyliśmy wino z jedzeniem.
W sumie spróbowaliśmy 20 różnych win z takich państw jak Francja, Hiszpania, Chile, Włochy, Nowa Zelandia, RPA i Argentyna. Kursanci uznali za najciekawsze Villadoria Barolo DOCG, Terra Antiga Vinho Verde DOC oraz słodkie wina z apelacji Jurançon i Bonnezeaux.
Wśród połączeń potrawy-wino powodzeniem cieszyło się sauvignon blanc i krem z groszku z kolendrą, limonką i pescado frito. A także chardonnay podawane do smażonej hiszpańskiej kiełbasy morcilla iberica, z dresingiem z jajka i musztardy ziarnistej z jabłkami w majeranku.
Kolejna odsłona kursu już w lutym.
Zapraszamy!
Jan Czyż
Od kilkunastu lat degustuje i szkoli. Ukończył studia winiarskie Master International Vintage. Interesuje się marketingiem wina w sieci oraz globalnymi trendami winiarskimi. Lubi wina codzienne, szczególnie z południa Francji.