Długa tradycja weneckiej rodziny Giusti sięga korzeniami w wiek siedemnasty, kiedy to była ona związana już z okolicą Conegliano, produkcyjnym centrum win prosecco. Przez długie lata nie była jednak kontynuowana, by odrodzić się dopiero na początku XXI wieku.
Winiarska Portugalia wciąż stanowi pewną egzotykę dla wielu konsumentów wina w Europie, a sama Bairrada to już prawdziwa terra incognita. Region ten położony jest w północnozachodniej części kraju i pozostaje pod dużym wpływem Atlantyku.
Historia sycylijskiej winnicy Vaccaro nie jest tak długa jak zwykło się przyjmować w przypadku rodzinnych, włoskich posiadłości. Sięga lat siedemdziesiątych, kiedy to właściciel Giacomo Vaccaro, wraz z żoną, zakupił niewielką farmę w rejonie Salapatura.
Wy piszecie opinie - my nagradzamy te najciekawsze.
W gorącym interiorze Hiszpanii zwanym Requena, na zachód od Walencji, leżą ekologicznie uprawiane winnice Vegalfaro. Pokazuje tu swoje mocne strony lokalna odmiana bobal, znana jako drugorzędny składnik kupaży. Właściwie potraktowana odwdzięcza się dobrą owocowością i garbnikiem.
Witaj na naszym blogu o winie!
Znajdziesz tu mnóstwo ciekawostek ze świata win. Piszemy o łączeniu wina z jedzeniem, odmianach winorośli i naszych producentach wina. Na winiarskim blogu umieszczamy też reportaże z degustacji, felietony i mnóstwo zdjęć.