Winiarska tradycja Polski związana jest z zaprowadzeniem chrześcijaństwa, jest więc niemal 200 lat dłuższa od historii wina w Zielonej Górze, o której pisaliśmy...
Kofty wołowe z komosą ryżową z granatem i kolendrą to istna uczta na talerzu. Eksplozja kolorów i smaków, którą obłaskawia koszerne wino o wyraźnych aromatach dojrzałych czereśni i wiśni. Każdy łyk tego wina to równowaga słodyczy owocu i krągłej taniny z mineralnym charakterem i głębią.
W południowym Tyrolu trwa właśnie Törggelen, zwyczaj popijania młodego wina i soku z winogron oraz zajadania się prażonymi kasztanami i wędlinami. Co może być ekscytującego w winach, które stanowią mniej niż 1% włoskiej produkcji? I które pochodzą z regionu bardziej kojarzonego z nartami niż z winiarstwem?
Wy piszecie opinie - my nagradzamy te najciekawsze.
Pastel de choclo można śmiało określić jako chilijską wersję hachis parmentier. Z całą pewnością jest pyszną, bogatą w smaki, aromaty i tekstury zapiekanką....
Witaj na naszym blogu o winie!
Znajdziesz tu mnóstwo ciekawostek ze świata win. Piszemy o łączeniu wina z jedzeniem, odmianach winorośli i naszych producentach wina. Na winiarskim blogu umieszczamy też reportaże z degustacji, felietony i mnóstwo zdjęć.