Przyzwyczajeni do łączenia win i dań wedle klucza geograficznego, przeoczamy czasem fantastyczne winno-kulinarne konstelacje, które są pozytywnym efektem globalizacji. W najciekawsze bodaj, nierzadko egzotyczne i pełne pikanterii romanse na odległość wdają się wina z Nowej Zelandii.
Rodzinna bodega reprezentująca gorący region Toro leżący nad Duero w Kastylii, już tylko sto kilometrów od granicy z Portugalią.
Zamówienia złożone po 15:00 w piątek 4.09.2015 oraz w dniach 5-8.09.2015 wyślemy w środę, 9 września.
Gazpacho, danie rolników z hiszpańskich winnic, oryginalnie było przyrządzane z chleba, wody i oliwy. Gdy w Polsce mamy właśnie wysyp soczystych pomidorów malinowych, na myśl przychodzi oczywista wersja tej zupy.
„Brosé” to mini-rewolucja, która przywraca różowym winom miejsce w męskim świecie. Mężczyźni na plaży lub w barze, chętnie robią sobie zdjęcia z kieliszkiem rosé, po czym wrzucają je na Instagrama. Na szczęście fenomen win różowych nie wynika tylko z samego trendu.
Witaj na naszym blogu o winie!
Znajdziesz tu mnóstwo ciekawostek ze świata win. Piszemy o łączeniu wina z jedzeniem, odmianach winorośli i naszych producentach wina. Na winiarskim blogu umieszczamy też reportaże z degustacji, felietony i mnóstwo zdjęć.