Pio del Ramo to jeden z przedstawicieli winiarskich gorącego Lewantu na południu Hiszpanii. Staranna i nowoczesna produkcja na niewielką skalę wpisuje się w założenie, że wino ma być dziełem sztuki, a bodega jest jej integralną częścią.

Pio de Ramo

Bodegę tę założył w 2007 roku Pio del Ramo Nuñez. Większość winnic znajduje się na terenie coraz modniejszej apelacji Jumilla, na bogatym w wapień, suchym płaskowyżu, około 700 metrów nad poziomem morza. Dodatkowo w Bodegas Pio del Ramo powstaje też wino regionalne z Kastylii. Uprawiane szczepy czerwone zajmują 120 hektarów. Na czele stoi lokalna gwiazda, autochtoniczny monastrell, w dobrym towarzystwie tempranilllo, cabernet, merlot i syrah. Z białych jest muscat i chardonnay, a w chłodniejszym regionie, poza apelacją także verdejo. W sumie stanowią one tylko 40 hektarów, pokazując, że w Jumilla rządzi czerwone wino. Sprzyja mu bowiem suchy i gorący, surowy klimat kontynentalny, delikatnie tylko łagodzony wpływem śródziemnomorskim. Firma proponuje też jedno wino z certyfikatem organicznej uprawy winorośli, rzecz jasna 100% monastrell, i ekologiczną oliwę z oliwek.

Sprawdź ofertę win od producenta Pio Del Ramo.