Dołącz do WG

Dołącz do WinoGrono i kupuj do 40% taniej

Nagrody za polecenia

Nagrody za polecenia znajomym

Darmowa dostawa

Darmowa dostawa zamówień powyżej 300 zł

Odbiór osobisty

Odbiór osobisty w 9 sklepach stacjonarnych

Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
Restauracje, kawiarnie, sklepy
Jan Witkowski
tel. 668 671 039
jan.witkowski@mkondrat.pl
hurtonline@mkondrat.pl
Wino i prezenty dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
tel. 668 671 008
sklep@mkondrat.pl
(pon.-pt. w godzinach 9:00-17:00)
Oferta dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
17 maja 2017

Pizza na zielono! Pizza ze szparagami

Sezon na szparagi w pełni! Trwa on tak krótko, że nie wahajcie się ich gotować, grillować, jeść na surowo i piec. Dziś zapraszam po obłędną pizzę z tym warzywem. Pizzę wiosenną, bo całą zieloną: otuloną pesto z rukoli, przełożoną szparagami, salami i dymką. A co do niej? W standardowych pizzeriach, jak te z kapeluszem w logo, większość bywalców sięgnęłaby po colę. Ale umówmy się, pizza, szczególnie ze szparagami, dużo bardziej zasługuje na partnera w postaci na przykład wytrawnego arinto. 

Pizza ze szparagami

SKŁADNIKI NA 1 BARDZO DUŻĄ LUB 2 NORMALNE PIZZE:

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 pełne łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Pozostałe składniki

  • 10 łyżek pesto z rukoli
  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 kule mozzarelli
  • 20 plasterków salami
  • 2 dymki
  • oliwa z oliwek – do skropienia

PRZYGOTOWANIE

Pizza ze szparagamiNa pierwszy ogień idzie zaczyn – świeże drożdże mieszamy z ok. 100 ml ciepłej, ale nie gorącej wody (woda nie może być gorąca, bo zabije drożdże, powinna być lekko ciepła), dodajemy cukier i ok. 5, 6 łyżek mąki.  Mieszankę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15- 20 minut, aż zaczyn spieni się i zwiększy swoją objętość.

W osobnym naczyniu przesiewamy mąkę i dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn, resztę wody, sól i oliwę z oliwek. Wyrabiamy ciasto, które na koniec ugniatania powinno być miękkie i sprężyste. Tak przygotowane ciasto przekładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i znów odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aby urosło i podwoiło objętość.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części (opcjonalnie robimy jedną, wielką pizzę). Na stolnicy delikatnie podsypujemy ciasto mąką i rozwałkowujemy uzyskując ulubioną grubość. Rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy pesto z rukoli. Mozzarellę odsączamy, rwiemy na małe kawałki, rozkładamy na całej powierzchni ciasta. Szparagi dokładnie płuczemy, odcinamy zdrewniałe końce, kroimy wzdłuż na pół lub trzy, cztery części, a następnie układamy na serze. Pomiędzy szparagi wkładamy cieniutko pokrojone salami i dymkę pokrojoną w plastry. Całą pizzę solimy i doprawiamy pieprzem.

Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 – 25 min, do czasu aż ciasto się zarumieni. Przed podaniem całość delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek.

PODAWANIE Z WINEM

Smak chrupiącego ciasta i zielonych szparagów wspaniale współgra z bukietem, który niosą ze sobą rześkie wina, oparte o klasyczne białe odmiany jak arinto. Takie wina mają charakterystyczny aromat roślinny i cytrynowy, z delikatnym wątkiem miodu i jogurtu. W ustach są całkiem gładkie i ożywione chrupką kwasowością. Tak jak w portugalskim Casal Monteiro Branco Tejo DOC, które dodatkowo w finale przynosi nieco migdałowej goryczki. Uniwersalny charakter i orzeźwienie spodoba się milionom oraz będzie idealnym partnerem do wiosennej pizzy!

Joanna Matyjek

O autorze

Joanna Matyjek

Joanna Matyjek

To, że jedzenie chłonie naszą energię powtarzam od zawsze. Gotując przekazujemy samych siebie, to jak się czujemy i w jaki sposób o sobie myślimy. W jedzeniu czuć nasze serce, miłość, lubienie, ale niestety i pośpiech czy złość. Najgorsze jest przekonanie, że „musimy”. Niczego nie musimy. Na obiad możemy pójść do baru, a chałkę możemy kupić w piekarni. Więc choćbyśmy byli w największym pędzie, niech chwila spędzona w kuchni będzie przyjemnością, a nie obowiązkiem. Wtedy beza będzie najpyszniejsza, mięso aromatyczne, kasza pełna zdrowia, a chałka pachnąca masłem, cudownie wyrośnięta.

Artykuły autora

Rekomendacje

Polecamy wina

Wino Casal Monteiro Branco Tejo DOC 2021
Dostępnośćbrak
32,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Gdynia:niedostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Kraków:niedostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Poznań:niedostępny
Rezerwuj Przemyśl:dostępny
Warszawa:niedostępny
Rezerwuj Warszawa - Muślinowa:dostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Rezerwuj Zielona Góra:dostępny
Wino Quinta Filoco Branco Douro DOC 2020
Dostępnośćduże ilości
45,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Gdynia:niedostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Kraków:niedostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Poznań:niedostępny
Przemyśl:niedostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Zielona Góra:niedostępny
Wino Vilacetinho Vinho Verde DOC
Dostępnośćduże ilości
36,00 zł
Rezerwuj Bydgoszcz:dostępny
Rezerwuj Gdynia:dostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Rezerwuj Przemyśl:dostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Rezerwuj Warszawa - Muślinowa:dostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Rezerwuj Zielona Góra:dostępny

Zestawy

Polecamy zestaw

Miselle na co dzień
Dostępnośćduże ilości
204,00 zł
183,00 zł
-10%