Sezon na szparagi w pełni! Trwa on tak krótko, że nie wahajcie się ich gotować, grillować, jeść na surowo i piec. Dziś zapraszam po obłędną pizzę z tym warzywem. Pizzę wiosenną, bo całą zieloną: otuloną pesto z rukoli, przełożoną szparagami, salami i dymką. A co do niej? W standardowych pizzeriach, jak te z kapeluszem w logo, większość bywalców sięgnęłaby po colę. Ale umówmy się, pizza, szczególnie ze szparagami, dużo bardziej zasługuje na partnera w postaci na przykład wytrawnego arinto.
SKŁADNIKI NA 1 BARDZO DUŻĄ LUB 2 NORMALNE PIZZE:
Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych
- 300 ml ciepłej wody
- 2 pełne łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Pozostałe składniki
- 10 łyżek pesto z rukoli
- pęczek zielonych szparagów
- 2 kule mozzarelli
- 20 plasterków salami
- 2 dymki
- oliwa z oliwek – do skropienia
PRZYGOTOWANIE
Na pierwszy ogień idzie zaczyn – świeże drożdże mieszamy z ok. 100 ml ciepłej, ale nie gorącej wody (woda nie może być gorąca, bo zabije drożdże, powinna być lekko ciepła), dodajemy cukier i ok. 5, 6 łyżek mąki. Mieszankę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15- 20 minut, aż zaczyn spieni się i zwiększy swoją objętość.
W osobnym naczyniu przesiewamy mąkę i dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn, resztę wody, sól i oliwę z oliwek. Wyrabiamy ciasto, które na koniec ugniatania powinno być miękkie i sprężyste. Tak przygotowane ciasto przekładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i znów odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aby urosło i podwoiło objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części (opcjonalnie robimy jedną, wielką pizzę). Na stolnicy delikatnie podsypujemy ciasto mąką i rozwałkowujemy uzyskując ulubioną grubość. Rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy pesto z rukoli. Mozzarellę odsączamy, rwiemy na małe kawałki, rozkładamy na całej powierzchni ciasta. Szparagi dokładnie płuczemy, odcinamy zdrewniałe końce, kroimy wzdłuż na pół lub trzy, cztery części, a następnie układamy na serze. Pomiędzy szparagi wkładamy cieniutko pokrojone salami i dymkę pokrojoną w plastry. Całą pizzę solimy i doprawiamy pieprzem.
Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 – 25 min, do czasu aż ciasto się zarumieni. Przed podaniem całość delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek.
PODAWANIE Z WINEM
Smak chrupiącego ciasta i zielonych szparagów wspaniale współgra z bukietem, który niosą ze sobą rześkie wina, oparte o klasyczne białe odmiany jak arinto. Takie wina mają charakterystyczny aromat roślinny i cytrynowy, z delikatnym wątkiem miodu i jogurtu. W ustach są całkiem gładkie i ożywione chrupką kwasowością. Tak jak w portugalskim Casal Monteiro Branco Tejo DOC, które dodatkowo w finale przynosi nieco migdałowej goryczki. Uniwersalny charakter i orzeźwienie spodoba się milionom oraz będzie idealnym partnerem do wiosennej pizzy!
Joanna Matyjek
Komentarze (0)