Dołącz do WinoGrono i kupuj do 40% taniej
Wybór odpowiedniego wina do posiłku może wydawać się skomplikowany, zwłaszcza bez profesjonalnego wsparcia. Jednak korzystając z kilku prostych zasad możemy cieszyć się idealnym połączeniem smaków, nawet będąc amatorem. Poniżej znajdziesz praktyczny przewodnik, który pomoże ci wybrać wino do różnych potraw, nie wychodząc z domu i nie sięgając po specjalistyczną wiedzę.
Dopasuj wino do potrawy: lekkie wino do lekkiego dania, ciężkie do ciężkiego.
I na koniec: nie bój się eksperymentować! Czasem nieoczekiwane połączenie okaże się strzałem w dziesiątkę.
Baw się dobrze: najważniejsze, by kolacja była przyjemnością, a wino dopełniało smak potraw i vice versa.
Życzymy smacznego i udanych eksperymentów w świecie win i kulinariów!
Jan Witkowski
Ponad pół życia poświęcił pracy w gastronomii i winom, których jest pasjonatem. Umiejętnie łączy je z potrawami, zwłaszcza polskimi. Dobierał odpowiednie do menu wina dla Kancelarii Prezydenta RP podczas oficjalnych wizyt królowej Elżbiety II i Valéry'ego Giscarda d'Estaing. Wielbiciel win izraelskich i francuskich. Szanuje i docenia pracę każdego winiarza-artysty.