przepis na risotto z dynia oraz szalwia

SKŁADNIKI

1 szklanka ryżu arborio, carnaroli

2 szalotki

100 ml białego wina

3 szklanki bulionu warzywno-dyniowego (opcjonalnie drobiowy)

150 g dyni muscat

3 łyżki masła

5 łyżek oliwy

2 łyżki parmigiano reggiano

PRZYGOTOWANIE

  1. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, szałwię i smaż trzy minuty, aż cebulka zmięknie. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę dynię i wsyp ryż. Poczekaj chwilę, aż ryż się zaimpregnuje i po chwili zalej wszystko białym winem.
  2. Gdy alkohol odparuje, a ryż wchłonie całe wino, zacznij stopniowo dolewać bulion chochlą do zupy, co jakiś czas mieszając ryż, ale nie za często, aby zachował kształt i właściwą konsystencję.
  3. Przygotowanie risotta jest bardzo proste: mieszasz, czekasz, dolewasz bulion i powtarzasz to do momentu, aż ryż wchłonie maksymalną ilość wywaru. Na jedną szklankę ryżu przypadają trzy szklanki bulionu. Cały proces trwa około 20 minut.
  4. Ważne jest, aby dodać starty parmezan, następnie zimne masło – nie odwrotnie i przykryć patelnię przykrywką na minutę. Ten proces nazywa się mantecazione. Zdejmij przykrywkę, zamieszaj, wyłóż na talerz i od razu jedz. W końcu to Ty czekasz na risotto, a nie ono na Ciebie…

Podaj z winem Villadoria Gavi DOCG 2020

Przepis pochodzi z e-booka „Z ziemi włoskiej do polskiej” autorstwa Małgorzaty Sułek i Marcina Dudy