Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, szałwię i smaż trzy minuty, aż cebulka zmięknie. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę dynię i wsyp ryż. Poczekaj chwilę, aż ryż się zaimpregnuje i po chwili zalej wszystko białym winem.
Gdy alkohol odparuje, a ryż wchłonie całe wino, zacznij stopniowo dolewać bulion chochlą do zupy, co jakiś czas mieszając ryż, ale nie za często, aby zachował kształt i właściwą konsystencję.
Przygotowanie risotta jest bardzo proste: mieszasz, czekasz, dolewasz bulion i powtarzasz to do momentu, aż ryż wchłonie maksymalną ilość wywaru. Na jedną szklankę ryżu przypadają trzy szklanki bulionu. Cały proces trwa około 20 minut.
Ważne jest, aby dodać starty parmezan, następnie zimne masło – nie odwrotnie i przykryć patelnię przykrywką na minutę. Ten proces nazywa się mantecazione. Zdejmij przykrywkę, zamieszaj, wyłóż na talerz i od razu jedz. W końcu to Ty czekasz na risotto, a nie ono na Ciebie…
Umieszczamy na Twoim urządzeniu pliki cookie, celem usprawnienia działania tej strony www. W każdej chwili możesz usunąć i zablokować dalsze umieszczanie plików cookie zmieniając ustawienia przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat plików cookie oraz przetwarzania przez nas Twoich danych osobowych zamieściliśmy w naszej Polityce Prywatności.
Jeśli chcesz dowiadywać się o promocjach, nowościach i wydarzeniach dotyczących Kondrat Wina Wybrane, podaj swój adres e-mail, na który będziemy je wysyłać. Dodatkowo otrzymasz od nas rabat.
* W sklepach stacjonarnych obowiązuje rabat 10%, kod rabatowy otrzymasz w e-mailu.
Ze względu na wymogi prawne i w trosce o bezpieczeństwo danych naszych klientów nie umożliwiamy zakupów online w przypadku braku akceptacji Regulaminu. Odmowa akceptacji zmian jest równoznaczna z rozwiązaniem umowy ze spółką Kondrat sp. z o.o. i skutkuje brakiem możliwości korzystania z oferty sklepu.