Owoce morza i kieliszek wina musującego? Włoskie wakacje w najczystszym wydaniu ! Dla tych, którzy nie zaznają włoskiego la dolce vita pozostaje własnoręcznie przygotowane fritto misto. Smakować będzie najlepiej oczywiście w towarzystwie włoskich bąbelków!

Przepis na Fritto Misto

SKŁADNIKI

  • 6 surowych krewetek w pancerzach
  • 1 kalmar lub 6 krążków z kalmara
  • 6 szprotek lub stynek mrożonych
  • 6 ośmiorniczek baby
  • 1 l oleju do smażenia
  • 300 ml oleju do majonezu
  • 200 g semoliny
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 ząbek czosnku
  • świeży estragon
  • limonka

PRZYGOTOWANIE

  1. Dokładnie rozetrzyj ząbek czosnku z ½ łyżeczki soli. Do miski włóż jedno żółtko, musztardę, ocet i wszystko wymieszaj. Bardzo małymi porcjami wlewaj olej, cały czas mieszając rózgą.
  2. Po wmieszaniu ¼ oleju zwiększ dodawane porcje. Kiedy całość oleju jest już ubita, dodaj czosnek, sok z limonki, sól i pieprz i niezastąpiony, drobno pokrojony estragon.
  3. Owoce morza oraz rybki dokładnie osusz i obtocz w semolinie. Krewetki smaż w pancerzach, będą bardziej soczyste, ale jeśli chcesz, możesz je obrać.
  4. W garnku rozgrzej olej do temperatury 170°C. Dodawaj po kolei: ośmiorniczki, po minucie: szprotki, po 30 sekundach kalmary oraz na samym końcu krewetki.
  5. Całość smaż jeszcze przez minutę. Wyjmij wszystko łyżką cedzakową. Usmażone ryby i owoce morza skrop cytryną i maczaj w majonezie. Samo dobro!

JAKIE WINO PODAWAĆ DO FRITTO MISTO?

Idealnym towarzyszem chrupkiego firtto misto będzie wino musujące z regionu Marche od cenionego producenta Garofoli. Garofoli jako pierwszy w regionie wyprodukował wino musujące ze flagowego szczepu verdichio. I to nie byle jakie! Metoda klasyczna (druga fermentacja z butelce), 48 miesięcy na osadzie drożdżowym (gwarantują nieprzeciętne doznania). Jakością wino bez wątpienia nie odbiega od rocznikowych szampanów, ceną już tak! Sami spróbujcie to połączenie to prawdziwa poezja.

Przepis pochodzi z e-booka „Z ziemi włoskiej do polskiej” autorstwa Małgorzaty Sułek i Marcina Dudy