Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
Restauracje, kawiarnie, sklepy
Jan Witkowski
tel. 668 671 039
jan.witkowski@mkondrat.pl
hurtonline@mkondrat.pl
Wino i prezenty dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
tel. 668 671 008
sklep@mkondrat.pl
(pon.-pt. w godzinach 9:00-17:00)
Oferta dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
20 lipca 2021

Przepis na lato: fritto misto

Owoce morza i kieliszek wina musującego? Włoskie wakacje w najczystszym wydaniu ! Dla tych, którzy nie zaznają włoskiego la dolce vita pozostaje własnoręcznie przygotowane fritto misto. Smakować będzie najlepiej oczywiście w towarzystwie włoskich bąbelków!

Przepis na Fritto Misto

SKŁADNIKI

  • 6 surowych krewetek w pancerzach
  • 1 kalmar lub 6 krążków z kalmara
  • 6 szprotek lub stynek mrożonych
  • 6 ośmiorniczek baby
  • 1 l oleju do smażenia
  • 300 ml oleju do majonezu
  • 200 g semoliny
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 ząbek czosnku
  • świeży estragon
  • limonka

PRZYGOTOWANIE

  1. Dokładnie rozetrzyj ząbek czosnku z ½ łyżeczki soli. Do miski włóż jedno żółtko, musztardę, ocet i wszystko wymieszaj. Bardzo małymi porcjami wlewaj olej, cały czas mieszając rózgą.
  2. Po wmieszaniu ¼ oleju zwiększ dodawane porcje. Kiedy całość oleju jest już ubita, dodaj czosnek, sok z limonki, sól i pieprz i niezastąpiony, drobno pokrojony estragon.
  3. Owoce morza oraz rybki dokładnie osusz i obtocz w semolinie. Krewetki smaż w pancerzach, będą bardziej soczyste, ale jeśli chcesz, możesz je obrać.
  4. W garnku rozgrzej olej do temperatury 170°C. Dodawaj po kolei: ośmiorniczki, po minucie: szprotki, po 30 sekundach kalmary oraz na samym końcu krewetki.
  5. Całość smaż jeszcze przez minutę. Wyjmij wszystko łyżką cedzakową. Usmażone ryby i owoce morza skrop cytryną i maczaj w majonezie. Samo dobro!

JAKIE WINO PODAWAĆ DO FRITTO MISTO?

Idealnym towarzyszem chrupkiego firtto misto będzie wino musujące z regionu Marche od cenionego producenta Garofoli. Garofoli jako pierwszy w regionie wyprodukował wino musujące ze flagowego szczepu verdichio. I to nie byle jakie! Metoda klasyczna (druga fermentacja z butelce), 48 miesięcy na osadzie drożdżowym (gwarantują nieprzeciętne doznania). Jakością wino bez wątpienia nie odbiega od rocznikowych szampanów, ceną już tak! Sami spróbujcie to połączenie to prawdziwa poezja.

Przepis pochodzi z e-booka „Z ziemi włoskiej do polskiej” autorstwa Małgorzaty Sułek i Marcina Dudy

A to już czytałeś?

Polecamy wina

Wino Garofoli Brut Riserva Milessimato Metodo Classico 2019
Dostępnośćduże ilości
131,00 zł
98,25 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 131,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Gdynia:niedostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Poznań:niedostępny
Przemyśl:niedostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Rezerwuj Warszawa - Muślinowa:dostępny
Wrocław:niedostępny
Zielona Góra:niedostępny
-25%
E-book "Z ziemi włoskiej do polskiej" Małgorzata Sułek, Marcin Duda
Wysyłka e-mail: 48 h
Koszt dostawy: 0 zł
24,99 zł

Zestawy

Polecamy zestaw

Noworoczna Szóstka
Dostępnośćduże ilości
303,00 zł
272,00 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 272,00 zł
-10%