Owoce morza i kieliszek wina musującego? Włoskie wakacje w najczystszym wydaniu ! Dla tych, którzy nie zaznają włoskiego la dolce vita pozostaje własnoręcznie przygotowane fritto misto. Smakować będzie najlepiej oczywiście w towarzystwie włoskich bąbelków!
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE
JAKIE WINO PODAWAĆ DO FRITTO MISTO?
Idealnym towarzyszem chrupkiego firtto misto będzie wino musujące z regionu Marche od cenionego producenta Garofoli. Garofoli jako pierwszy w regionie wyprodukował wino musujące ze flagowego szczepu verdichio. I to nie byle jakie! Metoda klasyczna (druga fermentacja z butelce), 48 miesięcy na osadzie drożdżowym (gwarantują nieprzeciętne doznania). Jakością wino bez wątpienia nie odbiega od rocznikowych szampanów, ceną już tak! Sami spróbujcie to połączenie to prawdziwa poezja.
Przepis pochodzi z e-booka „Z ziemi włoskiej do polskiej” autorstwa Małgorzaty Sułek i Marcina Dudy