Dostawa Same Day Express i Comfort

Dostawa tego samego dnia w Warszawie. Sprawdź!

Darmowa dostawa

Darmowa dostawa zamówień powyżej 349 zł

Odbiór osobisty FedEx

Odbiór osobisty w blisko 4000 punktów FedEX

Dołącz do WG

Dołącz do WinoGrono i kupuj do 40% taniej

Nagrody za polecenia

Nagrody za polecenia znajomym

Outlet win

Kupuj do 20% taniej w outlecie

Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
Restauracje, kawiarnie, sklepy
Wino i prezenty dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
tel. 668 671 008
sklep@mkondrat.pl
(pon.-pt. w godzinach 9:00-17:00)
Oferta dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
6 sierpnia 2021

Przepis na lato: Podpłomyk z mortadelą i karczochami

Pizza to kwintesencja włoskiej kuchni. A gdyby tak przygotować alternatywę w postaci klasycznego polskiego podpłomyka? Do tego kieliszek wspaniałego piedirosso z Kampanii i mamy prawdziwy włosko-polski mix !

Podplomyk z mortadela Blog

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 175 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki startego sera bursztyn
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 ml domowej passaty
  • tymianek
  • 4 plastry włoskiej mortadeli
  • 2 karczochy w zalewie

PRZYGOTOWANIE

  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, ulubione przyprawy, olej i stopniowo wlewaj wodę. Całość wymieszaj, a następnie wyrób rękami do uzyskania elastycznego i gładkiego ciasta.
  2. Uformuj z ciasta kulę, przykryj miską i pozostaw na 10 minut, by odpoczęło. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220°C z funkcją góra-dół.
  3. Do małej miseczki przelej passatę, przygotuj sobie również mortadelę oraz karczochy. Ciasto podziel na kilka równych części. Każdą rozwałkuj na cienki placek, podsypując mąką. Podpłomyki wrzuć do piekarnika na minutę lub do momentu, kiedy zaczną się rumienić.
  4. Odwróć na drugą stronę na minutę i wyciągnij. Następnie posmaruj passatą, dodaj odrobinę startego sera bursztyn, tymianek i z powrotem wstaw na minutę do piekarnika.
  5. Po tym czasie wyciągnij podpłomyki, ułóż na nich mortadelę, karczochy, całość udekoruj kilkoma listkami bazylii i polej oliwą.

JAKIE WINO PODAWAĆ DO PODPŁOMYKA?

Genialnym kompanem chrupkiego podpłomyka będzie intensywnie rubinowe wino z endemicznego szczepu piedirosso  od producenta Ocone kuszące nutami wiśni, jeżyn z kwiatowym aromatem w tle !

Przepis pochodzi z e-booka „Z ziemi włoskiej do polskiej” autorstwa Małgorzaty Sułek i Marcina Dudy

A to już czytałeś?

Polecamy wina

Wino Ocone Plutone Piedirosso Taburno Sannio DOC 2020
Dostępnośćduże ilości
86,00 zł
64,50 zł
Najniższa cena z 30 dni sprzed obniżki: 72,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Kraków:niedostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Poznań:niedostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Wrocław:niedostępny
Zielona Góra:niedostępny
-25%
E-book "Z ziemi włoskiej do polskiej" Małgorzata Sułek, Marcin Duda
Wysyłka e-mail: 48 h
Koszt dostawy: 0 zł
24,99 zł

Zestawy

Polecamy zestaw

Musssujący Zestaw
Dostępnośćkilkadziesiąt sztuk
234,00 zł
210,00 zł
Najniższa cena z 30 dni sprzed obniżki: 234,00 zł
-10%