Darmowa dostawa zamówień powyżej 300 zł
Na 1 dużą babkę lub 4 małe:
250 g drobnego cukru
250 g masła
5 jajek
250 g mąki pszennej
120 g mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka ekstraktu z wanilii
5 łyżek maku
masło – do posmarowania formy
cukier puder do oprószenia babki
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy ekstrakt z wanilii. Podczas miksowania wbijamy po 1 jajku i nadal miksujemy.
Następnie małymi partiami dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia oraz mak.
Ciasto miksujemy na gładką masę.
Formę do pieczenia babek smarujemy masłem. Do formy wlewamy ciasto. Pieczemy godzinę w 180 stopniach.
Po upieczeniu studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Wyjątkowy smak baby makowej świetnie podkreśli aromatyczny gewurztraminer z Alzacji. Wino zachwyca intensywnymi aromatami róży, owoców tropikalnych i przypraw. Całość dopełniają nuty miodu i owoców liczi.
Przepis oraz zdjęcia pochodzą z Odczaruj Gary