babka makowa przepis blog

SKŁADNIKI

Na 1 dużą babkę lub 4 małe:

250 g drobnego cukru

250 g masła

5 jajek

250 g mąki pszennej

120 g mąki ziemniaczanej

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżka ekstraktu z wanilii

5 łyżek maku

masło – do posmarowania formy

cukier puder do oprószenia babki

PRZYGOTOWANIE

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy ekstrakt z wanilii. Podczas miksowania wbijamy po 1 jajku i nadal miksujemy.

Następnie małymi partiami dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia oraz mak.

Ciasto miksujemy na gładką masę.

Formę do pieczenia babek smarujemy masłem. Do formy wlewamy ciasto. Pieczemy godzinę w 180 stopniach.

Po upieczeniu studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

Wyjątkowy smak baby makowej świetnie podkreśli aromatyczny gewurztraminer z Alzacji. Wino zachwyca intensywnymi aromatami róży, owoców tropikalnych i przypraw. Całość dopełniają nuty miodu i owoców liczi.

Przepis oraz zdjęcia pochodzą z Odczaruj Gary