Dołącz do WG

Dołącz do WinoGrono i kupuj do 40% taniej

Nagrody za polecenia

Nagrody za polecenia znajomym

Darmowa dostawa

Darmowa dostawa zamówień powyżej 300 zł

Odbiór osobisty

Odbiór osobisty w 9 sklepach stacjonarnych

Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
Restauracje, kawiarnie, sklepy
Jan Witkowski
tel. 668 671 039
jan.witkowski@mkondrat.pl
hurtonline@mkondrat.pl
Wino i prezenty dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
tel. 668 671 008
sklep@mkondrat.pl
(pon.-pt. w godzinach 9:00-17:00)
Oferta dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
18 sierpnia 2020

Reserva z Tejo i pieczony boczek

Pod koniec lata nasze kubki smakowe zaczynają poszukiwać nowych doznań. Do przepisów kulinarnych dołączamy owoce i warzywa, które są symboliczną zapowiedzią zbliżającej się zmiany pory roku. Pieczony boczek z purée jabłkowym i duszoną cebulką to danie, które idealnie to odzwierciedla.

 

Reserva z Tejo i pieczony boczek przepis

SKŁADNIKI

  • 400 gr dobrej jakości chudego boczku bez kości ze skórą
  • sól
  • sok z cytryny
  • 5 jabłek
  • 2 szt. młodej cebulki

PRZYGOTOWANIE

Rozpoczynamy od  nacinania ostrym nożem skórki na boczku w kratkę. Następnie nacieramy solą i sokiem z cytryny. Wstawiamy do piekarnika na 250°C na 20 min. skórą do góry. Po 20 minutach obniżamy temperaturę do 160°C i pieczemy dalej około 2 godzin.

W tym samym czasie wkładamy jabłka w całości (ze skórką) na osobnym naczyniu żaroodpornym. Upieczone jabłka czyścimy z nasion i miksujemy do konsystencji purée.

Cebulkę kroimy na pół i smażymy na patelni przed podaniem podlewając ją wytopionym tłuszczykiem z boczku.

JAKIE WINO DO PIECZONEGO BOCZKU

Przygotowane z niezwykłą starannością danie to również okazja do spróbowania wyjątkowego trunku. Portugalskie wino Casal Monteiro Grande Reserva Tejo DOC 2016 doskonale łączy się z daniami takimi jak pieczony boczek z purée jabłkowym i duszoną cebulką. Wino pasuje również do potraw z wieprzowiną oraz wołowiną, a także z dziczyzną i długo dojrzewającymi serami żółtymi. Suknia ciemno-rubinowa rozprowadza w kieliszku piękne i gęste łzy.

Robert Mazur

O autorze

Robert Mazur

Robert Mazur

Karierę kulinarną rozpoczął w 1992 r. od ukończenia szkolenia w najstarszej francuskiej restauracji Michelin L’Escargot. Od 2017 roku pełni rolę Executive chef w Gordon Ramsay Restaurants. London House, Bread Street Kitchen oraz York & Albany to jedne z 3 restauracji, nad którymi sprawuje pieczę. Specjalizuje się w kuchni europejskiej i brytyjskiej.

Artykuły autora

Rekomendacje

Polecamy wina

Wino Casal Monteiro Grande Reserva Tejo DOC 2018
Dostępnośćduże ilości
127,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Gdynia:niedostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Przemyśl:niedostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Rezerwuj Warszawa - Muślinowa:dostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Zielona Góra:niedostępny

Zestawy

Polecamy zestaw

Miselle na co dzień
Dostępnośćduże ilości
204,00 zł
183,00 zł
-10%