Darmowa dostawa zamówień powyżej 300 zł
Pod koniec lata nasze kubki smakowe zaczynają poszukiwać nowych doznań. Do przepisów kulinarnych dołączamy owoce i warzywa, które są symboliczną zapowiedzią zbliżającej się zmiany pory roku. Pieczony boczek z purée jabłkowym i duszoną cebulką to danie, które idealnie to odzwierciedla.
Rozpoczynamy od nacinania ostrym nożem skórki na boczku w kratkę. Następnie nacieramy solą i sokiem z cytryny. Wstawiamy do piekarnika na 250°C na 20 min. skórą do góry. Po 20 minutach obniżamy temperaturę do 160°C i pieczemy dalej około 2 godzin.
W tym samym czasie wkładamy jabłka w całości (ze skórką) na osobnym naczyniu żaroodpornym. Upieczone jabłka czyścimy z nasion i miksujemy do konsystencji purée.
Cebulkę kroimy na pół i smażymy na patelni przed podaniem podlewając ją wytopionym tłuszczykiem z boczku.
Przygotowane z niezwykłą starannością danie to również okazja do spróbowania wyjątkowego trunku. Portugalskie wino Casal Monteiro Grande Reserva Tejo DOC 2016 doskonale łączy się z daniami takimi jak pieczony boczek z purée jabłkowym i duszoną cebulką. Wino pasuje również do potraw z wieprzowiną oraz wołowiną, a także z dziczyzną i długo dojrzewającymi serami żółtymi. Suknia ciemno-rubinowa rozprowadza w kieliszku piękne i gęste łzy.
Robert Mazur
Robert Mazur
Karierę kulinarną rozpoczął w 1992 r. od ukończenia szkolenia w najstarszej francuskiej restauracji Michelin L’Escargot. Od 2017 roku pełni rolę Executive chef w Gordon Ramsay Restaurants. London House, Bread Street Kitchen oraz York & Albany to jedne z 3 restauracji, nad którymi sprawuje pieczę. Specjalizuje się w kuchni europejskiej i brytyjskiej.