Pod koniec lata nasze kubki smakowe zaczynają poszukiwać nowych doznań. Do przepisów kulinarnych dołączamy owoce i warzywa, które są symboliczną zapowiedzią zbliżającej się zmiany pory roku. Pieczony boczek z purée jabłkowym i duszoną cebulką to danie, które idealnie to odzwierciedla.

 

Reserva z Tejo i pieczony boczek przepis

SKŁADNIKI

  • 400 gr dobrej jakości chudego boczku bez kości ze skórą
  • sól
  • sok z cytryny
  • 5 jabłek
  • 2 szt. młodej cebulki

PRZYGOTOWANIE

Rozpoczynamy od  nacinania ostrym nożem skórki na boczku w kratkę. Następnie nacieramy solą i sokiem z cytryny. Wstawiamy do piekarnika na 250°C na 20 min. skórą do góry. Po 20 minutach obniżamy temperaturę do 160°C i pieczemy dalej około 2 godzin.

W tym samym czasie wkładamy jabłka w całości (ze skórką) na osobnym naczyniu żaroodpornym. Upieczone jabłka czyścimy z nasion i miksujemy do konsystencji purée.

Cebulkę kroimy na pół i smażymy na patelni przed podaniem podlewając ją wytopionym tłuszczykiem z boczku.

JAKIE WINO DO PIECZONEGO BOCZKU

Przygotowane z niezwykłą starannością danie to również okazja do spróbowania wyjątkowego trunku. Portugalskie wino Casal Monteiro Grande Reserva Tejo DOC 2016 doskonale łączy się z daniami takimi jak pieczony boczek z purée jabłkowym i duszoną cebulką. Wino pasuje również do potraw z wieprzowiną oraz wołowiną, a także z dziczyzną i długo dojrzewającymi serami żółtymi. Suknia ciemno-rubinowa rozprowadza w kieliszku piękne i gęste łzy.

Robert Mazur