Risotto to absolutnie doskonałe danie, które możemy przygotować wykorzystując składniki, na które mamy aktualnie ochotę lub trwa na nie sezon. Dziś pora na wiosenny przepis na risotto z groszkiem cukrowym. Pamiętajcie, że nie ma dobrego risotto bez dobrego wina. Wino, którym podlewacie ryż, uwydatnia smak całego dania. Każde ziarenko ryżu doskonale wchłania wino i uwierzcie – czuć to na talerzu. Warto też znać kilka podstawowych zasad, bez których risotto się nie uda.

Risotto z groszkiem cukrowym i winem z Moseli

SKŁADNIKI DLA DWÓCH OSÓB

  • 180 g ryżu arborio
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 2 szalotki
  • 100 ml białego wina
  • 0,5 l bulionu
  • 50 g masła
  • 50 g parmezanu
  • 2 łyżki mascarpone
  • dwie garści zielonego cukrowego groszku

Risotto z groszkiem z winem Garofoli Spumante Brut

PRZYGOTOWANIE

Szalotkę kroimy w drobną kostkę. Bulion nastawiamy w garnku na malutkim ogniu – powinien być cały czas gorący. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek. Przesmażamy groszek – dosłownie kilka minut i odkładamy go.

Na tej samej patelni rozgrzewamy tłuszcz – oliwę i masło. Smażymy szalotkę na lekko złoty kolor. Do szalotki wsypujemy porcję ryżu. Ryż mieszamy. Każde ziarno ryżu powinno pokryć się tłuszczem. Powinno być też przeźroczyste.

Do przesmażonego ryżu i szalotki wlewamy wino – mieszamy całość. Kiedy wino odparuje, na patelnię wlewamy chochlę bulionu, cały czas mieszając ryż. Kiedy ryż wchłonie bulion, dolewamy kolejną porcję i znowu mieszamy całość. Powtarzamy tę czynność do czasu aż ryż będzie al dente – zajmie to około 18 minut. Kończymy proces w momencie kiedy na patelni będzie ryż i odrobina bulionu.

To właśnie teraz dodajemy masło, mascarpone oraz parmezan. Dodajemy również wcześniej usmażony groszek. Mieszamy całość i od razu wykładamy na talerze.

Risotto z groszkiem cukrowym i rieslingiem

JAKIE WINO DO RISOTTO?

Do risotto z groszkiem cukrowym polecam dwa wina.

Pierwsze to niemiecki riesling Faber Riesling Trocken Mosel 2018. Delikatne i lekkie wino, w którym pięknie czuć nuty owoców cytrusowych, jabłek i gruszek. Akcent mineralny i kwiatowy doskonale komponuje się z kremowym risotto.

Drugie wino to orzeźwiający musiak z Włoch – Wino Garofoli Spumante Brut. Wino jest jasnej, słomkowej barwy z zielonkawymi refleksami, trwałymi bąbelkami i pianką. Paleta smaków i aromatów rozciąga się przez brzoskwinie i białe kwiaty z dużą dawką świeżości. To wino jest doskonałym uzupełnieniem risotto z cukrowym groszkiem i każdego wiosennego wieczoru.

Risotto z groszkiem cukrowym i Faber Riesling Trocken Mosel

Joanna Matyjek