Darmowa dostawa zamówień powyżej 300 zł
W ramach cyklu 12/12 – comiesięcznych spotkań z winiarzami – odbyła się degustacja z udziałem Alexa Virgili. Jest on odpowiedzialny za eksport w winiarni Marti Serda. Należy także do rodziny założycieli tej katalońskiej bodegi. Marti Serda specjalizuje się w produkcji cavy – tak więc to ona była głównym bohaterem spotkania. W chłodnych i klimatycznych murach Fortu Sokolnickiego w Warszawie próbowaliśmy wina cava w różnych stylach. Od wytrawnej (brut), z jedynie kilkoma gramami cukru, przez rosé, gran cuvee (długo starzona), po słodką (seco). Uzupełnienie próbowanych tytułów stanowiły czerwone pozycje z oferty Marti Serda – Vini Vedi Vinum oraz Vinyet. Alex opowiedział o pochodzeniu cavy, lokalnych odmianach, sposobach podawania i przechowywania. Jako rodowity Katalończyk, pełny południowego wigoru i poczucia humoru, tłumaczył też czym jest „cavasutra”. Sformułowanie znane w miejscu pochodzenia Alexa, odwołuje się do mocno schłodzonej, różowej cavy. A dokładnie do sposobu podawania tego wina, o zmysłowym kolorze. Szczegóły, znane uczestnikom spotkania, pozostawimy jednak w tajemnicy. Poniżej znajduje się fotorelacja ze spotkania.
Jan Czyż
Jan Czyż
Od kilkunastu lat degustuje i szkoli. Ukończył studia winiarskie Master International Vintage. Interesuje się marketingiem wina w sieci oraz globalnymi trendami winiarskimi. Lubi wina codzienne, szczególnie z południa Francji.