Lato to pora, w której lubimy patrzeć na świat przez różowe okulary. Nie znamy na to prostszego sposobu niż kieliszek apetycznego różu w towarzystwie lekkiej przystawki. Orzeźwiający charakter wina świetnie dopełni rillette z łososia z dużą ilością kopru. Po takim duecie nawet deszczowy letni wieczór wywoła uśmiech na twarzy!

RÓŻ_Z_POŁUDNIA_FRANCJI_I_RILETTE_Z_ŁOSOSIA

SKŁADNIKI

  • 180 gr łososia – świeży filet bez skóry
  • 20 ml kwaśnej śmietany
  • 50 ml białego wina do marynowania
  • 1 cytryna
  • 1 ogórek zielony
  • 1 ogórek korniszon
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka kaparów
  • 3-4 gałązki świeżego koperku
  • 50 ml mirinu opcjonalnie (lub ocet winny, Sake, cukier)

PRZYGOTOWANIE

Łososia marynujemy przez 30 min w winie i soku z cytryny z dodatkiem soli i pieprzu. Tak przygotowanego łososia, umieszczonego w naczyniu żaroodpornym, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180*C. Pieczemy 10 min, wyciągamy i studzimy.

W międzyczasie siekamy koper (około 2 gałązki), 1 łyżkę kaparów i 1 korniszona. Po ostudzeniu łososia delikatnie go rozdrabniamy, tak aby było widać płatki mięsa. Wszystkie produkty mieszamy z kwaśną śmietaną i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Do dekoracji: kroimy zielonego ogórka w bardzo cienkie plasterki i moczymy w sosie mirin. Dodajemy 1 łyżeczkę siekanego koperku. Jabłko kroimi w cienkie zapałki i skrapiamy cytryną.

Masę z łososia wykładamy na talerz i dekorujemy ogórkiem w marynacie, zapałkami z jabłka i świeżym koperkiem. Na koniec na całą potrawę ścieramy świeżą skórkę z cytryny (na drobnych oczkach tarki).

JAKIE WINO DO RILLETTE Z ŁOSOSIA

Do delikatnego rillette z łososia polecamy róż z południa Francji, Domaine de Régusse Fruité de Régusse Méditerranée. Nos intensywny, przyjemny i bardzo owocowy. Znajdziemy w nim nuty czerwonych owoców, brzoskwiń, rodzynek i kwiatów. W ustach świeże, gładkie, z trwałym i czystym finiszem, kóry idealnie podkreśli lekkość przystawki. Wino najlepiej podawać w temp. 10-12 stopni.

Robert Mazur