Dostawa Same Day Express i Comfort

Dostawa tego samego dnia w Warszawie. Sprawdź!

Darmowa dostawa

Darmowa dostawa zamówień powyżej 349 zł

Odbiór osobisty FedEx

Odbiór osobisty w blisko 4000 punktów FedEX

Dołącz do WG

Dołącz do WinoGrono i kupuj do 40% taniej

Nagrody za polecenia

Nagrody za polecenia znajomym

Outlet win

Kupuj do 20% taniej w outlecie

Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
Restauracje, kawiarnie, sklepy
Wino i prezenty dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
tel. 668 671 008
sklep@mkondrat.pl
(pon.-pt. w godzinach 9:00-17:00)
Oferta dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
19 września 2016

Saltimbocca – włoski klasyk

Saltimbocca to kotleciki cielęce z szałwią i szynką parmeńską. Danie wykwintne i jednocześnie proste. Przygotują je nawet ci, którzy twierdzą, że nie umieją gotować. Jego smak zaś doceni każdy, kto połączy je z klasycznym włoskim aglianico lub bułgarskim mavrudem. 

Saltimbocca i wino

Saltimbocca to pyszny smak i idealnie współgrające ze sobą składniki. Na przygotowanie całości potrzebujemy jedynie kilku chwil. Podajemy ją z masłem, na którym przesmażam pozostałe listki szałwii. Chipsy z szałwii smakują obłędnie, a masło pięknie szałwią pachnie.

Do kotlecików cielęcych możecie podać lekkie puree z ziemniaków (np. z szafranem) oraz kwiaty cukinii – czy to pieczone, czy przesmażone.

Do tak wykwintnego, a jednocześnie prostego dania dobrze zagrały dwa wina: klasyczne włoskie aglianico od winiarni Ocone i butelka z winiarni Zagreus inspirowana nutami Amarone.

Wino do potraw

Aglianico to cichy lider słabo znanego południa Włoch, zapewne najciekawsza odmiana zarówno regionu Basilicata, jak i w Kampanii. Winifikacja wina przebiegała w dużych beczkach dębowych, a dojrzewanie w stalowych kadziach. Wino ma aromat leśnych owoców, jagody borówki, a także nieco tajemnicze nuty balsamiczne i ziołowe. W ustach jest miękkie i ciepłe, może nawet nieco konfiturowe.

Mavrud potraktowany jak corvina, na włoską modłę grona podsuszano po zbiorze przez kilka miesięcy. Dojrzewało następnie przez rok w nowych beczkach z dębu bułgarskiego. Suknia atramentowa, aksamitnie gęsta i nieprzejrzysta. W kieliszku w miarę napowietrzania, stopniowo uwalniają się aromaty balsamiczne, korzenne i śliwek w czekoladzie. Imponująco długi finał z nutami kakao, herbaty liściastej i suszonych owoców.

Wino do saltimbocca

Składniki na slatimboccę (dla 3 osób)

  • 3 kotlety cielęce (udziec lub sznycle)
  • 3 plastry szynki dojrzewającej
  • garść listków szałwii
  • odrobina soli
  • 5 łyżek masła
  • mąka pszenna (do oprószenia mięsa)

Saltimbocca

Przygotowanie

Cielęcinę delikatnie rozbijamy, możemy zrobić to dłonią. Mięso oprószamy niewielką ilością soli.

Każdą porcję mięsa otulamy niewielką ilością mąki pszennej. Na jednej stronie kotlecika układamy po 2-3 listki szałwii.

Plastry szynki kroimy wzdłuż na pół, zawijamy je na kotlecie.

Na patelni rozgrzewamy masło, zbieramy pianę. Kładziemy kotleciki szałwią do dołu. Po kilku minutach zmieniamy stronę. Kotleciki smażymy na rumiano, zdejmujemy z patelni.

Na masło wrzucamy listki szałwii. Smażymy je chwilę aż staną się chrupiące.

Kotleciki podajemy polane szałwiowym masłem.

Joanna Matyjek
odczarujgary.pl

O autorze

Joanna Matyjek

Joanna Matyjek

To, że jedzenie chłonie naszą energię powtarzam od zawsze. Gotując przekazujemy samych siebie, to jak się czujemy i w jaki sposób o sobie myślimy. W jedzeniu czuć nasze serce, miłość, lubienie, ale niestety i pośpiech czy złość. Najgorsze jest przekonanie, że „musimy”. Niczego nie musimy. Na obiad możemy pójść do baru, a chałkę możemy kupić w piekarni. Więc choćbyśmy byli w największym pędzie, niech chwila spędzona w kuchni będzie przyjemnością, a nie obowiązkiem. Wtedy beza będzie najpyszniejsza, mięso aromatyczne, kasza pełna zdrowia, a chałka pachnąca masłem, cudownie wyrośnięta.

Artykuły autora

Rekomendacje

Polecamy wina

Wino Ocone Apollo Aglianico Del Sannio Taburno DOC 2021
Dostępnośćduże ilości
75,00 zł
56,25 zł
Najniższa cena z 30 dni sprzed obniżki: 65,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Poznań:niedostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Wrocław:niedostępny
Zielona Góra:niedostępny
-25%
Wino Ocone Diomede Aglianico del Taburno DOCG 2016
Dostępnośćduże ilości
92,00 zł
69,00 zł
Najniższa cena z 30 dni sprzed obniżki: 92,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Rezerwuj Warszawa - Muślinowa:dostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Zielona Góra:niedostępny
-25%
Wino Zagreus Vinica Mavrud 2019
Dostępnośćduże ilości
93,00 zł
69,75 zł
Najniższa cena z 30 dni sprzed obniżki: 93,00 zł
Rezerwuj Bydgoszcz:dostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Zielona Góra:niedostępny
-25%

Zestawy

Polecamy zestaw

Musssujący Zestaw
Dostępnośćkilkadziesiąt sztuk
234,00 zł
210,00 zł
Najniższa cena z 30 dni sprzed obniżki: 234,00 zł
-10%