Bodaj najciekawsza spółdzielnia na Sardynii, w trójce najlepszych producentów na całej wyspie! Znajduje się w miejscowości Santadi, podregionie Sulcis, na południowozachodnim krańcu wyspy, tylko kilka kilometrów od piaszczystych plaż Porto Pino.
Powstała w roku 1960, ale dopiero zmiany osobowe i rozwój w latach osiemdziesiątych wywindowały jakość produkcji do światowego poziomu. Za perfekcją win stoi Giacomo Tachis, znakomity enolog, międzynarodowej sławy konsultant, od trzydziestu lat z okładem związany z Cantina di Santadi. Jej specjalność to czerwone wina ze starych krzewów carignano: odmiana ta na wszystkich poziomach jakości robi wrażenie, od prostych win niebeczkowanych po nagradzaną ikonę, chyba najsławniejsze wino z Sardynii, Terre Brune. Bez przesady można stwierdzić, że to właśnie Santadi odpowiada za sukces i rozpoznawalność apelacji Carignano del Sulcis. Ich zasługą jest też reintrodukcja autochtonicznego nasco dającego lekkie białe wina o owocowym charakterze. Na blisko sześciuset hektarach winnic spółdzielczych uprawia się także sangiovese, monica, syrah, merlot, cabernet, chardonnay i vermentino.
Sprawdź ofertę win od producenta Santadi.