Alzacja – nazwa regionu i apelacji.
Nazwa regionu w Dolinie Loary i nazwa apelacji.
Oznaczenie produktu regionalnego, który jest wytwarzany na określonym obszarze (apelacja). Może to być na przykład wino lub ser, których wytwarzanie jest ściśle związane z danym regionem i lokalnymi zwyczajami. Skrót AOP jest oznaczeniem obowiązującym w Unii Europejskiej.
Region winiarski usytuowany w centralnej Francji, w którym wytwarza się wino z apelacji o tej samej nazwie.
W wolnym tłumaczeniu oznacza “biały z białych”, czyli białe wino wytworzone z odmiany winorośli o białych owocach.
Apelacja znajdująca się w regionie Bordeaux.
Burgundia – region w centralnej Francji.
Miasto w regionie Burgundii, we Francji, a także nazwa białego wina wytwarzanego na tym obszarze.
Nazwa regionu w północnej Francji, oraz wina musującego, które jest tam wytwarzane.
Jedna ze słynnych posiadłości winiarskich sklasyfikowanych jako Premier Cru, leżąca w regionie Bordeaux.
Nazwa apelacji mieszczącej się w regionie Doliny Rodanu.
Miasto w Dolinie Loary i nazwa apelacji.
Region winiarski mieszczący się w północnej części Burgundii.
Nazwa apelacji mieszczącej się w regionie Doliny Rodanu.
W terminologii winiarskiej oznacza wino musujące pochodzące z Francji, z innego regionu niż Szampania (na przykład Crémant d'Alsace).
Klasyfikacja win obejmująca region Médoc.
Partia wina wytworzona w jednej kadzi. Może odnosić się na przykład do wina pochodzącego z owoców z jednej parceli lub różnych kupaży.
Degustacja wina.
Posiadłość. We francuskiej terminologii winiarskiej słowo to często spotyka się w nazwie winnicy.
Miejscowość w regionie Burgundii słynąca z renomowanych winnic o statusie Grand Cru.
Apelacja położona na lewym brzegu Żyrondy, w regionie Bordeaux.
Dolina Loary.
Region usytuowany na południu Francji słynący z dużej ilości winnic.
Posiadłość lub wino charakteryzujące się nadzwyczajną jakością. Sformułowanie to spotyka się w klasyfikacjach winiarskich we Francji.
W terminologii winiarskiej oznacza wino rocznikowe.
Zabutelkowano na miejscu (w tym wypadku „château” odnosi się do posiadłości, w której wytwarzane jest wino).
Wino regionalne wytwarzane na południu Francji.
Apelacja położona na prawym brzegu Żyrondy, w regionie Bordeaux.
Nazwa apelacji wytrawnego, białego wina wytwarzanego w Dolinie Loary.
Nazwa regionu na terenie Burgundii i jedna z burgundzkich apelacji.
Apelacja położona na prawym brzegu Żyrondy, w regionie Bordeaux.
Nazwa miejscowości w Dolinie Loary i nazwa apelacji.
Apelacja win słodkich w regionie Bordeaux .
Nad osadem. Sformułowanie odnosi się do win, które są dojrzewane na osadzie drożdżowym po zakończonej fermentacji.
W kontekście wina oznacza obszar, na którym uprawia się winorośle i wytwarza wino z uwzględnieniem uwarunkowań przyrodniczych i lokalnych tradycji.
Wino dojrzewane w beczkach.
Nazwa apelacji mieszczącej się w regionie Doliny Rodanu.
Winiarz – osoba zajmująca się uprawą winorośli i produkcją wina.
Winnica.
Wino biodynamiczne. Biodynamika to zbiór reguł określających postępowanie w winnicy i podczas wytwarzania wina, stworzony przez Rudolfa Steinera.
Wino białe.
Wino regionalne – klasyfikacja wina będąca powyżej wina stołowego i poniżej wina z apelacji. Termin odnosi się szczególnie do regionów, w których nie utworzono apelacji.
Wino stołowe – ogólna kategoria win przeznaczonych do codziennej konsumpcji, których pochodzenie geograficzne nie jest określone. Niektóre z win objętych tą kategorią nie mają oznaczonego rocznika, regionu pochodzenia ani odmiany winorośli. Od 2009 roku we Francji obowiązuje oznaczenie Vin de France.
Wino wytworzone w ramach ekologicznej uprawy winorośli.
Wino słodkie.
Wino musujące.
Wino czerwone.
Wino wytrawne.
Jeden z rodzajów sherry.
Rodzaj hiszpańskiego wina musującego wywodzącego się z Katalonii. W wolnym tłumaczeniu „piwnica”.
Kraj leżący w Ameryce Południowej. Jeden z czołowych producentów wina w obrębie tak zwanego Nowego Świata.
W hiszpańskiej klasyfikacji oznacza wino, które było dojrzewane minimum dwa lata z czego minimum 6 miesięcy w beczce (dla win czerwonych).
Oznaczenie produktu regionalnego, który jest wytwarzany na określonym obszarze (apelacja). Może to być na przykład wino lub ser, których wytwarzanie jest ściśle związane z danym regionem i lokalnymi zwyczajami. Skrót DO obowiązuje w Hiszpanii, jego odpowiednikiem w Unii Europejskiej jest skrót DOP.
Młode. Jeśli pojawia się na etykiecie wina często oznacza, że nie było ono dojrzewane w beczkach.
Apelacja usytuowana w południowo-wschodniej Hiszpanii.
W hiszpańskiej klasyfikacji oznacza wino, które było dojrzewane minimum trzy lata z czego minimum 12 miesięcy w beczce (dla win czerwonych). W innych krajach hiszpańskojęzycznych to określenie nie wiąże się z wymogiem dojrzewania w beczce.
Apelacja usytuowana w Galicji, na północy Hiszpanii.
Nazwa regionu i zarazem pierwsza hiszpańska apelacja.
Półsłodkie.
Półwytrawne.
Wino wzmacniane wytwarzane w okolicach miasta Jerez w regionie Andaluzji.
Czerwone w odniesieniu do wina.
Region usytuowany w centralnej części Chile słynący z upraw winorośli.
Selekcjonowany zbiór. Oznaczenie, które pojawia się na etykiecie win, które zostały wytworzone z owoców otrzymanych z selekcji najbardziej dojrzałych gron. Dotyczy najczęściej win o intensywnym, skoncentrowanym charakterze.
Stare w odniesieniu do wina.
Stare krzewy. Oznaczenie, które pojawia się na etykiecie win, które zostały wytworzone z owoców zbieranych na starych krzewach winorośli.
Wino regionalne – klasyfikacja wina będąca powyżej wina stołowego i poniżej wina z apelacji. Termin odnosi się szczególnie do regionów, w których nie utworzono apelacji. Na etykiecie wina hiszpańskiego jest reprezentowany przez skrót VdlT.
Wino stołowe – ogólna kategoria win przeznaczonych do codziennej konsumpcji, których pochodzenie geograficzne nie jest określone. Niektóre z win objętych tą kategorią nie mają oznaczonego rocznika, regionu pochodzenia ani odmiany winorośli.
Górna Adyga – Południowy Tyrol, region administracyjny usytuowany na północy Włoch, związany z uprawą winorośli i produkcją wina.
Apelacja wina czerwonego w regionie Veneto. Amarone jest wytwarzane przy użyciu procesu appassimento czyli podsuszania winogron po zbiorze.
Apelacja o najwyższym włoskim statusie DOCG, zlokalizowana w regionie Piemontu.
Apelacja o najwyższym włoskim statusie DOCG, zlokalizowana w regionie Toskanii.
Apelacja wina czerwonego wytwarzanego w regionie Toskanii.
Oznaczenie produktu regionalnego, który jest wytwarzany na określonym obszarze (apelacja). Może to być na przykład wino lub ser, których wytwarzanie jest ściśle związane z danym regionem i lokalnymi zwyczajami. Skrót DOC obowiązuje we Włoszech, jego odpowiednikiem w Unii Europejskiej jest skrót DOP.
Wino musujące o niższej niż „spumante” zawartości dwutlenku węgla.
W wolnym tłumaczeniu „czarny kogut”. Jest symbolem stowarzyszenia Chianti Classico i występuje na butelkach wina z tej apelacji.
Wino regionalne – klasyfikacja wina będąca powyżej wina stołowego i poniżej wina z apelacji. Termin odnosi się szczególnie do regionów, w których nie utworzono apelacji. Na etykiecie wina włoskiego jest reprezentowany przez skrót IGT.
Marchia – region usytuowana w środkowych Włoszech, związany z uprawą winorośli i produkcją wina.
Apelacja wina czerwonego usytuowana w regionie Abruzji.
Rodzaj wina musującego wywodzącego się z regionu Veneto, z północy Włoch.
Apelacja wina czerwonego usytuowana w regionie Marche.
Nazwa wina wytwarzanego w posiadłości Tenuta San Guido w Toskanii. Jeden z najbardziej znanych supertoskanów.
Wino musujące o wyższej niż „frizzante” zawartości dwutlenku węgla.
Toskania, region usytuowany w centralnych Włoszech. Jeden z najważniejszych obszarów uprawy winorośli i produkcji wina na Półwyspie Apenińskim.
Region winiarski usytuowany w prowincji Werona, na północy Włoch.
Wino stołowe – ogólna kategoria win przeznaczonych do codziennej konsumpcji, których pochodzenie geograficzne nie jest określone. Niektóre z win objętych tą kategorią nie mają oznaczonego rocznika, regionu pochodzenia ani odmiany winorośli.
Wino słodkie.
Wino wzmacniane, często mające charakter wina deserowego.
Wino wytrawne.
Odmiana winorośli uprawiana między innymi w regonie Bordeaux, w Dolinie Loary we Francji i innych krajach. Jest często kupażowana z cabernet sauvignon i merlot.
Odmiana winorośli uprawiana na całym świecie. Wywodzi się z Francji, gdzie występuje między innymi w regionie Bordeuax.
Odmiana winorośli uprawiana przede wszystkim w Chile, w Ameryce Południowej. Wywodzi się z Francji i jest spotykana w niewielkich ilościach w regionie Bordeaux.
Odmiana winorośli uprawiana przede wszystkim w Hiszpanii pod nazwą garnacha i we Francji pod nazwą grenache.
Odmiana winorośli uprawiana przede wszystkim w Hiszpanii pod nazwą garnacha i we Francji pod nazwą grenache.
Odmiana winorośli uprawiana przede wszystkim w Argentynie, w Ameryce Południowej. Wywodzi się z Francji gdzie jest spotykana na południowym wschodzie i w regionie Bordeaux.
Odmiana winorośli uprawiana na całym świecie. Wywodzi się z Francji, gdzie występuje między innymi w regionie Bordeuax.
Najczęściej uprawiana, czerwona odmiana winorośli na Sycylii, we Włoszech.
Odmiana winorośli uprawiana na całym świecie. Jest znana przede wszystkim z cenionych win z regionu Burgundii we Francji. Inne znane obszary upraw to USA i Nowa Zelandia oraz Szampania we Francji.
Odmiana winorośli uprawiana głównie we Włoszech. Jest związana przede wszystkim z regionem Toskanii, gdzie wchodzi w skład między innymi win z apelacji chianti.
Odmiana winorośli uprawiana na całym świecie. Wywodzi się z Francji, gdzie występuje pod nazwą syrah, między innymi w regionie Doliny Rodanu. Jest także szeroko uprawiana w Australii, gdzie nosi nazwę shiraz.
Odmiana winorośli uprawiana na całym świecie. Wywodzi się z Francji, gdzie występuje między innymi w regionie Doliny Rodanu. Jest także szeroko uprawiana w Australii, gdzie nosi nazwę shiraz.
Odmiana winorośli wywodząca się z półwyspu iberyjskiego. Pod tą nazwą jest uprawiana w Hiszpanii ale występuje także w Portugalii jako aragonez lub tinta roriz.
Najczęściej uprawiana, czerwona odmiana winorośli Austrii.
Odmiana winorośli uprawiana na północy Hiszpanii, regionie Galicji oraz w Portugalii pod nazwą alvarinho.
Odmiana winorośli uprawiana na całym świecie. Wywodzi się z Francji, gdzie występuje między innymi w regionach Szampanii i Burgundii.
Odmiana winorośli spotykana głównie w Dolinie Loary we Francji oraz na terenie RPA.
Aromatyczna odmiana winorośli uprawiana na całym świecie, głównie w chłodniejszym klimacie.
Odmiana winorośli uprawiana przede wszystkim w Austrii.
Odmiana winorośli uprawiana głównie w Hiszpanii i Francji. Występuje też pod nazwą viura. W Hiszpanii jest spotykana w regionie Rioja i w Katalonii, gdzie wytwarza się z niej cavę.
Aromatyczna odmiana winorośli spotkana na całym świecie. Znanych jest wiele różnych odmian wywodzących się ze szczepu muscat. We Włoszech występuje pod nazwą moscato.
Aromatyczna odmiana winorośli spotkana na całym świecie. Znanych jest wiele różnych odmian wywodzących się ze szczepu muscat. We Włoszech występuje pod nazwą moscato.
Odmiana winorośli uprawiana głównie w regionie Katalonii w Hiszpanii. Wytwarza się z niej wino musujące cavę.
Odmiana winorośli uprawiana w Hiszpanii. Występuje w regionie Andaluzji, gdzie wytwarza się z niej wina wzmacniane, na przykład sherry. Występuje też pod nazwą skróconą PX.
Odmiana winorośli uprawiana w różnych regionach świata. W Europie jest spotykana między innymi w Alzacji, we Francji i na północy Włoch pod nazwą pinot grigio.
Odmiana winorośli uprawiana w różnych regionach świata. W Europie jest spotykana między innymi w Alzacji, we Francji i na północy Włoch pod nazwą pinot grigio.
Aromatyczna odmiana winorośli uprawiana na całym świecie. W Europie jest spotykana przede wszystkim w Niemczech, Austrii i w regionie Alzacji we Francji.
Odmiana winorośli uprawiana na całym świecie. Wywodzi się z Francji, gdzie występuje między innymi w regionach Doliny Loary i Bordeaux.
Odmiana winorośli spotykana głównie we Francji i w Australii.
Odmiana winorośli uprawiana przede wszystkim we Włoszech i we Francji.
Odmiana winorośli spotykana głównie w regionie Rueda w Hiszpanii.
Odmiana winorośli uprawiana głównie w regionie Marche we Włoszech.
Odmiana winorośli spotykana na całym świecie. We Francji jest uprawiana przede wszystkim w regionie Doliny Rodanu.
Odmiana winorośli uprawiana głównie w regionie Katalonii w Hiszpanii. Wytwarza się z niej wino musujące cavę.
W języku angielskim sformułowanie stosowane dla win dojrzewanych w beczce.
Wino starzone.
Gatunek grzyba, który wywołuje chorobę o nazwie szara pleśń. Porażone przez niego winogrona są używane do wytwarzania słodkiego wina, zwanego botrytyzowanym.
Korek.
Dekantowanie wina.
Wino deserowe.
Wino wytrawne.
Rodzaj słodkiego wina wytwarzanego z gron, które uległy zamarznięciu przed zbiorem owoców.
Wadliwe wino.
Określenie stosowane dla wina półwytrawnego w języku niemieckim.
Wino czerwone.
Region leżący nad rzeką Ren w Niemczech, słynący z upraw winorośli.
Zakrętka
Wino musujące.
Wino spokojne.
Rodzaj słodkiego wina wytwarzanego w regionie Tokaj na Węgrzech, z udziałem botrytyzowanych winogron.
Kategoria słodkich win w Niemczech i Austrii, które zostały wytworzone z udziałem botrytyzowanych winogron, uzyskanych w selekcjonowanym zbiorze.
Rodzaj wina, objętego apelacją o tej samej nazwie, wytwarzanego na północy Portugalii, w regionie Minho.
Wino białe.
Łączenie wina z jedzeniem.