Dostawa Same Day Express i Comfort

Dostawa tego samego dnia w Warszawie. Sprawdź!

Darmowa dostawa

Darmowa dostawa zamówień powyżej 349 zł

Odbiór osobisty FedEx

Odbiór osobisty w blisko 4000 punktów FedEX

Dołącz do WG

Dołącz do WinoGrono i kupuj do 40% taniej

Nagrody za polecenia

Nagrody za polecenia znajomym

Outlet win

Kupuj do 20% taniej w outlecie

Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
Restauracje, kawiarnie, sklepy
Wino i prezenty dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
tel. 668 671 008
sklep@mkondrat.pl
(pon.-pt. w godzinach 9:00-17:00)
Oferta dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl

Słownik winiarski – wymowa nazw

Język francuski

Przejdź do litery: A B C D G H L M P S T U V
  • A

    Alsace

    Alzacja – nazwa regionu i apelacji.

  • Anjou

    Nazwa regionu w Dolinie Loary i nazwa apelacji.

  • Appelation d’origine protégé

    Oznaczenie produktu regionalnego, który jest wytwarzany na określonym obszarze (apelacja). Może to być na przykład wino lub ser, których wytwarzanie jest ściśle związane z danym regionem i lokalnymi zwyczajami. Skrót AOP jest oznaczeniem obowiązującym w Unii Europejskiej.

  • B

    Beaujolais

    Region winiarski usytuowany w centralnej Francji, w którym wytwarza się wino z apelacji o tej samej nazwie.

  • Blanc de blanc

    W wolnym tłumaczeniu oznacza “biały z białych”, czyli białe wino wytworzone z odmiany winorośli o białych owocach.

  • Bordeaux Supérieur

    Apelacja znajdująca się w regionie Bordeaux.

  • Bourgogne

    Burgundia – region w centralnej Francji.

  • C

    Chablis

    Miasto w regionie Burgundii, we Francji, a także nazwa białego wina wytwarzanego na tym obszarze.

  • Champagne

    Nazwa regionu w północnej Francji, oraz wina musującego, które jest tam wytwarzane.

  • Château Margaux

    Jedna ze słynnych posiadłości winiarskich sklasyfikowanych jako Premier Cru, leżąca w regionie Bordeaux.

  • Châteauneuf-du-Pape

    Nazwa apelacji mieszczącej się w regionie Doliny Rodanu.

  • Chinon

    Miasto w Dolinie Loary i nazwa apelacji.

  • Côte de Nuits

    Region winiarski mieszczący się w północnej części Burgundii.

  • Côtes du Rhône-Villages

    Nazwa apelacji mieszczącej się w regionie Doliny Rodanu.

  • Crémant

    W terminologii winiarskiej oznacza wino musujące pochodzące z Francji, z innego regionu niż Szampania (na przykład Crémant d'Alsace).

  • Cru Bourgeois

    Klasyfikacja win obejmująca region Médoc.

  • Cuvée

    Partia wina wytworzona w jednej kadzi. Może odnosić się na przykład do wina pochodzącego z owoców z jednej parceli lub różnych kupaży.

  • D

    Degustation de vin

    Degustacja wina.

  • Domaine

    Posiadłość. We francuskiej terminologii winiarskiej słowo to często spotyka się w nazwie winnicy.

  • G

    Gevrey-Chambertin

    Miejscowość w regionie Burgundii słynąca z renomowanych winnic o statusie Grand Cru.

  • H

    Haut-Médoc

    Apelacja położona na lewym brzegu Żyrondy, w regionie Bordeaux.

  • L

    La vallée de la Loire

    Dolina Loary.

  • Languedoc-Rousillon

    Region usytuowany na południu Francji słynący z dużej ilości winnic.

  • Le grand cru

    Posiadłość lub wino charakteryzujące się nadzwyczajną jakością. Sformułowanie to spotyka się w klasyfikacjach winiarskich we Francji.

  • M

    Millésime

    W terminologii winiarskiej oznacza wino rocznikowe.

  • Mis en bouteille au château

    Zabutelkowano na miejscu (w tym wypadku „château” odnosi się do posiadłości, w której wytwarzane jest wino).

  • P

    Pays d’Oc

    Wino regionalne wytwarzane na południu Francji.

  • Pomerol

    Apelacja położona na prawym brzegu Żyrondy, w regionie Bordeaux.

  • Pouilly Fumé

    Nazwa apelacji wytrawnego, białego wina wytwarzanego w Dolinie Loary.

  • Puligny-Montrachet

    Nazwa regionu na terenie Burgundii i jedna z burgundzkich apelacji.

  • S

    Saint-Émilion

    Apelacja położona na prawym brzegu Żyrondy, w regionie Bordeaux.

  • Sancerre

    Nazwa miejscowości w Dolinie Loary i nazwa apelacji.

  • Sauternes

    Apelacja win słodkich w regionie Bordeaux .

  • Sur lie

    Nad osadem. Sformułowanie odnosi się do win, które są dojrzewane na osadzie drożdżowym po zakończonej fermentacji.

  • T

    Terroir

    W kontekście wina oznacza obszar, na którym uprawia się winorośle i wytwarza wino z uwzględnieniem uwarunkowań przyrodniczych i lokalnych tradycji.

  • U

    Un vin élevé en barriques

    Wino dojrzewane w beczkach.

  • V

    Vacqueyras

    Nazwa apelacji mieszczącej się w regionie Doliny Rodanu.

  • Vigneron

    Winiarz – osoba zajmująca się uprawą winorośli i produkcją wina.

  • Vignoble

    Winnica.

  • Vin biodynamique

    Wino biodynamiczne. Biodynamika to zbiór reguł określających postępowanie w winnicy i podczas wytwarzania wina, stworzony przez Rudolfa Steinera.

  • Vin blanc

    Wino białe.

  • Vin de pays

    Wino regionalne – klasyfikacja wina będąca powyżej wina stołowego i poniżej wina z apelacji. Termin odnosi się szczególnie do regionów, w których nie utworzono apelacji.

  • Vin de table

    Wino stołowe – ogólna kategoria win przeznaczonych do codziennej konsumpcji, których pochodzenie geograficzne nie jest określone. Niektóre z win objętych tą kategorią nie mają oznaczonego rocznika, regionu pochodzenia ani odmiany winorośli. Od 2009 roku we Francji obowiązuje oznaczenie Vin de France.

  • Vin issu de la viticulture biologique

    Wino wytworzone w ramach ekologicznej uprawy winorośli.

  • Vin moelleux

    Wino słodkie.

  • Vin mousseux

    Wino musujące.

  • Vin rouge

    Wino czerwone.

  • Vin sec

    Wino wytrawne.


Język hiszpański

Przejdź do litery: A C D J R S T V
  • A

    Amontillado

    Jeden z rodzajów sherry.

  • C

    Cava

    Rodzaj hiszpańskiego wina musującego wywodzącego się z Katalonii. W wolnym tłumaczeniu „piwnica”.

  • Chile

    Kraj leżący w Ameryce Południowej. Jeden z czołowych producentów wina w obrębie tak zwanego Nowego Świata.

  • Crianza

    W hiszpańskiej klasyfikacji oznacza wino, które było dojrzewane minimum dwa lata z czego minimum 6 miesięcy w beczce (dla win czerwonych).

  • D

    Denominacion de origen

    Oznaczenie produktu regionalnego, który jest wytwarzany na określonym obszarze (apelacja). Może to być na przykład wino lub ser, których wytwarzanie jest ściśle związane z danym regionem i lokalnymi zwyczajami. Skrót DO obowiązuje w Hiszpanii, jego odpowiednikiem w Unii Europejskiej jest skrót DOP.

  • J

    Joven

    Młode. Jeśli pojawia się na etykiecie wina często oznacza, że nie było ono dojrzewane w beczkach.

  • Jumilla

    Apelacja usytuowana w południowo-wschodniej Hiszpanii.

  • R

    Reserva

    W hiszpańskiej klasyfikacji oznacza wino, które było dojrzewane minimum trzy lata z czego minimum 12 miesięcy w beczce (dla win czerwonych). W innych krajach hiszpańskojęzycznych to określenie nie wiąże się z wymogiem dojrzewania w beczce.

  • Rias baixas

    Apelacja usytuowana w Galicji, na północy Hiszpanii.

  • Rioja

    Nazwa regionu i zarazem pierwsza hiszpańska apelacja.

  • S

    Semi dulce

    Półsłodkie.

  • Semi seco

    Półwytrawne.

  • Sherry

    Wino wzmacniane wytwarzane w okolicach miasta Jerez w regionie Andaluzji.

  • T

    Tinto

    Czerwone w odniesieniu do wina.

  • V

    Valle del Maipo

    Region usytuowany w centralnej części Chile słynący z upraw winorośli.

  • Vendimia seleccionada

    Selekcjonowany zbiór. Oznaczenie, które pojawia się na etykiecie win, które zostały wytworzone z owoców otrzymanych z selekcji najbardziej dojrzałych gron. Dotyczy najczęściej win o intensywnym, skoncentrowanym charakterze.

  • Viejo

    Stare w odniesieniu do wina.

  • Viñas viejas

    Stare krzewy. Oznaczenie, które pojawia się na etykiecie win, które zostały wytworzone z owoców zbieranych na starych krzewach winorośli.

  • Vino de la tierra

    Wino regionalne – klasyfikacja wina będąca powyżej wina stołowego i poniżej wina z apelacji. Termin odnosi się szczególnie do regionów, w których nie utworzono apelacji. Na etykiecie wina hiszpańskiego jest reprezentowany przez skrót VdlT.

  • Vino de mesa

    Wino stołowe – ogólna kategoria win przeznaczonych do codziennej konsumpcji, których pochodzenie geograficzne nie jest określone. Niektóre z win objętych tą kategorią nie mają oznaczonego rocznika, regionu pochodzenia ani odmiany winorośli.


Język włoski

Przejdź do litery: A B C D F G I M P R S T V
  • A

    Alto Adige

    Górna Adyga – Południowy Tyrol, region administracyjny usytuowany na północy Włoch, związany z uprawą winorośli i produkcją wina.

  • Amarone della Valpolicella

    Apelacja wina czerwonego w regionie Veneto. Amarone jest wytwarzane przy użyciu procesu appassimento czyli podsuszania winogron po zbiorze.

  • B

    Barolo

    Apelacja o najwyższym włoskim statusie DOCG, zlokalizowana w regionie Piemontu.

  • Brunello di montalcino

    Apelacja o najwyższym włoskim statusie DOCG, zlokalizowana w regionie Toskanii.

  • C

    Chianti

    Apelacja wina czerwonego wytwarzanego w regionie Toskanii.

  • D

    Denominazione di origine controllata

    Oznaczenie produktu regionalnego, który jest wytwarzany na określonym obszarze (apelacja). Może to być na przykład wino lub ser, których wytwarzanie jest ściśle związane z danym regionem i lokalnymi zwyczajami. Skrót DOC obowiązuje we Włoszech, jego odpowiednikiem w Unii Europejskiej jest skrót DOP.

  • F

    Frizzante

    Wino musujące o niższej niż „spumante” zawartości dwutlenku węgla.

  • G

    Gallo nero

    W wolnym tłumaczeniu „czarny kogut”. Jest symbolem stowarzyszenia Chianti Classico i występuje na butelkach wina z tej apelacji.

  • I

    Idicazione geografica tipica

    Wino regionalne – klasyfikacja wina będąca powyżej wina stołowego i poniżej wina z apelacji. Termin odnosi się szczególnie do regionów, w których nie utworzono apelacji. Na etykiecie wina włoskiego jest reprezentowany przez skrót IGT.

  • M

    Marche

    Marchia – region usytuowana w środkowych Włoszech, związany z uprawą winorośli i produkcją wina.

  • Montepulciano d’abruzzo

    Apelacja wina czerwonego usytuowana w regionie Abruzji.

  • P

    Prosecco

    Rodzaj wina musującego wywodzącego się z regionu Veneto, z północy Włoch.

  • R

    Rosso piceno

    Apelacja wina czerwonego usytuowana w regionie Marche.

  • S

    Sassicaia

    Nazwa wina wytwarzanego w posiadłości Tenuta San Guido w Toskanii. Jeden z najbardziej znanych supertoskanów.

  • Spumante

    Wino musujące o wyższej niż „frizzante” zawartości dwutlenku węgla.

  • T

    Toscana

    Toskania, region usytuowany w centralnych Włoszech. Jeden z najważniejszych obszarów uprawy winorośli i produkcji wina na Półwyspie Apenińskim.

  • V

    Valpolicella

    Region winiarski usytuowany w prowincji Werona, na północy Włoch.

  • Vino da tavola

    Wino stołowe – ogólna kategoria win przeznaczonych do codziennej konsumpcji, których pochodzenie geograficzne nie jest określone. Niektóre z win objętych tą kategorią nie mają oznaczonego rocznika, regionu pochodzenia ani odmiany winorośli.

  • Vino dolce

    Wino słodkie.

  • Vino liquoroso

    Wino wzmacniane, często mające charakter wina deserowego.

  • Vino secco

    Wino wytrawne.


Odmiany winorośli czerwone

Przejdź do litery: C G M N P S T Z
  • C

    Cabernet franc

    Odmiana winorośli uprawiana między innymi w regonie Bordeaux, w Dolinie Loary we Francji i innych krajach. Jest często kupażowana z cabernet sauvignon i merlot.

  • Cabernet sauvignon

    Odmiana winorośli uprawiana na całym świecie. Wywodzi się z Francji, gdzie występuje między innymi w regionie Bordeuax.

  • Carménère

    Odmiana winorośli uprawiana przede wszystkim w Chile, w Ameryce Południowej. Wywodzi się z Francji i jest spotykana w niewielkich ilościach w regionie Bordeaux.

  • G

    Garnacha

    Odmiana winorośli uprawiana przede wszystkim w Hiszpanii pod nazwą garnacha i we Francji pod nazwą grenache.

  • Grenache

    Odmiana winorośli uprawiana przede wszystkim w Hiszpanii pod nazwą garnacha i we Francji pod nazwą grenache.

  • M

    Malbec

    Odmiana winorośli uprawiana przede wszystkim w Argentynie, w Ameryce Południowej. Wywodzi się z Francji gdzie jest spotykana na południowym wschodzie i w regionie Bordeaux.

  • Merlot

    Odmiana winorośli uprawiana na całym świecie. Wywodzi się z Francji, gdzie występuje między innymi w regionie Bordeuax.

  • N

    Nero d’avola

    Najczęściej uprawiana, czerwona odmiana winorośli na Sycylii, we Włoszech.

  • P

    Pinot noir

    Odmiana winorośli uprawiana na całym świecie. Jest znana przede wszystkim z cenionych win z regionu Burgundii we Francji. Inne znane obszary upraw to USA i Nowa Zelandia oraz Szampania we Francji.

  • S

    Sangiovese

    Odmiana winorośli uprawiana głównie we Włoszech. Jest związana przede wszystkim z regionem Toskanii, gdzie wchodzi w skład między innymi win z apelacji chianti.

  • Shiraz

    Odmiana winorośli uprawiana na całym świecie. Wywodzi się z Francji, gdzie występuje pod nazwą syrah, między innymi w regionie Doliny Rodanu. Jest także szeroko uprawiana w Australii, gdzie nosi nazwę shiraz.

  • Syrah

    Odmiana winorośli uprawiana na całym świecie. Wywodzi się z Francji, gdzie występuje między innymi w regionie Doliny Rodanu. Jest także szeroko uprawiana w Australii, gdzie nosi nazwę shiraz.

  • T

    Tempranillo

    Odmiana winorośli wywodząca się z półwyspu iberyjskiego. Pod tą nazwą jest uprawiana w Hiszpanii ale występuje także w Portugalii jako aragonez lub tinta roriz.

  • Z

    Zweigelt

    Najczęściej uprawiana, czerwona odmiana winorośli Austrii.


Odmiany winorośli białe

Przejdź do litery: A C G M P R S T V X
  • A

    Albariño

    Odmiana winorośli uprawiana na północy Hiszpanii, regionie Galicji oraz w Portugalii pod nazwą alvarinho.

  • C

    Chardonnay

    Odmiana winorośli uprawiana na całym świecie. Wywodzi się z Francji, gdzie występuje między innymi w regionach Szampanii i Burgundii.

  • Chenin blanc

    Odmiana winorośli spotykana głównie w Dolinie Loary we Francji oraz na terenie RPA.

  • G

    Gewürztraminer

    Aromatyczna odmiana winorośli uprawiana na całym świecie, głównie w chłodniejszym klimacie.

  • Grüner Veltliner

    Odmiana winorośli uprawiana przede wszystkim w Austrii.

  • M

    Macabeo

    Odmiana winorośli uprawiana głównie w Hiszpanii i Francji. Występuje też pod nazwą viura. W Hiszpanii jest spotykana w regionie Rioja i w Katalonii, gdzie wytwarza się z niej cavę.

  • Moscato

    Aromatyczna odmiana winorośli spotkana na całym świecie. Znanych jest wiele różnych odmian wywodzących się ze szczepu muscat. We Włoszech występuje pod nazwą moscato.

  • Muscat

    Aromatyczna odmiana winorośli spotkana na całym świecie. Znanych jest wiele różnych odmian wywodzących się ze szczepu muscat. We Włoszech występuje pod nazwą moscato.

  • P

    Parellada

    Odmiana winorośli uprawiana głównie w regionie Katalonii w Hiszpanii. Wytwarza się z niej wino musujące cavę.

  • Pedro ximenez

    Odmiana winorośli uprawiana w Hiszpanii. Występuje w regionie Andaluzji, gdzie wytwarza się z niej wina wzmacniane, na przykład sherry. Występuje też pod nazwą skróconą PX.

  • Pinot grigio

    Odmiana winorośli uprawiana w różnych regionach świata. W Europie jest spotykana między innymi w Alzacji, we Francji i na północy Włoch pod nazwą pinot grigio.

  • Pinot gris

    Odmiana winorośli uprawiana w różnych regionach świata. W Europie jest spotykana między innymi w Alzacji, we Francji i na północy Włoch pod nazwą pinot grigio.

  • R

    Riesling

    Aromatyczna odmiana winorośli uprawiana na całym świecie. W Europie jest spotykana przede wszystkim w Niemczech, Austrii i w regionie Alzacji we Francji.

  • S

    Sauvignon blanc

    Odmiana winorośli uprawiana na całym świecie. Wywodzi się z Francji, gdzie występuje między innymi w regionach Doliny Loary i Bordeaux.

  • Semillon

    Odmiana winorośli spotykana głównie we Francji i w Australii.

  • T

    Trebbiano

    Odmiana winorośli uprawiana przede wszystkim we Włoszech i we Francji.

  • V

    Verdejo

    Odmiana winorośli spotykana głównie w regionie Rueda w Hiszpanii.

  • Verdicchio

    Odmiana winorośli uprawiana głównie w regionie Marche we Włoszech.

  • Viognier

    Odmiana winorośli spotykana na całym świecie. We Francji jest uprawiana przede wszystkim w regionie Doliny Rodanu.

  • X

    Xarel-lo

    Odmiana winorośli uprawiana głównie w regionie Katalonii w Hiszpanii. Wytwarza się z niej wino musujące cavę.


Warto znać

Przejdź do litery: A B C D E F H R S T V W
  • A

    Aged in barrel

    W języku angielskim sformułowanie stosowane dla win dojrzewanych w beczce.

  • Aged wine

    Wino starzone.

  • B

    Botrytis Cinerea

    Gatunek grzyba, który wywołuje chorobę o nazwie szara pleśń. Porażone przez niego winogrona są używane do wytwarzania słodkiego wina, zwanego botrytyzowanym.

  • C

    Cork

    Korek.

  • D

    Decanting wine

    Dekantowanie wina.

  • Dessert wine

    Wino deserowe.

  • Dry wine

    Wino wytrawne.

  • E

    Eiswein

    Rodzaj słodkiego wina wytwarzanego z gron, które uległy zamarznięciu przed zbiorem owoców.

  • F

    Faulty wine

    Wadliwe wino.

  • H

    Halbtrocken

    Określenie stosowane dla wina półwytrawnego w języku niemieckim.

  • R

    Red wine

    Wino czerwone.

  • Rheingau

    Region leżący nad rzeką Ren w Niemczech, słynący z upraw winorośli.

  • S

    Screw cap

    Zakrętka

  • Sparkling wine

    Wino musujące.

  • Still wine

    Wino spokojne.

  • T

    Tokaj aszú

    Rodzaj słodkiego wina wytwarzanego w regionie Tokaj na Węgrzech, z udziałem botrytyzowanych winogron.

  • Trockenbeerenauslese

    Kategoria słodkich win w Niemczech i Austrii, które zostały wytworzone z udziałem botrytyzowanych winogron, uzyskanych w selekcjonowanym zbiorze.

  • V

    Vinho Verde

    Rodzaj wina, objętego apelacją o tej samej nazwie, wytwarzanego na północy Portugalii, w regionie Minho.

  • W

    White wine

    Wino białe.

  • Wine and food matching

    Łączenie wina z jedzeniem.


Poprzedni wpis:
Następny wpis:

Zestawy

Polecamy zestaw

Wielkanocny koszyk Marka Kondrata
Dostępnośćkilkadziesiąt sztuk
507,00 zł
456,00 zł
Najniższa cena z 30 dni sprzed obniżki: 507,00 zł
-10%