Dostawa Same Day Express i Comfort

Dostawa tego samego dnia w Warszawie. Sprawdź!

Darmowa dostawa

Darmowa dostawa zamówień powyżej 349 zł

Odbiór osobisty FedEx

Odbiór osobisty w blisko 4000 punktów FedEX

Dołącz do WG

Dołącz do WinoGrono i kupuj do 40% taniej

Nagrody za polecenia

Nagrody za polecenia znajomym

Outlet win

Kupuj do 20% taniej w outlecie

Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
Restauracje, kawiarnie, sklepy
Wino i prezenty dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
tel. 668 671 008
sklep@mkondrat.pl
(pon.-pt. w godzinach 9:00-17:00)
Oferta dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
21 września 2017

Stek wołowy z puree. Przepis na jesień

Jesień pachnie cynamonem, kardamonem i goździkami. Jesień pachnie też pieprzem, gałką muszkatołową i czerwonym winem. Takie konkretne zapachy i smaki przygotowują nas na czas, w którym ciepłem możemy się raczyć wewnętrznie – z jedzenia i wina. Stek wołowy, podany z puree z gruszki i pietruszki oraz z dobrym chianti, do takich celów jest idealny.  

Stek i czerwone wino

W tym daniu smak puree jest nieoczywisty – przeplata się w nim pietruszka, którą otula słodki smak gruszki. Gałka muszkatołowa tonuje całość, zachowując jednocześnie jesienny charakter potrawy. Do tak przygotowanego puree nie może zabraknąć dobrego mięsa i wina.

Spytacie co ze stekiem, jak przygotować dobrą sztukę takiego mięsa? Ze stekami sprawa jest prosta. Oto kilka rad, które warto zapamiętać na wieki:

  • Na steki wybierajcie dobrej jakości mięso przerośnięte tłuszczem. To tłuszcz jest nośnikiem smaku, nie bójcie się go!
  • Do smażenia wykorzystajcie dobrą patelnię – może być grillowa, może być zwykła. Ważne, aby patelnia była jak najbardziej rozgrzana, a mięso przed smażeniem miało temperaturę pokojową.

Wino do wołowiny

Smakosze steków wiedzą, że znaczenie ma też stopień wysmażenia mięsa. Tych mamy 6:

  1. BLUE – mięso w środku jest surowe, jedynie podgrzane. Na bardzo gorącej patelni mięso podsmażane jest z jednej i drugiej strony tylko przez chwilę.
  2. RARE – prawie jak blue, choć warstwa przesmażona jest grubsza.
  3. MEDIUM RARE – najbardziej popularny – warstwa przesmażona ma ok. 3 mm, w środku mięso jest jeszcze surowe, po naciśnięciu wypływa z niego krew i osocze. Steka grilluje się po ok. 2 minuty z każdej strony.
  4. MEDIUM – średnio wysmażony – mięso różowieje w środku i ma temp ok. 60 stopni C. Steka grilluje się po ok. 3 minuty z każdej strony.
  5. MEDIUM WELL – dobrze wysmażony – w środku mięsa zaczyna ścinać się białko, stek zaczyna robić się twardawy i elastyczny.
  6. WELL DONE – ścięte, wysmażone mięso. Niektórzy mówią, że to „zamęczone mięso”.

SKŁADNIKI

stek

  • 300 g sezonowanej wołowiny (w temp. pokojowej)
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • pół główki czosnku
  • łyżka masła

puree z gruszki i pietruszki (dla 2-3 os.)

  • 2 duże korzenie pietruszki
  • 4 ziemniaki
  • 2 niewielkie gruszki
  • dwa kubki mleka (+ewentualnie woda)
  • dwie łyżki masła
  • sól
  • biały pieprz
  • ok. pół łyżeczki gałki muszkatołowej

Wina do czerwonego mięsa

PRZYGOTOWANIE

Przed smażeniem wyjmujemy mięso z lodówki – powinno mieć temperaturę pokojową. Patelnię bardzo dobrze rozgrzewamy i wrzucamy na nią przekrojony czosnek ząbkami do dołu. Kładziemy też mięso.

Jeśli chcemy mieć mięso krwiste (Medium Rare), smażmy mięso po 2 minuty z każdej strony. Po obróceniu steka na drugą stronę, oprószamy je solą morską  i świeżo mielonym pieprzem, a pod koniec smażenia dodajemy na mięso masło.

Po usmażeniu odkładamy mięso na 2-3 minuty i dajemy mu odpocząć. Możemy steka przykryć folią, aby trzymało temperaturę.

Do garnka wkładamy obraną i pokrojoną w kawałki pietruszkę na puree, umyte i pokrojone ziemniaki, obrane i pokrojone gruszki. Całość zalewamy mlekiem i dolewamy wodę tak, aby płyn zakrywał warzywa, gotujemy. Ugotowane do miękkości warzywa odcedzamy i przekładamy do blendera.

Do warzyw dodajemy masło, sól, biały pieprz i gałkę muszkatołową. Całość porządnie miksujemy do uzyskania aksamitnej konsystencji.

Ciężkie wina łączenie z jedzeniem

PODAWANIE Z WINEM

Do doskonale przygotowanego steka i pachnącego gałką muszkatołową puree potrzebne będzie czerwone, skondensowane i intensywne wino. Dobrze poradzi sobie tutaj czerwień z regionu Toro, w którym w finiszu pojawia się akcent czarnego pieprzu, lub dobrej jakości chianti, np. I Veroni Biologico Chianti Rufina DOCG 2014Winogrona tego wina pochodzą z około dwudziestoletnich upraw certyfikowanych jako biologiczne. Wyrazistość wina podkreślona jest niespełna rocznym dojrzewaniem we francuskich beczkach, a rubinowa barwa z delikatnie fioletowymi refleksami, to dobry wstęp do przyjemnie wiśniowo-jagodowej stylistyki nosa.

Czerwone wina do wołowiny

Joanna Matyjek

O autorze

Joanna Matyjek

Joanna Matyjek

To, że jedzenie chłonie naszą energię powtarzam od zawsze. Gotując przekazujemy samych siebie, to jak się czujemy i w jaki sposób o sobie myślimy. W jedzeniu czuć nasze serce, miłość, lubienie, ale niestety i pośpiech czy złość. Najgorsze jest przekonanie, że „musimy”. Niczego nie musimy. Na obiad możemy pójść do baru, a chałkę możemy kupić w piekarni. Więc choćbyśmy byli w największym pędzie, niech chwila spędzona w kuchni będzie przyjemnością, a nie obowiązkiem. Wtedy beza będzie najpyszniejsza, mięso aromatyczne, kasza pełna zdrowia, a chałka pachnąca masłem, cudownie wyrośnięta.

Artykuły autora

Rekomendacje

Polecamy wina

Wino I Veroni I Domi Chianti Rufina DOCG 2022
Dostępnośćbrak
98,00 zł
Wino Carodorum Issos Crianza Toro DO 2020
Dostępnośćkilkadziesiąt sztuk
71,00 zł
Wino Domaine Bousquet Reserve Malbec Mendoza Tupungato 2021
Dostępnośćkilkanaście sztuk
86,00 zł
Wino Xavier Arcane XV Le Diable VdF 2015
Dostępnośćbrak
119,00 zł

Zestawy

Polecamy zestaw

Tempranillo na co dzień
Dostępnośćkilkanaście sztuk
198,00 zł
178,00 zł
Najniższa cena z 30 dni sprzed obniżki: 198,00 zł
-10%