Dostawa Same Day Express i Comfort

Dostawa tego samego dnia w Warszawie. Sprawdź!

Darmowa dostawa

Darmowa dostawa zamówień powyżej 349 zł

Odbiór osobisty FedEx

Odbiór osobisty w blisko 4000 punktów FedEX

Dołącz do WG

Dołącz do WinoGrono i kupuj do 40% taniej

Nagrody za polecenia

Nagrody za polecenia znajomym

Outlet win

Kupuj do 20% taniej w outlecie

Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
Restauracje, kawiarnie, sklepy
Wino i prezenty dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
tel. 668 671 008
sklep@mkondrat.pl
(pon.-pt. w godzinach 9:00-17:00)
Oferta dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
1 października 2015

Tarta z figami i kozim serem

Jesienią królują figi. Ich kształt, kolor i smak idealnie wpisują się w tę porę roku. To owoc o niezwykłych właściwościach – suszone figi dostarczają nam tyle wapnia co szklanka mleka. Dodatkowo figi zawierają w sobie dużo błonnika, są bogate w potas i magnez.

tarta z figami i kozim serem

Kupując figi zwróćmy uwagę na to, aby były delikatnie miękkie. Biały nalot świadczy o ich dojrzałości – to cukier, który się z fig wytrąca. To właśnie takie figi są najpyszniejsze. Wystarczy je umyć, pokroić i wgryźć się w cudownie aromatyczny środek. Fig nie obieramy ze skórki. Doskonale smakują w ciastach, na kanapkach. Są kapitalnym dodatkiem do deseru, świetnie odnajdują się w daniach słodkich i wytrawnych.

I dziś nadszedł czas na połączenie doskonałe – tartę z figami i kozim serem. To połączenie nie może obejść się bez tymianku i miodu. Kruche, masłem pachnące ciasto kocha połączenie fig, sera, ziół, miodu i masy jajeczno-śmietankowej. Słodkie figi świetnie dogadują się ze zdecydowanym w smaku kozim serem. Tymianek podkreśla charakter dania, a miód, który karmelizuje się podczas pieczenia, wieńczy całość.

Uwielbiam ten smak tarty. Wszystkie składniki połączone ze sobą sprawiają, że tarta jest lekka, a zarazem wykwintna.

tarta z figami i kozim serem

SKŁADNIKI
(forma o średnicy ok 22-24 cm)

ciasto kruche

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

masa

  • 4 jajka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz

dodatki

  • 5 fig
  • 100 g sera koziego (twarożek)
  • dwie łyżki świeżego tymianku obranego z gałązek
  • 3 łyżki miodu

PRZYGOTOWANIE

Mąkę mieszamy z zimnym, posiekanym masłem, dodajemy jajko, sól i zagniatamy ciasto.

Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy. Gdyby się kleiło, podsypujemy je mąką. Możemy też po kawałku wykładać je do formy. Kiedy będzie równomiernie wylepione, nakłuwamy całą powierzchnię widelcem i podpiekamy je ok. 10-15 minut w 190 stopniach (na lekko złoty kolor).

Jajka roztrzepujemy, mieszamy ze śmietanką. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Na podpieczonym spodzie układamy figi pokrojone w plastry i pokruszony kozi ser. Całość posypujemy tymiankiem, który obraliśmy z gałązek. Figi polewamy miodem.

Tak przygotowaną tartę zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Na wierzchu ponownie układamy figi, dodajemy zioła i skrapiamy całość miodem.

Tartę pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut, do całkowitego ścięcia się masy.

PODAWANIE

Tak przygotowaną tartę możemy podać i na obiad i na kolację w towarzystwie białego wina z odmiany vermentino. Jego owocowe aromaty będą dobrze korespondować z figami. Natomiast kwasowość i orzeźwiający styl zrównoważą smak koziego sera w tarcie. Wino należy podać schłodzone do około 12-14 stopni Celsjusza.

wino do tarty

Joanna Matyjek

O autorze

Joanna Matyjek

Joanna Matyjek

To, że jedzenie chłonie naszą energię powtarzam od zawsze. Gotując przekazujemy samych siebie, to jak się czujemy i w jaki sposób o sobie myślimy. W jedzeniu czuć nasze serce, miłość, lubienie, ale niestety i pośpiech czy złość. Najgorsze jest przekonanie, że „musimy”. Niczego nie musimy. Na obiad możemy pójść do baru, a chałkę możemy kupić w piekarni. Więc choćbyśmy byli w największym pędzie, niech chwila spędzona w kuchni będzie przyjemnością, a nie obowiązkiem. Wtedy beza będzie najpyszniejsza, mięso aromatyczne, kasza pełna zdrowia, a chałka pachnąca masłem, cudownie wyrośnięta.

Artykuły autora

Rekomendacje

Polecamy wina

Wino Dolianova Prendas Vermentino di Sardegna DOC
Dostępnośćbrak
40,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Katowice:niedostępny
Kraków:niedostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Poznań:niedostępny
Warszawa:niedostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Wrocław:niedostępny
Wino Momo Pinot Noir 2019
Dostępnośćbrak
111,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Wino Winnica Turnau Solaris wytrawne 2023
Dostępnośćbrak
105,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Warszawa:niedostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Wrocław:niedostępny
Wino Konrad Ketu Bay Sauvignon Marlborough 2022
Dostępnośćduże ilości
69,00 zł
Rezerwuj Bydgoszcz:dostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Rezerwuj Warszawa - Muślinowa:dostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Wino Konrad Gewurztraminer 2016
Dostępnośćbrak
72,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Katowice:niedostępny
Kraków:niedostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Poznań:niedostępny
Warszawa:niedostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Wrocław:niedostępny

Zestawy

Polecamy zestaw

Vinho verde na co dzień
Dostępnośćduże ilości
246,00 zł
221,00 zł
Najniższa cena z 30 dni sprzed obniżki: 246,00 zł
-10%