Jadąc z Kordoby na południe do Malagi napotykamy po kilku kilometrach na małą wioskę Aguilar de la Frontera. Mieści się tam jeden z nielicznych producentów na świecie, który może poszczycić się winem z najwyższą, stupunktową oceną od Roberta Parkera!
Toro Albalá to jeden z najwybitniejszych producentów win wzmacnianych w Montilla Moriles. Przypominają one klasyczne, hiszpańskie sherry, lecz powstają poza obszarem ich rdzennej apelacji Jerez/Xeres/Sherry, i tylko z jednej odmiany winorośli: pedro ximenez. Mają podobnie szeroką gamę smaków, od wytrawnych po niezwykle słodkie. Prócz równie skomplikowanych metod produkcji dodatkową pracę wykonuje dla nich prażące słońce, bo wiele gron dosusza się jeszcze po zbiorze. Bodega działa nieprzerwanie od 1922 roku, w oryginalnym budynku dawnej elektrowni! W kontekście win wzmacnianych rodzi to skojarzenia podobne jak u nas herbata z prądem, czy „woltaż wina”, jak podobno mówi się z przymrużeniem oka w niedalekiej Kordobie… Specjalnością firmy Toro Albalá, z której dumny jest Antonio Sánchez, od wielu lat enolog i współtwórca bodegi, są długowieczne, rocznikowe wina słodkie.
Sprawdź ofertę win od producenta Toro Albalá.