Historia sycylijskiej winnicy Vaccaro nie jest tak długa jak zwykło się przyjmować w przypadku rodzinnych, włoskich posiadłości. Sięga lat siedemdziesiątych, kiedy to właściciel Giacomo Vaccaro, wraz z żoną, zakupił niewielką farmę w rejonie Salaparuta.

6

Region ten doznał wielu zniszczeń w trakcie trzęsienia ziemi, które miało miejsce w 1968 roku. Tragiczne skutki tego wydarzenia są widoczne do dzisiaj. Jednym z jego następstw była też decyzja rodziny Vaccaro o zaangażowaniu się w uprawę winorośli. Od roku 1999 niewielkie gospodarstwo zaczęło przeradzać się w nowoczesną winiarnię Vaccaro. Zarządzaniem zajęło się kolejne pokolenie rodziny. Hasłem przewodnim, które towarzyszy winiarni jest „przyjemność”. To właśnie ona pozwala cieszyć się właścicielom z produkcji i odkrywania kolejnych, coraz lepszych roczników. Klienci i konsumenci czerpią przyjemność z charakterystycznego stylu win powstających w dolinie Belice.

Winnica Vaccaro ma powierzchnię 45 hektarów. Na miejscu rosną endemiczne, sycylijskie odmiany jak catarratto, inzolia, grillo czy nero d’avola. Zgodnie ze swoją filozofią, która godzi tradycję i nowoczesne podejście, wśród uprawianych szczepów właściciele umieścili też międzynarodowe merlot, syrahcabernet sauvignon.

 

Sprawdź ofertę win od producenta Vaccaro >