W gorącym interiorze Hiszpanii zwanym Requena, na zachód od Walencji, leżą ekologicznie uprawiane winnice Vegalfaro. Pokazuje tu swoje mocne strony lokalna odmiana bobal, znana jako drugorzędny składnik kupaży. Właściwie potraktowana odwdzięcza się dobrą owocowością i garbnikiem.
Uprawiane są także z powodzeniem przede wszystkim ciemne odmiany merlot i syrah, a także białe chardonnay i sauvignon. Uprawy znajdują się na terenie apelacji Utiel–Requena, ale prawdziwą perełkę stanowią odmianowe wina z pojedynczych parcel specjalnej kwalifikacji Vino de Pago, z miejscowości Balagueses. W Vegalfaro są to trzy niewielkie, lecz bezcenne winnice, otoczone przez gaje oliwne i migdałowe. Klasyfikacja ta w Hiszpanii wyróżnia wyjątkowe i małe terroir, na razie jest ich w całym kraju tylko kilkanaście (los Balagueses na 18 ha jest jednym z najmniejszych pago). Syrah z Los Balagueses jest jednym z najlepszych w kraju. Wszystkie winnice Vegalfaro zajmują 50 hektarów. Zarządza nimi skromny i pracowity specjalista, Rodolfo Valiente. Projekt został zawiązany w 1980 roku.
Sprawdź ofertę win od producenta Vegalfaro >
Przemysław Jurycki
Jego pasją są wszystkie rzeczy, które nabierają wartości wraz z upływem czasu. W towarzystwie epokowych bibelotów komunikuje się z magicznym światem wina. Absolwent Stosunków Międzynarodowych, oraz wieloletni specjalista sektora e-commerce. W wolnym czasie przenosi się w mechaniczny świat czasomierzy.