Dostawa Same Day Express i Comfort

Dostawa tego samego dnia w Warszawie. Sprawdź!

Darmowa dostawa

Darmowa dostawa zamówień powyżej 349 zł

Odbiór osobisty FedEx

Odbiór osobisty w blisko 4000 punktów FedEX

Dołącz do WG

Dołącz do WinoGrono i kupuj do 40% taniej

Nagrody za polecenia

Nagrody za polecenia znajomym

Outlet win

Kupuj do 20% taniej w outlecie

Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
Restauracje, kawiarnie, sklepy
Wino i prezenty dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
tel. 668 671 008
sklep@mkondrat.pl
(pon.-pt. w godzinach 9:00-17:00)
Oferta dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
6 kwietnia 2023

Wielkanocne przepisy z rodzinną historią w tle

Na Was zawsze można liczyć! W zeszłym tygodniu poprosiliśmy Was o pomoc w przygotowaniu menu na nadchodzące świąteczne dni. Przesłaliście nam mnóstwo Waszych tradycyjnych, rodzinnych dań, których historie bawiły, wzruszały i zadziwiały. To nie było łatwe zadanie, wybrać tylko 3 przepisy, które nagrodzimy idealnie dobranym winem.

przepisy wielkanocne blog miniatura

Obrady były burzliwe, z każdą mijającą chwilą robiliśmy się coraz bardziej głodni i z coraz większą niecierpliwością myśleliśmy o wielkanocnym stole. Udało się jednak! Wybraliśmy trzy oryginalne przepisy na dania, których sami nigdy nie kosztowaliśmy: wegański pasztet z zielonej soczewicy, zapiekane jaja z grzybami leśnymi oraz zupa kminkowa.

Wegański pasztet z zielonej soczewicy pani Joanny

Składniki:
500 g ugotowanej z ziołami (4 ziarna ziela angielskiego, dwa goździki, 3 liście laurowe) zielonej soczewicy,

350 g ugotowanej kaszy jaglanej,

2 pokrojone w kostkę, usmażone cebule,

przyprawy: 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki cząbru, 1/2 łyżeczki lubczyku, szczypta gałki muszkatołowej, sól, zmielony pieprz czarny,

4 łyżki sosu sojowego,

50 ml oliwy

Przygotowanie:

Po wyjęciu ziół z ugotowanej soczewicy dodajemy kaszę, cebulę, przyprawy, sos sojowy i oliwę. Wszystko miksujemy blenderem.

Dodajemy suszoną żurawinę (50 g) i kawałki orzechów włoskich (50 g). Wszystko mieszamy. Pieczemy w keksówce wyłożonej folią aluminiową w temperaturze 180°C  przez 45-50 minut.

Uwaga mięsożercy, to może być pułapka. Pani Joanna twierdzi, że pasztet ten postawiony na świątecznym stole obok białej kiełbasy i żurku, znika najszybciej. To nie jest jedno z wegańskich dań, po które miłośnicy mięsa nie sięgną. Przeciwnie! Sięgają chętnie i ze zdziwieniem przyjmują wiadomość o tym, że w składzie jest tylko soczewica i kasza jaglana.

Do wegańskiego pasztetu Pani Joanny proponujemy miłe, lekko słodkie wino z południa Francji.

Zapiekane jaja z grzybami leśnymi pani Elżbiety

Składniki:
8 jajek,

100 g ugotowanych i pokrojonych w kostkę borowików,

1 pokrojona w drobną kostkę cebula,

oliwa,

pęczek pietruszki,

pół szklanki bułki tartej,

tymianek,

pieprz czarny,

sól,

rzeżucha,

szczypiorek

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i nie obieramy. Na oliwie podsmażamy grzyby i cebulę, doprawiamy tymiankiem, solą, pieprzem i oliwą. Jajka delikatnie rozcinamy wzdłuż na pół, wyjmujemy żółtka i białka, kroimy je w drobną kostkę, po czym mieszamy z grzybami, cebulą i posiekaną natką na jednolitą masę. Tak przygotowany farsz doprawiamy do smaku i napełniamy nim skorupki jajek. Posypujemy bułką tartą i delikatnie skrapiamy oliwą. Zapiekamy 5-10 minut w temperaturze 160°C. Przed podaniem dekorujemy rzeżuchą i szczypiorkiem.

To piękna rodzinna historia przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie. Tata Pani Elżbiety, odkąd pamięta, zabierał ją jesienią na grzyby. To były całodzienne wyprawy, trudne i niezapomniane. Grzyby, dobrze wysuszone, trwały aż do Wielkanocy, kiedy to mama wykorzystywała je do faszerowania jajek. Było to danie zawsze obecne podczas świątecznego śniadania. Dzisiaj, kiedy rodziców pani Elżbiety już nie ma z nami, tradycja wciąż trwa.

Do zapiekanych jaj Pani Elżbiety rekomendujemy następujące wino.

Zupa kminkowa pana Marcina

Składniki:

bulion warzywny

3-5 łyżek kminku

chleb (na grzanki)

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy tradycyjnym sposobem bulion warzywny. Do gotującego się powoli bulionu, wrzucamy kilka łyżek całych nasion kminku i pod przykryciem gotujemy dalsze pół godziny. W tym czasie, na jednej patelni przygotowujemy grzanki z chleba, a na drugiej zasmażkę (łyżka masła oraz łyżka mąki). Gdy zupa nabierze smaku, odcedzamy na sitku nasiona kminku i zaciągamy wywar zasmażką. Opcjonalnie można dodać do każdej porcji kilka plasterków kiełbasy.

Ta zupa to świąteczne zagranie taktyczne, co bardzo doceniamy! Nie ma co udawać – święta to czas biesiadowania, rozsuwania stołów i piętrowego pakowania zapasów w lodówce. Czy to jest łatwe dla naszych brzuchów? Otóż nie! Ale zamiast nasłuchiwać reklam niezawodnych środków medycznych, wystarczy przygotować tę wyśmienitą zupę kminkową, która wspiera nasze trawienie. Trochę też wzmaga apetyt, ale święta są w końcu tylko raz w roku (przynajmniej wielkanocne!).

Świetnym uzupełnieniem dla zupy kminkowej Pana Marcina będzie francuski Gewurztraminer.

Smacznego!

A to już czytałeś?

Polecamy wina

Wino Costières de Pomérols Beauvignac Moelleux Pays d’Oc IGP 2022
Dostępnośćbrak
45,00 zł
Rezerwuj Bydgoszcz:dostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Warszawa:niedostępny
Rezerwuj Warszawa - Muślinowa:dostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Rezerwuj Zielona Góra:dostępny
Wino Costières de Pomérols Le Montalus Rouge Pays d’Oc IGP 2022
Dostępnośćduże ilości
37,00 zł
Rezerwuj Bydgoszcz:dostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Zielona Góra:niedostępny
Wino Costieres de Pomérols Beauvignac Gewurztraminer Pays d'OC IGP 2022
Dostępnośćbrak
41,00 zł
Rezerwuj Bydgoszcz:dostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Zielona Góra:niedostępny

Zestawy

Polecamy zestaw

Wielkanocny koszyk Marka Kondrata
Dostępnośćkilkadziesiąt sztuk
507,00 zł
456,00 zł
Najniższa cena z 30 dni sprzed obniżki: 507,00 zł
-10%