Coraz częściej możemy spotkać się z winami pomarańczowymi (orange wine). Wydawać by się mogło, że jest dość nowym trendem w świecie wina, jednak znane już było wiele tysięcy lat temu. Jego geneza wywodzi się z Gruzji, gdzie wina fermentowały w Qvevri – dużych glinianych amforach, zamykanych kamieniami i pieczętowanych woskiem pszczelim, zakopanymi  w ziemi, co pozwalało winu fermentować w stałej temperaturze gleby przez cały rok.

Czym jest pomarańczowe wino?

Pomarańczowe wino produkowane jest z białych odmian winogron, a specyficzny pomarańczowy kolor zawdzięcza kontaktowi ze skórkami (maceracji). Proces ten obejmuje fermentację na skórkach, nasionach, a czasem łodygach, może też obejmować dłuższy kontakt ze skórką po fermentacji. Wino to jest fermentowane jak czerwone, dlatego tak jak ono czerpie z tego procesu kolor i taniny, w wyniku czego wino jest solidne i pełne smaków. Z reguły maceracja trwa od 4 dni do jednego roku.

* Wino pomarańczowe często jest mylone z winem o aromacie i smaku pomarańczy, tudzież z użyciem pomarańczy przy fermentacji wina, dlatego zamiast nazwy „wino pomarańczowe” można spotkać się z określeniem „wino bursztynowe”.

Gdzie możemy znaleźć wino pomarańczowe

Produkcja win pomarańczowych bez wątpienia jest specjalnością Gruzji (gdzie noszą nazwę win słonecznych), jak i wielu innych regionów w Europy i świata takich jak: Włochy (Friuli, Sycylia), Francja (Alzacja), Słowenia, Szwajcaria, Hiszpania, Australia czy USA. Wina te można jednak produkować wszędzie tam, gdzie uprawiane są białe winogrona. Z reguły używa się odmian winogron mało aromatycznych, gdyż sama metoda produkowania tych win daje szansę winu nabrać mnóstwa aromatów i smaków. W Polsce wina te również zyskują na popularności, a winiarze sukcesywnie eksperymentują z winem pomarańczowym na wiele sposobów.

Wino Ambre z winnicy Turnau – wino z białej odmiany Solaris, Odznacza się zapachem żywicznego drewna, co zawdzięcza 11 miesiącom w beczce. W ustach intensywne, z rokitnikową kwasowością i goryczą gorzkiego jabłka.

SMAK

Profil smakowy wina bursztynowego w dużym stopniu zależy od winifikacji, w szczególności od długości maceracji, jak i od rodzaju zbiornika, w których wino fermentuje i dojrzewa. Odmiana winogron jest również kluczowa w nadaniu profilu smakowego. Różnice między winami pomarańczowymi są tak samo duże, jak między odmianami win o każdym innym kolorze. Wina pomarańczowe są pełniejsze niż wina białe i posiadają sporą ilość tanin, które sprawiają, że wino jest bardziej szorstkie.

Smaki i aromaty, których możemy się spodziewać to owoce pestkowe (morela, brzoskwinia, nektarynka), mandarynki, skórki cytrusów (pomarańcza, pomelo), suszone owoce, kwiaty, siano, orzechy oraz owocowe spady ogrodowe (dojrzałe jabłka), rokitnik oraz akcent żywiczny i kwaśne piwo.

Wino fermentowane w qvevri może mieć bardziej ziemisty smak niż wino fermentowane w stalowym zbiorniku.

PAIRING

Jeśli chodzi o łączenie z jedzeniem, wina pomarańczowe są uniwersalne, ponieważ ich smak mieści się gdzieś pomiędzy winem białym, a czerwonym. Wina pomarańczowe mają wystarczająco dużo ciała, aby sprostać daniom nawet o zdecydowanych smakach. Ze względu na swoją owocowość, kwasowość i garbnikowość, wina pomarańczowe są bardzo przyjaznym komponentem do dań.

Pomarańczowe wino szczególnie dobrze komponuje się z fermentowanymi, pikantnymi potrawami, wyrazistymi smakami i dobrze przyprawionymi potrawami, które możemy znaleźć w kuchni:

gruzińskiej – ostri, adżapsandali

marokańskiej – jagnięce tagine

indyjskiej – curry, rogan josh

koreańskiej – kimchi, bulgogi

japońskiej– udon, kare- raisu

śródziemnomorskiej – tahini, mousaka

W kuchni polskiej również znajdziemy mnóstwo smaków idealnie pasujących do win pomarańczowych np. z mięsem, w szczególności, gdy występuje w towarzystwie suszonych owoców czy grzybów.

Ze względu na wysoką zawartość fenoli (tanin i goryczy) oraz orzechową cierpkość, wina pomarańczowe pasują do wielu rodzajów mięs, od wołowiny po ryby.

Autor: Paulina Jaworska