Na mapie świata są miejsca, które przenika złożona historia, wielka tradycja i tajemniczość typowa dla mało dostępnych wysp. Jednym z takich miejsc jest Sardynia – druga co do wielkości wyspa włoska, leżąca na morzu Śródziemnym.
Jeszcze przed przybyciem tu Rzymian uprawiana była winorośl. Sardynia jest jednym z najstarszych winiarskich lądów dzisiejszych Włoch. Najprawdopodobniej sok z winogron fermentowali już członkowie kultury nuragijskiej – rdzenna społeczność zamieszkująca wyspę. Na przestrzeni lat Sardynia była podbijana i rządzona przez Kartaginę, Rzymian, Wandalów, Genueńczyków, Aragonię, Austrię, aby ostatecznie stać się częścią Włoch. Choć liczne konflikty miały swój negatywny wpływ na lokalną gospodarkę, winnice przetrwały i z powodzeniem trwają do dzisiaj w kolejnym tysiącleciu swojej historii. Zerknijmy jakie wina wytwarzane są na Sardynii.
Każdy turysta, który odwiedzi tytułową wyspę powinien zwiedzić olbrzymie jaskinie znajdujące się na wybrzeżu. Drugim obowiązkowym punktem jest stolica Cagliari położona na malowniczych wzgórzach. Warto też udać się w rejs wzdłuż wybrzeża i przemierzyć wyspę, która zaskakuje ilością zabytków. Jeśli zaspokoiliśmy już pospolitą ciekawość, możemy przystąpić do poznawania lokalnych win. A jest tu dużo do odkrycia. Przede wszystkim, oprócz międzynarodowych i typowo włoskich odmian, spotkamy tu endemiczne, czyli lokalne szczepy. Wśród odmian białych uprawiane są między innymi nuragus, vermentino i malvasia di sardegna. Wśród czerwonych znajdziemy spokrewnione z grenache cannonau, carignano pochodzące z południa Europy oraz odmianę monica.
Śródziemnomorski klimat Sardynii, górzysty teren i silne wiatry tworzą dobre siedlisko do uprawy winorośli. Ale na miejscu znajdziemy też doskonałe oliwy i słynne sardyńskie sery. Rolnictwo jest jedną z najważniejszych gałęzi lokalnej gospodarki. Do miejscowych przysmaków będzie pasować wino z jednej z 20 apelacji, które znajdziemy na wyspie.
Wśród nich jest sklasyfikowane najwyżej jako DOCG – vermentino di gallura. To białe, młode wino wytwarzane na północy Sardynii jest znakomitym towarzyszem owoców morza i delikatnych ryb. Na obszarze całej wyspy wytwarzane jest cannonau di sardegna DOC – wytrawne, czerwone wino, które połączy się z żółtym, dojrzewającym serem. Sardynia to także wina musujące – słodkie jak moscato di tempio DOC czy wytrawne pochodzące z odmian vermentino i torbato. Na południowym krańcu wyspy wytwarzany jest biały nuragus di cagliari DOC – z jednej z najstarszych autochtonicznych odmian. Monica di cagliari DOC oraz carignano del sulcis DOC to dwa czerwone wina z południa, na które warto zwrócić uwagę.
Wina Sardynii przebyły długą drogę, aby sprostać wymaganiom współczesnego rynku. Lokalni producenci stanęli na wysokości zadania i zreformowali proces uprawy oraz produkcji wina w celu poprawy jakości. Efekt to różnorodne, wysmakowane tytuły, które są często konkurencyjne cenowo. Polecam wybrać się na Sardynię i próbować miejscowych win na wzgórzach Cagliari, z widokiem na zalane słońcem, zabytkowe miasto.
Tekst i zdjęcia: Jan Czyż
Lista wszystkich apelacji win Sardynii:
DOCG:
DOC:
Jan Czyż
Od kilkunastu lat degustuje i szkoli. Ukończył studia winiarskie Master International Vintage. Interesuje się marketingiem wina w sieci oraz globalnymi trendami winiarskimi. Lubi wina codzienne, szczególnie z południa Francji.