Odbiór z automatów i punktów DPD Pickpup. Sprawdź!
Kultowe wine bary Europy
Wino jest jednym z filarów europejskiej kultury kulinarnej. Nie dziwi więc, że na całym kontynencie od wieków powstawały miejsca wyspecjalizowane w serwowaniu tego trunku. Karczmy, austerie, tawerny, bodegi – przyjmowały wiele form i nazw. Wszystkie je pogodziła w ostatnich latach angielszczyzna, wprowadzając do winnego dyskursu pojęcie wine baru.
Mają zresztą Brytyjczycy niemałe zasługi w rozwoju tej formuły gastronomicznej. Jednym z najstarszych wine barów w Europie jest Gordon’s Wine Bar z londyńskiego Covent Garden. Od ponad 120 lat serwuje się tam wyłącznie wino, które można dzisiaj popijać – jak za czasów wiktoriańskich – pod niskim sklepieniem podziemnej groty i w blasku świec.
Wiek najstarszego wine baru na Wyspach to jednak nic w porównaniu z najstarszym wine barem świata, za który uważa się Al Brindisi. Lokal znajduje się w Ferrarze we włoskim regionie Emilia-Romania. Z uroków tej osterii, której oficjalny początek datuje się na 1435 r., korzystało wielu znamienitych gości, wśród nich Torquato Tasso, Tycjan, Mikołaj Kopernik oraz kardynałowie Karol Wojtyła i Stefan Wyszyński. Nad niewielkim barem, w którym można dzisiaj świetnie zjeść i napić się pysznego lambrusco, znajduje się ciągle pokój, w którym Kopernik mieszkał w czasie swoich studiów.
Włochy roją się zresztą od kultowych winebarów. Jednum z nich jest Antica Bottega del Vino z Werony, która serwuje ponad 100 win na kieliszki. Mediolan ma swoją Cantine Isola, a Rzym – Bar Necci, w którym Pier Paolo Pasolini nakręcił swojego Włóczykija, i gdzie warto wstąpić na wino z Lacjum. Jeśli ktoś nie szuka słynnych miejsc, równie kultowym zajęciem w Wiecznym Mieście będzie poszwędanie się po urokliwych barach Zatybrza.
Jednym z najciekawszych wine barów w Europie jest barceloński Monvinic, w którym niezwykła, nowoczesna aranżacja wnętrz łączy się z doskonałym wyborem win. Za kartę win sommelierom służą tam iPady, a spragnieni wiedzy klienci w czasie degustacji mogą korzystać z dobrze zaopatrzonej biblioteki.
W sąsiedniej Portugalii obowiązkowym miejscem do zwiedzenia dla wszystkich fanów win będzie Chafariz do Vinho w Lizbonie. Miejsce słynie z niezwykłego położenia – wewnątrz podziemnego akweduktu, który stanowił niegdyś część skomplikowanego systemu wodociągów pod miastem. Surowy, industrialny wystrój pozwala skupić się na uroku portugalskich win, które nie bez przyczyny są coraz bardziej doceniane na świecie.
Któż jednak słynie z barów z winem w równym stopniu co Francuzi? Sam Paryż ma tyle do zaoferowania, że łatwo zgubić się i zaplątać w sieci tamtejszych wine barów. Jednym z najbardziej znanych jest Ô Chateau, którego właściciel jest autorem poczytnych książek o winie. Warto także wymienić niedrogi L’Avant Comptoir, gdzie doskonałe wina i jedzenie smakuje się na stojąco, kultowy Racines, a także modny ostatnio Le Verre Volé nieopodal kanału Saint-Martin. Ale nawet wstępując do któregoś z niezliczonych paryskich bistr, ma się dużą szansę spróbowania świetnych win.
Z miejsc nam bliższych z pewnością warto wpaść na wino do Pragi. Obowiązkowym przystankiem dla wszystkich winomaniaków jest tam Veltlin, położony w spokojnej, ale coraz modniejszej dzielnicy Karlín. To miejsce, które oferuje najlepsze wina naturalne z terenów dawnych Austro-Węgier, ze szczególną reprezentacją Moraw i Słowacji. Nad samą Wełtawą można też znaleźć niezwykły bar Na břehu Rhôny, który wyspecjalizował się w winach z Doliny Rodanu.
Sieć kultowych wine barów w Europie jest niemniej gęsta niż sieć winiarskich regionów i lokalnych szczepów. Każda europejska metropolia oferuje sporo miejsc dla spragnionych wrażeń winomaniaków. Warto zaglądać do tych, które stawiają na lokalność i pamiętać, że w niewielkim, mrocznym lokalu w wąskiej uliczce może znajdować się wine bar z fascynującą historią, gdzie wino przed nami próbowali papieże i słynni astronomowie.
Sławomir Sochaj
Autor prowadzi bloga: www.enoeno.pl
Sławomir Sochaj
Dziennikarz i krytyk winiarski. Założyciel serwisu Kanał 750, w latach 2017-2023 autor magazynu Ferment i portalu Winicjatywa. W swoich reportażach, felietonach i artykułach, pisze o trendach, ciekawych miejscach na winiarskiej mapie świata i łączeniu wina z jedzeniem. Certyfikowany edukator Wines of Portugal i Spanish Wine Specialist. Współautor książki „Słowa o winie”. Podróżnik, sędzia polskich i międzynarodowych konkursów. Niestrudzony propagator kultury winiarskiej.