Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
Restauracje, kawiarnie, sklepy
Jan Witkowski
tel. 668 671 039
jan.witkowski@mkondrat.pl
hurtonline@mkondrat.pl
Wino i prezenty dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
tel. 668 671 008
sklep@mkondrat.pl
(pon.-pt. w godzinach 9:00-17:00)
Oferta dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
7 kwietnia 2014

Winiarski Nowy i Stary Świat

Początek

Mówi się, że pierwsze wino zrobiła kobieta. Miało to miejsce w czasach, w których zbieraniem owoców zajmowała się głównie płeć piękna. Grona umieszczone w naczyniu po pewnym czasie sfermentowały i można przypuszczać, że dały sporo radości osobie, która je zjadła. Nie wiemy dokładnie gdzie powstało pierwsze wino, ale najprawdopodobniej były to okolice Europy. W czasach starożytnej Grecji i Rzymu sfermentowany sok z winogron na dobre zadomowił się w Europie, w bardzo różnych sferach życia. Stary Świat nierozerwalnie połączył swój los z winem.

Winnica w Argentynie

Andy górujące nad winnicą

Podział

Ogromna większość odmian winorośli pochodzi z krajów Europy. Podobnie sprawa się ma z wiedzą dotyczącą prowadzenia winnicy i enologii. Ale Europa nie ma monopolu na wytwarzanie wina. Przekonuje się o tym cały czas od kilkuset lat. Od kiedy osadnicy przywieźli ze sobą sadzonki Vitis vinifera (winorośli właściwej, z której owoców robi się wino) na nowe kontynenty, powstają winnice w Dolinie Centralnej, pustynnej Mendozie, Kalifornii czy Marlborough. Linia między Nowym i Starym Światem stała się jedną z ważniejszych granic w przemyśle winiarskim. Wciąż trudno w to uwierzyć niektórym winiarzom choćby z Francji, która sama siebie widzi jako ojczyznę wina. Rzeczywiście niełatwo jest porównywać tysiące lat tradycji z raczkującymi winnicami na przykład Nowej Zelandii, która pierwsze winorośla posadziła w XIX wieku.

Dolina Leyda Chile

Dolina Leydy w Chile

Różnice

Potrzeba dużo czasu, żeby nauczyć się robić dobre wina. Wiedzą o tym szczególnie producenci ze starych regionów winiarskich, w których po wielu niepowodzeniach, próbach i błędach odkryto idealną odmianę lub sposób prowadzenia winorośli. Stąd początki winiarstwa w Nowym Świecie nie dawały arcydzieł. Sytuacja zmieniała się wraz z rozwojem infrastruktury, dostępnością wiedzy i inwestycjami winiarzy z Europy za oceanem. Dzisiaj najlepsi producenci z Nowej Zelandii czy USA konkurują z Francją i Włochami o najwyższą półkę cenową. Kraje Nowego Świata skutecznie wykorzystały swoje mocne strony; świetne warunki klimatyczne i skuteczny marketing. Choć Europa jest nadal odpowiedzialna za większość światowej produkcji wina, nowe kraje wypracowały niepodważalne miejsce na sklepowych półkach i w kartach restauracji. Wielu konsumentów odwróciło się od Europy, wraz z jej złożonym systemem apelacji, mnóstwem odmian i tajemniczym „terroir”. Nie przekonuje ich nawet to, że w Europie jest więcej niezależnych, rodzinnych winnic, które odcinają się od winiarskiego przemysłu na wielką skalę kojarzonego raczej z Nowym Światem. Winiarze ze starego kontynentu, choć czasami obrażeni, muszą walczyć o przeżycie. Sprzedaż wina w ich krajach spada, a Europa stara się opanować problem nadprodukcji. W tej sytuacji korzysta Polska, która staje się perspektywicznym rynkiem zbytu. A Polacy mogą dzisiaj swobodnie wybierać z szerokiego spektrum tytułów dostępnych w sprzedaży.

Ziemia w winnicy

Gleba – czyli jeden ze składników „terroir”

Podróż

Ścieżka początkującego winomana biegnie czasami od beczkowych shirazówchardonnay z Australii czy RPA po niszowe apelacje Europy. Mimo szerokiej dostępności, wina Nowego Świata potrafią być monotonne. Osoby lubiące odkrywać zwracają się przeważnie w stronę zasnutych przez klasyfikacje regionów Europy. Dla innych możliwość wirtualnej, winiarskiej podróży przez kontynenty jest ważnym aspektem wina. Dopóki globalizacja, której symbolem mogą być tak zwani latający winemakerzy, nie zniweluje wszystkiego do jednego mianownika, butelki Europy i Nowego Świata będą się różniły więcej niż tylko zwierzątkiem na etykiecie.

Jan Czyż

Następny wpis:

O autorze

Jan Czyż

Jan Czyż

Od kilkunastu lat degustuje i szkoli. Ukończył studia winiarskie Master International Vintage. Interesuje się marketingiem wina w sieci oraz globalnymi trendami winiarskimi. Lubi wina codzienne, szczególnie z południa Francji.

Artykuły autora

A to już czytałeś?

Polecamy wina

Nowa Langwedocja
Dostępnośćprodukt wycofany
Tour de Sauvignon
Dostępnośćprodukt wycofany
Wino Monte Cascas White Douro DOC 2019
Dostępnośćkilkadziesiąt sztuk
48,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Gdynia:niedostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Kraków:niedostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Poznań:niedostępny
Przemyśl:niedostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Rezerwuj Warszawa - Muślinowa:dostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Rezerwuj Zielona Góra:dostępny
Nowy Świat na czerwono
Dostępnośćprodukt wycofany
Wino De Martino Vigno 2019
Dostępnośćduże ilości
151,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Gdynia:niedostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Kraków:niedostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Poznań:niedostępny
Przemyśl:niedostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Wrocław:niedostępny
Zielona Góra:niedostępny
Wino De Martino 347 Vineyards Chardonnay
Dostępnośćbrak
46,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Gdynia:niedostępny
Katowice:niedostępny
Kraków:niedostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Poznań:niedostępny
Przemyśl:niedostępny
Warszawa:niedostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Wrocław:niedostępny
Zielona Góra:niedostępny

Zestawy

Polecamy zestaw

Noworoczna Szóstka
Dostępnośćkilkadziesiąt sztuk
303,00 zł
272,00 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 303,00 zł
-10%