Odbiór z automatów i punktów DPD Pickpup. Sprawdź!
Największą siłą biznesów winiarskich jest rodzina. Podczas gdy w krajach z długą tradycją winiarską, winnice są przekazywane z pokolenia na pokolenie, my dopiero raczkujemy. Jednak w obydwu przypadkach, to rodzina jest często kluczem do sukcesu. Nie inaczej jest z Winnicą Silesian.
Na sukces Winnicy Silesian pracują trzy pokolenia rodziny Mazurków. Seniorka rodu, Ludwika Mazurek, czuwa nad dobrostanem winnicy. Pomysłodawcą oraz fundatorem projektu jest Jarosław Mazurek, który od ponad 30 lat trudni się rolnictwem. Ogromną rolę odgrywają też córki – Marysia, która ukończyła prestiżowe studia Wine Industry Operations w Margaret River, w Australii, a także Sonia wraz z mężem Esbenem Madsenem, którzy po 10 latach kształcenia się i pracy w Kopenhadze, a potem Londynie, poświęcili się pracy w winiarni.
Winnica położona jest w sercu Dolnego Śląska, na Przedgórzu Sudeckim, jedyne 40 minut od Wrocławia. W tych okolicach uprawiano winorośl już w czasach średniowiecza. Wino było wówczas źródłem zarobkowania dla mieszkańców oraz pełniło funkcję religijną, gdyż potrzebne było do odprawiania mszy. Tereny Przedgórza Sudeckiego należą do najcieplejszych miejsc w Polsce. Panujący tam mikroklimat: duża liczba ciepłych dni i łagodne zimy wpływają na długi okres wegetacyjny winorośli. Duże znaczenie dla jakości win ma również pagórkowate ukształtowanie terenu, które zapewnia odpowiednią eskpozycję na słońce. Ponadto tamtejsze tereny charakteryzują się urozmaiconą glebą, która pozwala na uprawę różnych odmian winorośli. W nasyceniach dominują hybrydy. W przypadku Winnicy Silesian: roter riesling, hibernal, seyval blanc, johanniter czy rondo. Jednak znaleźć możemy również przedstawicieli vitis vinifery np. rieslinga.
Wyjątkowe położenie to nie jedyny atut Winnicy Silesian. Po przekroczeniu bramy naszym oczom ukazuje się XVII-wieczne, przypałacowe gospodarstwo. Winiarnia znajduje się w zabytkowej stajni, z sali degustacyjnej obserwujemy z kolei zapierające dech w piersiach pola lawendy. Dodatkowego klimatu dodają piękne konie pozostające ogromną pasją właścicieli. Ich hodowlą, Mazurkowie zajmują się już od pięciu pokoleń, a po wojnie stadnina została odbudowana dzięki zakupowi sześciu klaczy rasy śląskiej (łac. silesian oznacza śląski, stąd nazwa winnicy). Z sześciu koni szybko zrobiło się stado, a dziś hodowla liczy sobie prawie 100 koni.
Ekscentryzm i bezkompromisowość rodziny Mazurków przejawia się w charakterze win oraz ich prezentacji. Etykiety zaprojektowane są przez znanych artystów i przedstawiają członków rodziny Mazurków oraz sceny z życia w winnicy.
Do naszej oferty dołączyły:
Dzikie, tajemnicze i bardzo ekspresyjne. Wszystko za sprawą maceracji węglowej, powszechnie wykorzystywanej w regionie Beaujolais. Dodatkowo wino nie jest filtrowane, co wpływa na jego unikatowy charakter. Istna bomba aromatów spod znaku świeżej wiśni, czerwonej porzeczki, maliny i jeżyny. Idealne do pizzy czy prostej pasty z pomidorami.
Zamknięty w winie zapach agrestu, jabłek i kwiatów bzu przenosi w leniwe letnie popołudnie, gdzie orzeźwiający smak cytrusów równoważy słodkie, rodzynkowe nuty. Wino przeszło krótką macerację, która nadała kupażowi ciała. Dodatkowo grona solarisa porażone były szlachetną pleśnią, co wzbogaciło strukturę wina. Świetnie sprawdzi się do pikantnej, aromatycznej kuchni azjatyckiej.
Idealna propozycja dla miłośników niesztampowych win. Spontaniczna fermentacja w kontakcie ze skórkami pozwoliła na wydobycie pięknego bursztynowego koloru i ziołowych aromatów, a przeszło roczne dojrzewanie wygładziło żywą kwasowość i zmiękczyło taniny. W nosie dominują nuty grejpfruta, liczi i mirabelki. W ustach odnaleźć można smak skórki pomelo i suszonych owoców. Idealne do wędzonych serów i ryb czy pieczonego drobiu.
Małgorzata Sułek
Absolwentka SGH na kierunku finanse i rachunkowość. Początkowo związana z bankowością, obecnie odkrywa pasję do wina zarządzając siecią sklepów franczyzowych i projektem wyjazdów enoturystycznych Misja Wino. Prywatnie miłośniczka podróży, dobrej kuchni oraz spotkań z przyjaciółmi, zawsze w towarzystwie dobrego wina. Ukończyła kurs WSET 2 oraz WSET 3 z wyróżnieniem.