Winnice należące do Tiny Pfaffmann zajmują obszar 15 hektarów i znajdują się w miejscowości Frankweiler w samym sercu Palatynatu – historycznej krainie pamiętającej czasy Starożytnego Rzymu. Dziś, region ten stanowi o sile niemieckiego winiarstwa i zajmuje drugie miejsce pod względem powierzchni upraw, wynoszącej ok. 23,5 tys. hektarów.
Tina już jako dziecko marzyła o tym, aby zająć się uprawą winorośli i produkcją wina, a marzenie to spełniło się w pełni w roku 2000, kiedy przejęła rodzinną winnicę uprawianą przez 3 poprzednie pokolenia. Wina przez nią produkowane powstają z wielu odmian winorośli, a ich znakiem szczególnym jest nieprzewidywalność, różnorodność i bezwzględnie wysoka jakość. Wśród nich nie mogło zabraknąć rieslinga, a pozostałe szczepy używane do produkcji to: pinot blanc, pinot gris, gewürztraminer, scheurebe, grüner silvaner, dornfelder, sankt laurent i pinot noir. Mogłoby się wydawać – sporo jak na 15 ha, ale Tiny Pfaffmann nie interesuje masowy produkt, dlatego nie planuje ekspansji i zwiększenia areału uprawy. Zamiast tego, dzięki pasji i pozytywnym emocjom chce nadać produkowanym przez siebie winom wyjątkowego charakteru. Emocje te widać gołym okiem np. na zbiornikach, na których znajdują się życzenia, notatki i złote myśli właścicielki.
Sprawdź ofertę win od produce Tina Pfaffmannta >