Dostawa Same Day Express i Comfort

Dostawa tego samego dnia w Warszawie. Sprawdź!

Darmowa dostawa

Darmowa dostawa zamówień powyżej 349 zł

Odbiór osobisty FedEx

Odbiór osobisty w blisko 4000 punktów FedEX

Dołącz do WG

Dołącz do WinoGrono i kupuj do 40% taniej

Nagrody za polecenia

Nagrody za polecenia znajomym

Outlet win

Kupuj do 20% taniej w outlecie

Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
Restauracje, kawiarnie, sklepy
Wino i prezenty dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
tel. 668 671 008
sklep@mkondrat.pl
(pon.-pt. w godzinach 9:00-17:00)
Oferta dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
15 grudnia 2014

Wino godne nagrody Nobla

Co trzeba pić, żeby dostać Nagrodę Nobla? Reguły chyba nie ma, my sugerujemy czerwone wino, które jak wiadomo dobrze wpływa na wszystko. Wiemy za to dokładnie co się pije, kiedy już się dostanie Nobla. W tym roku na przykład szampana Taittinger Brut Réserve, Villa Cafaggio 2011 Chianti Classico oraz Calvet Réserve du Ciron 2010 Sauternes. Komitet Noblowski opublikował właśnie pełne menu oficjalnego bankietu dla laureatów.

nobel

To jeden z wielu zwyczajów związanych z najbardziej znaną nagrodą na świecie. Ogłoszenie laureatów następuje w październiku, ale oficjalny bankiet odbywa się w grudniu. Wtedy najwybitniejsi naukowcy i pisarze nie tylko odbierają medale i dyplomy, lecz także mają okazję spotkać najwybitniejszych… szefów kuchni i sommelierów podczas oficjalnego bankietu. Co więcej, menu jest ogłaszane publicznie. Być może ma to dodatkowo mobilizować do walki o Nagrodę Nobla, bo rzeczywiście brzmi przepysznie!

Na przystawkę zupa krem z kalafiora z mozaiką z czerwonych krabów królewskich, groszku i kiszonych kwiatów kalafiora. Danie główne to polędwica z jelenia podana z terriną z marchewki, pieczonymi w soli złotymi burakami oraz wędzoną cebulą perłową i puree ziemniaczanym. Na deser nobliści dostali sorbet z dzikich jeżyn z Gotlandii, szafranową panna cottę i biszkopt z brązowego masła.

Co ciekawe, Komitet Noblowski publikuje na swojej stronie internetowej kompletne menu z wszystkich poprzednich bankietów. Można dzięki temu zobaczyć jak zmieniały się kulinarne mody przez ponad 100 lat przyznawania nagród.

Co jadł Henryk Sienkiewicz, kiedy odbierał Nobla za „Quo Vadis” w 1905 roku? Między innymi fileta z soli, pieczeń z kuropatwy i krem z karczochów, które popijał winem Chateau Doutor oraz Porto Sandeman.

101 lat później Wisława Szymborska raczyła się homarem w kremie kalafiorowym z kawiorem, perliczką w sosie cytrynowym oraz sorbetem z czarnych porzeczek z waniliowym parfait. Do picia podano między innymi szampana Pommery Brut Millésimé z 1990 roku, Château Lafaurie-Peyraguey z 1990 roku oraz wódkę Absolut.

Komitet Noblowski przygotowanie bankietu zleca najlepszym sztokholmskim szefom kuchni. Swoją drogą, zadanie niełatwe, a presja – gigantyczna: w końcu jedzenie i wino muszą być dosłownie godne Nobla

O autorze

Iwona Tarnowska-Ciosek

Iwona Tarnowska-Ciosek

Nigdy nie ma dość odkrywania: nowych miejsc, smaków, doznań, ludzi. Pasjonatka żeglowania, miłośniczka dogów niemieckich i fanka jazdy konnej, która co pół roku znajduje sobie nowe hobby. Bo życie jest za krótkie, żeby ciągle pić to samo wino.

Artykuły autora

Zestawy

Polecamy zestaw

Musssujący Zestaw
Dostępnośćkilkadziesiąt sztuk
234,00 zł
210,00 zł
Najniższa cena z 30 dni sprzed obniżki: 234,00 zł
-10%