Outlet win

Kupuj do 20% taniej w outlecie

DPD Pickup

Odbiór z automatów i punktów DPD Pickpup. Sprawdź!

Dostawa Same Day Express i Comfort

Dostawa tego samego dnia w Warszawie. Sprawdź!

Darmowa dostawa

Darmowa dostawa zamówień powyżej 349 zł

Odbiór osobisty FedEx

Odbiór osobisty w blisko 4000 punktów FedEX

Dołącz do WG

Dołącz do WinoGrono i kupuj do 40% taniej

Nagrody za polecenia

Nagrody za polecenia znajomym

Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
Restauracje, kawiarnie, sklepy
Wino i prezenty dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
tel. 668 671 008
sklep@mkondrat.pl
(pon.-pt. w godzinach 9:00-17:00)
Oferta dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
3 września 2014

Wino i paella

Paella to kulinarna odpowiedź na bogatą historię Hiszpanii. Jest w niej egzotyka dawnych kolonizatorów, lokalna tradycja ucztowania na świeżym powietrzu i wpływ sąsiednich kuchni. Bogata jest też gama win, które do niej pasują. Najlepiej postawić oczywiście na te hiszpańskie, choć niekoniecznie te najbardziej znane.

Wino i paella Przepis na paellę to luźna formuła, w której mieszczą się przeróżne produkty, w zależności od regionu. Obowiązkowymi składnikami są ryż, cebula i pomidory, reszta to popis lokalnej inwencji. Najczęściej można natknąć się na królika, kurczaka, chorizo, krewetki, kalmary, małże, paprykę, groszek i szafran, który nadaje paelli klasyczny kolor.

Ryż i szafran to ślady, jakie zostawili w recepturze Arabowie. Zresztą w samej nazwie pobrzękuje arabskie słowo baqiyah, oznaczające resztki. To wskazywałoby, że geneza najpopularniejszej hiszpańskiej potrawy nie jest nobliwa, ale to w końcu niejedyne „resztkowe” danie, które z czasem przekształciło się w rarytas.

Wino i paella

Paellę gotuje się na szerokiej patelni zwanej paellera, która w ojczyźnie nierzadko osiąga ponad metr średnicy. Za to jej głębokość jest bardzo mała, na pół kciuka, jak mówią Hiszpanie. Najlepszy ryż do paelli, to taki, który nie zmienia kształtu w trakcie gotowania i nie przybiera lepkiej postaci . Najczęściej poleca się hiszpański gatunek o wdzięcznej i łatwej do zapamiętania nazwie Bomba.

Rola wina w przypadku paelli zaczyna się już przy samym gotowaniu. Niektóre przepisy sugerują podlanie jej białym winem, choć te najbardziej tradycyjne, rodem z Walencji, milczą na ten temat. Tak czy siak, prawdziwa zabawa zaczyna się dopiero przy doborze wina na stół. Albo na taras, bo paella jest wprost stworzona do plenerowej uczty.

Wino i paella

Danie o skromnym, ludowym pochodzeniu rzadko kiedy potrzebują mocarnych, beczkowych win. Toteż nie RiojaRibera del Duero są tutaj na miejscu. Liczy się młodość, krągłość, szczerość, kwasowość i owocowa ekspresja, najlepiej wprost z ojczyzny dania, czyli ze wschodu Hiszpanii.

Do paelli z przewagą owoców morza warto polecić białe, aromatyczne wino z typowych dla Katalonii odmian garnacha blanca i macabeo. Gładkość, świeżość, intensywny owoc i odrobina ciała świetnie zrozumieją się z krewetkami, małżami i kalmarami. W dodatku sprostają także kurczakowi.

Wino i paella

Jeśli postawimy na kurczaka, warto połączyć go ze smacznym, hiszpańskim chardonnay, np. z Somontano. Gładkość, krągłość i solidna budowa wejdą w ciekawy dialog z ryżem i kurczakiem, zaś nuty jabłkowe i cytrusowe oraz pełna energii kwasowość dodadzą połączeniu świeżości. Jeśli w winie pojawią się nuty egzotyczne, tym lepiej – wino znajdzie nić porozumienia z szafranem.

Dla paelli misty, z kurczakiem i owocami morza, idealnym kompanem będzie róż. Najlepiej oczywiście z kolebki paelli – Walencji – gdzie robi się ciekawe wina w tym kolorze. Typowo śródziemnomorski i intensywnie owocowy charakter takiego wina znajdą wspólny język z warzywami, a świeżość i wytrawność dobrze zrozumieją się z owocami morza. Róż na bazie typowej dla Lewantu odmiany bobal świetnie pasuje do dań ryżu, a paelli w szczególności.

Wino i paella

Trafionym wyborem może okazać się też cava. Jeśli wolimy czerwone, dobrze powinny spisać się wina młode, np. z typowej dla Walencji odmiany monastrell. Jeśli ktoś nie zadowoli się kluczem geograficznym, do poważnej paelli z chorizo powinien wypróbować także włoskie sangiovese. Każde z tych połączeń pozwoli na chwilę przypomnieć sobie o lecie, kiedy jesień zacznie się na dobre.

 Autor prowadzi bloga: www.enoeno.pl logo2eno

Poprzedni wpis:

O autorze

Sławomir Sochaj

Sławomir Sochaj

Dziennikarz i krytyk winiarski. Założyciel serwisu Kanał 750, w latach 2017-2023 autor magazynu Ferment i portalu Winicjatywa. W swoich reportażach, felietonach i artykułach, pisze o trendach, ciekawych miejscach na winiarskiej mapie świata i łączeniu wina z jedzeniem. Certyfikowany edukator Wines of Portugal i Spanish Wine Specialist. Współautor książki „Słowa o winie”. Podróżnik, sędzia polskich i międzynarodowych konkursów. Niestrudzony propagator kultury winiarskiej.

Artykuły autora

Rekomendacje

Polecamy wina

Wino Vegalfaro Rebel.lia Rosado Utiel-Requena DO 2024
Dostępnośćduże ilości
47,00 zł
Rezerwuj Bydgoszcz:dostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
Poznań:niedostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Wino Sierra de Guara Idrias Chardonnay Somontano DO
Dostępnośćprodukt wycofany
Bydgoszcz:niedostępny
Katowice:niedostępny
Kraków:niedostępny
Poznań:niedostępny
Warszawa:niedostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Wrocław:niedostępny
Wino Capcanes Mas Donis Blanc Montsant DO 2024
Dostępnośćduże ilości
47,00 zł
Rezerwuj Bydgoszcz:dostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Rezerwuj Warszawa - Muślinowa:dostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny

Zestawy

Polecamy zestaw

Wiosenne promienie
Dostępnośćduże ilości
275,00 zł
247,00 zł
Najniższa cena z 30 dni sprzed obniżki: 275,00 zł
-10%