Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
Restauracje, kawiarnie, sklepy
Jan Witkowski
tel. 668 671 039
jan.witkowski@mkondrat.pl
hurtonline@mkondrat.pl
Wino i prezenty dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
tel. 668 671 008
sklep@mkondrat.pl
(pon.-pt. w godzinach 9:00-17:00)
Oferta dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
29 maja 2014

Wino i… spotkanie kulinarne

Pomysł jest prosty: dobre wino, dobre jedzenie, dobre towarzystwo i dobra zabawa. Nasz nowy cykl spotkań kulinarnych pod hasłem „Wino i…” właśnie wystartował w warszawskiej restauracji Oliva od przystanku „Wino i szparagi”.

Spotkania kulinarne współorganizowane przez Kondrat Wina Wybrane i restaurację Oliva będą się odbywały dwa razy w miesiącu, a każde z nich będzie miało innego bohatera. Na pierwszy ogień poszły szparagi, które z nami gotowali i degustowali zaproszeni goście – głównie blogerzy kulinarni. Udział w kolejnych spotkaniach będzie można wykupić na naszej stronie internetowej, za każdym razem będzie około 10 dostępnych miejsc.

szparagi800

Wino i szparagi

W inauguracyjnym spotkaniu wzięło udział 10 osób plus mała Zuzia, którą jednak bardziej od szparagów i wina interesowały kredki. Pozostali uczestnicy na szczęście skupili się na tym, co trzeba. Łukasz Żuchowski, szef kuchni restauracji Oliva, zaprezentował trzy popisowe dania ze szparagów:
– zielone szparagi w oliwie cytrynowej, soli morskiej z pikantnym sosem rouille;
– szparagi z flambirowaną wątróbką i truskawkami;
– tagliatelle ze szparagami, krewetkami i chili.
(przepisy poniżej)
Przed końcem spotkania wśród uczestników spotkania rozniosła się jeszcze plotka o legendarnych lodach chałwowych. Szef zaproponował więc improwizowane czwarte danie: lody chałwowe z oliwą kawową i karmelizowanymi zielonymi szparagami.

Tak, było pysznie!

Jakby tego było mało, do wspaniałego jedzenia podaliśmy sześć nie mniej wspaniałych win:

1. Vilacetinho Vinho Verde DOC  (27 zł)
2. St. Just Yves Lambert Blanc Saumur AOC (46 zł)
3. Ilurce Rosado Rioja DOCa (29 zł)
4. Villadoria Barbera Piemonte DOC (29 zł)
5. Leyda Lot 21 Pinot Noir Leyda Valley (120 zł)
6. Bisol Salis Prosecco Valdobbiadene Superiore DOCG (85 zł)

Zgłodnieliście? Zapraszamy na „Wino i truskawki” już 15 czerwca. Szczegóły wkrótce na naszej stronie oraz Facebooku. Przypominamy, że ilość miejsc na każde spotkanie jest mocno ograniczona.

 

Przepisy

Zielone szparagi w oliwie cytrynowej, soli morskiej z pikantnym sosem rouille

Składniki:
– 3 ugotowane szparagi
– 20 ml oliwy cytrynowej
– 3 ząbki pieczonego czosnku
– 1 grzanka z bagietki

Sos rouille:
– 2 ząbki czosnku
– 1 ugotowany ziemniak
– 2 żółtka
– 1 pieczona czerwona papryka
– 1 pieczona papryczka chili
– 0,5 l oleju arachidowego
– 0,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia wkładamy: ziemniaka (rozdrobnionego), czosnek (pokrojony w plasterki), paprykę słodką (obraną), chili, żółtka i połowę soli. Miksujemy blenderem i powoli, kropelka po kropelce, wtłaczamy olej, aż do uzyskania gładkiej masy o konsystencji majonezu. W razie potrzeby doprawiamy resztą soli.

Szparagi z flambirowaną wątróbką i truskawkami

Składniki:
– 20 ml oliwy pomarańczowej
– sól morska
– pieprz
– 20 ml białego wina

Sałata:
– 3 szparagi, pokrojone w długie paski
– 2 truskawki
– 20 g szpinaku
– 10 g sezamu

Flambirowana wątróbka:
– 150 g wątróbki drobiowej
– 50 ml wiśniówki
– 50 ml czerwonego wina
– 20 ml lipowego miodu
– sól
– pieprz

Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię wsypujemy sezam i delikatnie go prażymy. Podlewamy oliwą, dodajemy szparagi, solimy, lekko blanszujemy białym winem. Wątróbkę obsmażamy na suchej patelni, dodajemy miód, lekko karmelizujemy. Wlewamy wiśniówkę i zapalamy, dolewamy wino, przykrywamy. Dusimy 4 minuty, do uzyskania gęstego sosu. Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z truskawkami i świeżym szpinakiem.

Tagliatelle ze szparagami, krewetkami i chili

Składniki:
– 100 g świeżego makaronu
– 3 szparagi, pokrojone w grube paski
– 6 krewetek
– 2 ząbki czosnku
– pół papryczki chili
– natka pietruszki
– 4 pomidorki cherry
– 40 ml oliwy z oliwek extra vergine
– 50 ml białego wina

Przygotowanie:
Krewetki podsmażamy na oliwie, dodajemy czosnek, chili, szparagi, przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie dorzucamy pomidorki cherry i białe wino. Na koniec dodajemy świeżo ugotowany makaron (al dente), obsypujemy natką pietruszki i dokładnie mieszamy.

O autorze

Iwona Tarnowska-Ciosek

Iwona Tarnowska-Ciosek

Nigdy nie ma dość odkrywania: nowych miejsc, smaków, doznań, ludzi. Pasjonatka żeglowania, miłośniczka dogów niemieckich i fanka jazdy konnej, która co pół roku znajduje sobie nowe hobby. Bo życie jest za krótkie, żeby ciągle pić to samo wino.

Artykuły autora

Rekomendacje

Polecamy wina

Wino Vilacetinho Vinho Verde DOC
Dostępnośćduże ilości
36,00 zł
Rezerwuj Bydgoszcz:dostępny
Rezerwuj Gdynia:dostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Rezerwuj Przemyśl:dostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Rezerwuj Warszawa - Muślinowa:dostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Rezerwuj Zielona Góra:dostępny
Wino St. Just Yves Lambert Blanc Saumur AOC
Dostępnośćprodukt wycofany
Bydgoszcz:niedostępny
Gdynia:niedostępny
Katowice:niedostępny
Kraków:niedostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Poznań:niedostępny
Przemyśl:niedostępny
Warszawa:niedostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Wrocław:niedostępny
Zielona Góra:niedostępny
Wino Ilurce Rosado Rioja DOCa
Dostępnośćprodukt wycofany
Bydgoszcz:niedostępny
Gdynia:niedostępny
Katowice:niedostępny
Kraków:niedostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Poznań:niedostępny
Przemyśl:niedostępny
Warszawa:niedostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Wrocław:niedostępny
Zielona Góra:niedostępny
Wino Villadoria Icaro Barbera Piemonte DOC 2021
Dostępnośćduże ilości
44,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Gdynia:niedostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Przemyśl:niedostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Rezerwuj Warszawa - Muślinowa:dostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Rezerwuj Zielona Góra:dostępny
Wino Leyda Lot 21 Pinot Noir Leyda Valley
Dostępnośćprodukt wycofany
Bydgoszcz:niedostępny
Gdynia:niedostępny
Katowice:niedostępny
Kraków:niedostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Poznań:niedostępny
Przemyśl:niedostępny
Warszawa:niedostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Wrocław:niedostępny
Zielona Góra:niedostępny
Wino Bisol Salis Prosecco Valdobbiadene Superiore DOCG
Dostępnośćbrak
96,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Gdynia:niedostępny
Katowice:niedostępny
Kraków:niedostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Poznań:niedostępny
Przemyśl:niedostępny
Warszawa:niedostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Wrocław:niedostępny
Zielona Góra:niedostępny

Zestawy

Polecamy zestaw

Noworoczna Szóstka
Dostępnośćkilkadziesiąt sztuk
303,00 zł
272,00 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 303,00 zł
-10%