Darmowa dostawa zamówień powyżej 300 zł
Trudno znaleźć coś, co lepiej uzupełniałoby się z owocami morza. Dlatego, specjalnie dla Was przygotowaliśmy przepisy na ceviche z okonia morskiego oraz sałatkę krabową, które bez problemu odtworzycie w domu, a w połączeniu z szampanem Henriot stworzycie danie niczym z restauracyjnego menu.
360 gramów okonia morskiego lub innej białej ryby cienko pokrojonej w plastry
20ml soku z cytryny
20 ml soku z pomarańczy x1
20 ml soku z cytryny x1
20 ml soku z limonki x1
redukcja z soku z pomarańczy 20 ml
(świeży odparowywany do konsystencji syropu, sok może być z kartonu, ważne, by był dobrej jakości)
1 x szalotka posiekana w drobną kosteczkę
¼ x pęczek szczypiorku
¼ x pęczka kolendry
1 x papryczka chilli posiekana w drobną kosteczkę
6 truskawek (opcjonalnie mango, arbuz, ananas, jabłko)
sól
pieprz
Rybę pozostaw w misce z sokiem pomarańczowym, sokiem z limonki i cytryny. Po upływie 5 minut, dodaj resztę składników, dopraw solą, pieprzem oraz chilli i wymieszaj. Pozostaw do przeniknięcia się smaków (na min. pół godziny) i delektuj się smakiem dania w towarzystwie szampana.
250 gramów paluszków krabowych
100 gramów krewetek zimnowodnych (w zalewie bądź ugotowanych) lub szyjki rakowe w zalewie
100 gramów ananasa (świeżego lub z puszki)
100 gramów brzoskwiń z puszki
¼ pęczka posiekanego szczypiorku
4 łyżki majonezu
sól
pieprz
Paluszki krabowe i krewetki zmiksuj za pomocą blendera. Dodaj ananasa i brzoskwinie. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec uzupełnij majonezem i posyp szczypiorkiem. Wymieszaj.
Smacznego!
Małgorzata Sułek
Absolwentka SGH na kierunku finanse i rachunkowość. Początkowo związana z bankowością, obecnie odkrywa pasję do wina zarządzając siecią sklepów franczyzowych i projektem wyjazdów enoturystycznych Misja Wino. Prywatnie miłośniczka podróży, dobrej kuchni oraz spotkań z przyjaciółmi, zawsze w towarzystwie dobrego wina. Ukończyła kurs WSET 2 oraz WSET 3 z wyróżnieniem.