Lubisz szampana? Jeśli tak, nie mamy wątpliwości, że pokochasz Henriot’s Brut Souverain Champagne Non Vintage. Ten delikatny trunek kryje w sobie aromaty kwiatów, żółtych śliwek oraz delikatnie wyczuwalne nuty brioche.

szampan i dania blog Trudno znaleźć coś, co lepiej uzupełniałoby się z owocami morza. Dlatego, specjalnie dla Was przygotowaliśmy przepisy na ceviche z okonia morskiego oraz sałatkę krabową, które bez problemu odtworzycie w domu, a w połączeniu z szampanem Henriot stworzycie danie niczym z restauracyjnego menu.

CEVICHE Z OKONIA MORSKIEGO

Składniki:

360 gramów okonia morskiego lub innej białej ryby cienko pokrojonej w plastry
20ml soku z cytryny
20 ml soku z pomarańczy x1
20 ml soku z cytryny x1
20 ml soku z limonki x1
redukcja z soku z pomarańczy 20 ml
(świeży odparowywany do konsystencji syropu, sok może być z kartonu, ważne, by był dobrej jakości)
1 x szalotka posiekana w drobną kosteczkę
¼ x pęczek szczypiorku
¼ x pęczka kolendry
1 x papryczka chilli posiekana w drobną kosteczkę
6 truskawek (opcjonalnie mango, arbuz, ananas, jabłko)
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Rybę pozostaw w misce z sokiem pomarańczowym, sokiem z limonki i cytryny. Po upływie 5 minut, dodaj resztę składników, dopraw solą, pieprzem oraz chilli i wymieszaj. Pozostaw do przeniknięcia się smaków (na min. pół godziny) i delektuj się smakiem dania w towarzystwie szampana.


SAŁATKA KRABOWA SURIMI Z KREWETKAMI I ANANASEM

Składniki:

250 gramów paluszków krabowych
100 gramów krewetek zimnowodnych (w zalewie bądź ugotowanych) lub szyjki rakowe w zalewie
100 gramów ananasa (świeżego lub z puszki)
100 gramów brzoskwiń z puszki
¼ pęczka posiekanego szczypiorku
4 łyżki majonezu
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Paluszki krabowe i krewetki zmiksuj za pomocą blendera. Dodaj ananasa i brzoskwinie. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec uzupełnij majonezem i posyp szczypiorkiem. Wymieszaj.

Smacznego!