Młody i ambitny projekt nowoczesnej winiarni małej skali, która ma ambicję ukazać światu potencjał Bułgarii przez jakościowe wina. Nazwa nawiązuje do pradawnej, iliryjsko-trackiej tradycji lokalnej. Gdzieś tu bowiem, w starożytnej Tracji, narodził się kult Dionizosa, bóstwa wina i teatru, zwanego też w pewnej wersji mitu Zagreusem.

weingut_02_cut-1024x649

Współcześnie Zagreus mieszka pod Asenowgradem, blisko zabytkowego miasta Płowdiw, u podnóża Rodopów. Winiarnia specjalizuje się w regionalnej, bułgarskiej odmianie winorośli mavrud, którą to obsadzone jest ponad połowa ze 120 ha winnic Zagreus. Są to ciemne grona, szczególnie dobrze zaadaptowane do warunków południowego regionu Niziny Trackiej. Firma produkuje aż sześć win odmianowych na ich bazie, łącznie z białym i różowym. Najbardziej medialne stało się najpoważniejsze z nich, nazwane Vinica, z podsuszanych włoskim wzorem gron. Poza mavrud uprawiane są kosmopolityczne odmiany ciemnych winorośli: syrah, cabernet sauvignon i merlot. Pierwsze nasadzenia pochodzą z 1998, a z kolei nowoczesny budynek winiarni powstał w 2004 roku. Od 2010 wprowadzano stopniowo ekologiczną uprawę winorośli, certyfikowaną po trzech latach. Jakkolwiek całością zarządza Jordan Kostadinow, to jednak styl wina kształtują panie, z enolog Tanyą Stefanową na czele.

Sprawdź ofertę win od producenta Zagreus