To już grudzień! A to oznacza, że przed nami ostatnia prosta przygotowań do Świąt. To gorący czas wyszukiwania trafionych prezentów, ustalania listy gości i menu. A do tego – wina.

Jak co roku, postanowiliśmy pomóc w tym zakresie. Przygotowaliśmy zestawy win idealne na Święta. Skomponowaliśmy je z 6 lub 12 butelek. Znajdziemy w nich tytuły, które dobrze połączą się z potrawami wigilijnymi.

W tym roku proponujemy:

Prezent na szóstkę

W zestawie jest sześć różnych win, które znakomicie sprawdzą się w okresie świątecznym. Bousquet Chardonnay i Reina de Castilla Isabelino polecamy do potraw z rybą i sałatek warzywnych. Wina czerwone: Villadoria Dolcetto, Grevepesa Pontormo Chianti i Volver Paso a Paso będą pasować do pierogów i innych dań z grzybami. Deserowe La Clémente Moelleux Bordeaux może towarzyszyć ciastom. Każdy ze świątecznych gości znajdzie tu coś dla siebie.

Słodko-wytrawne Święta

Zestaw zawiera 12 win wybranych tak, by idealnie pasowały na Święta i Nowy Rok. Mamy tu 5 win białych, 5 czerwonych i dwa wina musujące. Dwa wina słodkie będą stanowić świetne towarzystwo dla ciast i innych słodkości. Prosecco i cava sprawdzą się do wznoszenia toastów oraz podczas celebrowania Sylwestra. Pozostałe butelki podkreślą smak świątecznych potraw. Zestaw cechuje bardzo dobry stosunek jakości do ceny.

Wigilijna Dwunastka

Dwunastka na gwiazdkę i nie tylko. Ten zestaw zapewni zapas wina na Święta i Sylwestra. Mamy tu wybrane tytuły, które sprawdzą się na wigilijny poczęstunek i na świętowanie Nowego Roku. Musująca cava od Marti Serda i białe negroamaro bianco, edelzwicker oraz sauvignon z Bordeaux będą idealne do lżejszych potraw. Wśród win czerwonych są sankt laurent, Marche, merlot, Jumilla i cabernet z Włoch. Francuskie słodkie La Clémente będzie pasować do deserów. Dobry stosunek jakości do ceny oraz przegląd stylów to zalety tego zestawu.

Biało-czerwona Gwiazdka

W zestawie znajduje się 6 win, dwa czerwone i cztery białe, w tym jedno słodkie. Razem stanowią idealne pary do świątecznych potraw. Solaris sprawdzi się do sałatek i delikatnych ryb. Gavi będzie pasować do karpia, ryby po grecku czy pierogów. Półwytrawny riesling podkreśli dania z kapustą. Karp smażony i pierogi mogą być podawane razem z pinot noir, a mocniej przyprawione dania z hiszpańskim bierzo. Do deserów idealny będzie Tokaj. Wybrane wina to flagowe tytuły od naszych winiarzy.

Jeśli martwicie się o dobre dopasowanie potraw świątecznych i wina, skorzystajcie także z naszych rekomendacji: https://www.marekkondrat.pl/rekomendacje