Po raz kolejny spotkaliśmy się w Carmona Tapas Bar żeby próbować różnych połączeń wina z jedzeniem.
Pojawiło się kilka nowych pozycji z naszej oferty. Między innymi Château Franc–Baudron z apelacji Saint Emilion z Bordeaux. Eleganckie, wypracowane wino było podawane do sera iberico z konfiturą z pigwy na grillowanej cukinii. Był też argentyński malbec od Pascuala Toso – do mini bavette z sosem barbecue. Ciekawostką był tytuł dość niszowy, z włoskiej Kampanii (Campania). Grotta del Sole, z apelacji campi flegrei, pochodząca z lokalnej odmiany piedirosso. Przyjemne, dobrze zbudowane wino o wyraźnej owocowości.
Na deser podawaliśmy crema catalana ze słodkim winem. W tym wypadku był to sauternes z Château Lange Reglat.
Na szczęście dla uczestników – bo mogli spróbować „na żywo”, trafiły się aż dwa wina korkowe. Jak się okazało umiejętność rozpoznawania tej wady jest wysoko ceniona!
Dziękujemy za przybycie i zapraszamy na kolejne kursy już niebawem!
Jan Czyż
Od kilkunastu lat degustuje i szkoli. Ukończył studia winiarskie Master International Vintage. Interesuje się marketingiem wina w sieci oraz globalnymi trendami winiarskimi. Lubi wina codzienne, szczególnie z południa Francji.