Wino i jedzeniePo raz kolejny spotkaliśmy się w Carmona Tapas Bar żeby próbować różnych połączeń wina z jedzeniem.

Pojawiło się kilka nowych pozycji z naszej oferty. Między innymi Château FrancBaudron z apelacji Saint Emilion z Bordeaux. Eleganckie, wypracowane wino było podawane do sera iberico z konfiturą z pigwy na grillowanej cukinii. Był też argentyński malbec od Pascuala Toso – do mini bavette z sosem barbecue. Ciekawostką był tytuł dość niszowy, z włoskiej Kampanii (Campania). Grotta del Sole, z apelacji campi flegrei, pochodząca z lokalnej odmiany piedirosso. Przyjemne, dobrze zbudowane wino o wyraźnej owocowości.

Na deser podawaliśmy crema catalana ze słodkim winem. W tym wypadku był to sauternes z Château Lange Reglat.

Na szczęście dla uczestników – bo mogli spróbować „na żywo”, trafiły się aż dwa wina korkowe. Jak się okazało umiejętność rozpoznawania tej wady jest wysoko ceniona!

Dziękujemy za przybycie i zapraszamy na kolejne kursy już niebawem!