Oto 3 pomysły autorstwa naszej Uli Ożarowskiej na ciekawe urozmaicenie potraw przy użyciu wina.

WINNE GRZANKI

1 łyżeczki oliwy
350 g pieczarek pokrojonych w plastry

2 ząbki czosnku

200 g sera halloumi pokrojonego w plastry 1/2 cm grubości

bagietki, pokrojonej na kromki
natki pietruszki, drobno pokrojonej

sól, pieprz
Podgrzej oliwę na patelni, dodaj grzyby i czosnek, smaż na małym ogniu przez 5 minut. Kiedy grzyby zmiękną, zwiększ lekko ogień, wlej wino, gotuj kolejne 5 minut, aż wino odparuje. Dodaj natkę, dopraw solą i pieprzem, następnie zdejmij z ognia.
Plastry halloumi ułóż osobno (tak, by nie zachodziły na siebie) na innej patelni i ustaw na średnim ogniu. Praż około 5 minut, kiedy spód nabierze złotego koloru, przełóż na drugą stronę (uwaga, ta strona usmaży się szybciej).
Kromki bagietki (można posmarować oliwą) podpiecz w piecu, lub na patelni,
aż będą chrupkie. Na każdej grzance ułóż plasterek sera i grzybów.
WINNA SÓL
Sposób przygotowania:
Sól morską zalej
czerwonym lub
białym winem, tak aby była przykryta.
Pozostaw na krótko, następnie odlej na sicie. Nasączoną winem sól przesyp na blachę do pieczenia, wstaw do pieca nagrzanego do 50 stopni i susz około 3 godzin. Używaj do sosów, dressingów, dań z warzyw, zup, mięs lub pieczywa.
WINNE SMOOTHIE
Do smoothie potrzebujesz:

3/4 filiżanki pokrojonego mango (świeże lub mrożone)
Blenduj składniki (ok. 20 sekund), aż smoothie będzie gładkie i aksamitne.
Podawaj od razu, ewentualnie z lodem.
Skorzystaj, gdy najdzie Cię ochota na małe przeWINNIENIE.