Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Wino, o którym pamięta się długo po degustacji. Prawdziwa perełka, która powstała z owoców odmiany tempranillo pochodzących z ponad 60-letnich krzewów porastających wapienne siedlisko. Wyjątkowo niska wydajność nieco ponad 1000 litrów z hektara to gwarancja niesłychanej koncentracji. Zebrane grona trafiają do małych, 15-kg skrzynek, a następnie w chłodniach transportowane są do winiarni, gdzie przechodzą kilkukrotną selekcję. Po fermentacji w dużych, dębowych zbiornikach, wino trafia na 16-18 miesięcy do beczek z francuskiej dębiny, by następnie, na kolejne 6 miesięcy wrócić do dużych zbiorników. Suknia rubinowa, bardzo ciemna i gęsta. Nos rozpieszczają intensywne aromaty dojrzałych wiśni, jeżyn i jagód, ze współbrzmieniem nut świeżo palonej kawy, kakao i wanilii. W ustach kontrasty potęgi, harmonii i jedwabistej końcówki. Takie wino potrzebuje obecności wykwintnych i pełnych potraw na bazie dziczyzny, wołowiny lub jagnięciny.