Rasowe wino piemonckie w tradycyjnym stylu. Valgrande to nazwa cru, które otacza posiadłość rodziny Grasso w Treiso. Grona fermentują dwa tygodnie w stali nim trafią do dębu. Dwa i pół roku dojrzewało w dużych beczkach. Suknia wiśniowa z ceglastymi przebłyskami. W bukiecie skóra, gorzka czekolada, dużo konfitur owocowych i suszonych kwiatów. Zapachy są trwałe i ewoluujące. Valgrande w ustach jest treściwe, długie, z mocnymi taninami, które łagodnieją z czasem. Warto otwierać przynajmniej dziesięcioletnie, podawać z karafki do dojrzałego sera, lub pieczonego mięsa. Rocznik 2011 (dostępny do wyczerpania zapasów) w Piemoncie ocenia się jako znakomity, choć win są jeszcze zbyt taniczne do picia; dla większej złożoności wina i złagodzenia tanin warto potrzymać jeszcze kilka lat, najlepiej pić w latach 2020-26.