Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Sposób zamknięcia butelki: |
|
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Biała Rioja dla wielu może zabrzmieć jak oksymoron, ale powiedzieć, że powstała z odmiany tempranillo blanco to już prawdziwa bomba! Tymczasem, w roku 2007 została ona oficjalnie uznana za dopuszczalną w klasyfikacji Rioja DOCa i jest to mutacja czerwonej odmiany, z którą dzieli 97,8% DNA. Dla większej złożoności, po fermentacji wino spędziło 3 miesiące nad osadem drożdży. Na intensywny bukiet składają się aromaty gruszek, brzoskwiń i bananów. Gładkie na wejściu, szybko nabiera głębi i trwa długo po przełknięciu. Lokalnie, podaje się do pieczonego kraba i sałatki z tuńczyka. Podawać w temperaturze 10-12 stopni.