Darmowa dostawa zamówień powyżej 349 zł
Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
To wino jest efektem współpracy winiarzy z Cave Saint-Desirat ze słynnym winemakerem Jacquesem Lurton, który wyselekcjonował najlepsze grona syrah z 6 pojedynczych fragmentów 16ha winnicy. Ze względu na różnice w dojrzewaniu, pierwszy i ostatni zbiór dzieliły aż 3 tygodnie, a wydajność z hektara nie przekracza 35 hl. Winifikacja to fermentacja w miazdze przez 4-5 tygodni, konwersja malolaktyczna w nowych beczkach z dębu z lasu Allier z cyklicznym mieszaniem drożdżowego osadu i ostatecznie 12-miesięczne dojrzewanie w tych beczkach. Gęsta i ciemna suknia odsłania intensywne aromaty jeżyn, jagód, wiśni, ziół, tytoniu, czekolady i oliwek. W ustach niesamowicie skoncentrowane, pełne i ciężkie, z łagodzącym działaniem żywej kwasowości i dużą dawką gładkich tanin. Finisz niezwykle precyzyjny, długi i czysty. Takie wino warto celebrować solo, ale z pewnością podkreśli smak wielu potraw na bazie czerwonego mięsa.