Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Condrieu to niewielka, bo licząca raptem 170 ha winnic, ale za to jakże prestiżowa apelacja rodańska, w której powstają wyłącznie białe wina na bazie odmiany viognier. Grona pochodzą z 20-letnich krzewów nasadzonych na bardzo stromych zboczach o południowej ekspozycji i granitowym podłożu. Winnica prowadzona jest w sposób zrównoważony, a wydajność z hektara to zaledwie 28 hl. Po krótkiej maceracji na skórkach, 70% powstałego moszczu przechodzi fermentację w stalowych zbiornikach, a pozostała część w beczkach z francuskiego dębu. Konwersja malolaktyczna z wyjątkiem najgorętszych roczników i dojrzewanie na osadzie przez 8 miesięcy. W kieliszku wino mieni się bladozłotą barwą uwalniając aromaty moreli, liczi i akacji ewoluując w stronę prażonych migdałów. W ustach skoncentrowane, świeże, z kremową teksturą i nutą mineralną. Producent rekomenduje podawanie do owoców morza, białego mięsa w sosie i foie gras.